Kolor: Czarny, pod światło brązowy ślad. [4] Piana: Beżowa, drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5] Zapach: Mleczna czekolada, lekko kwaskowate owoce (?), karmel. [3.5] Smak: Wanilia walczy o palmę pierwszeństwa z gorzka czekoladą, mam wrażenie - niestety - że wanilia jest górą... [3.5] Wysycenie: Dość niskie. [4] Opakowanie: Chelołynowa dynia w kapeluszu. Ile można...? Starannie wykonana eta, poza tym szału nie ma. [4] Uwagi: Liczyłem na więcej pałeru czy tam pazura w tym piwie, a tu - na ecie dynia, w paszczy wanilia... .
Kolor: Czarny. nieprzejrzyste. [4.5] Piana: Niezbyt obfita, sycząca ale redukuje się do warstwy na powierzchni i dość długo się utrzymuje. [4] Zapach: Czekolada, lekki karmel i wanilia, przyjemne nutki alkoholowe. [4] Smak: Gęste, oleiste. Czekolada, wanilia, likier kawowy, suszone owoce w alkoholu. Goryczka wysoka ale dobrze kontruje słodycz. [4.5] Wysycenie: Średnie OK. [4.5] Opakowanie: Bardzo fajna etykieta, dokładny skład. [5] Uwagi: Warka 1.06.18 Zapach dobry, smak lepszy. Bardzo dobre piwo, myślę, że będzie jeszcze lepsze po odleżakowaniu.
Bardzo dobre piwo, myślę, że będzie jeszcze lepsze po odleżakowaniu.
Też wyszedłem z tego założenia i zostawiłem butelkę po festiwalu warszawskim. Pewnie jeszcze za krótko.
Zapach: czekolada, praliny, rodzynki;
Smak: mleczna czekolada, dużo paloności i rozgrzewający alkohol;
U mnie jednak zapach bardziej na plus.
Nasycenie nieznaczne i wystarczające. Kremowa obwódka piany pozostaje długo.
Deserowe, degustacyjne piwo. Dobre, choć nie idealne. Polecam.
Aromat - czekolada, praliny, ciut cierpkich owoców (jeżyna, wiśnia)
Piana - średnia, beżowo-kremowa, gęsta, trwały kożuszek, zostaje na szkle
Barwa - czarny/bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysta
Wysycenie - umiarkowanie, lekko musuje
Smak - przyjemne palone tony połączone z czekoladą. Czekoladowa słodycz ładnie łączy się z paloną goryczką. Ciut kwasku od palenia przypomina minimalne cierpkie jeżyny. Wanilia na granicy autosugestii, bardziej w posmaku, razem z paloną nutą. Alkohol niewyczuwalny, na finiszu miło rozgrzewa
Treściwość - odpowiednia
Piwo z jednej strony wyraźne, palone w smaku. Z drugiej strony zachowuje jak na styl bardzo dobrą pijalność. Zbalansowane, dobrze rokuje (moim zdaniem) jeśli chodzi o przechowywanie.
Moim zdaniem super
Aromat - palony słód, czekolada, trochę wanilii
Piana - niższa, zwarta, nietrwała, dłuższy kożuszek
Barwa - czarno-smolista, nieprzejrzysta
Wysycenie - łagodne, ale musujące
Smak - wyraźnie palone tony słodowe z czekoladą. Goryczka od palonych słodów. Tym razem bez cierpkich tonów, mniej złożone, jednolite, ale nie jest miękke, alkohol nie drażni, ale ciut chropowatości jest
Treściwość - odpowiednia, czyli wysoka
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
AZbalansowane, dobrze rokuje (moim zdaniem) jeśli chodzi o przechowywanie.
Moim zdaniem super
No i chyba nie do końca. Mniej żywe, ale nie nadal niezbyt miękkie. Zdecydowana paloność, z wyraźnym charakterem, co może się podobać. Fajne, ale to w moim starszym opisie wydało mi się ciekawsze.
Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2021-11-07, 22:48.
Porter Bałtycki Bourbon Oak to edycja limitowana jednego z najlepszych porterów bałtyckich na świecie
– leżakowana z płatkami dębowymi z beczek po amerykańskiej whiskey.
Piana - trochę na początku potem z trzaskiem znika do zera.
Lacing...
Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
Piana - więcej na początku potem obwódka.
Lacing - niewiele.
Gaz - lekki.
Barwa - pod mocne światło - rubinowy.
Aromat - raczej na słodko, kawa, czekolada, ciemne susze owocowe...
Czekolada, wanilia, karmel, w oddali chmiel korzenny i lukrecja. Nuta dolna więcej chmielu, w smaku lekkie, czekoladowe, orzechowo, to bardziej double, charakter kawy lungo, fajne, nieskomplikowane, ale nie ris.
Comment