Chai masala gose. Alkohol 4%, ekstrakt 10 Blg.
Chai masala to indyjski sposób przygotowywania herbaty z dodatkami - kardamonem, cynamonem, imbirem, goździkami etc.
Piwo rzeczywiście herbaciane i przyprawowe tyle, że przyprawy nieco tłumią delikatny smak gose. Bardziej by mi pasowały chyba do intensywniejszego piwa.
Kiedy je piłem stwierdziłem, że nie ma nic wspólnego z chai masala, które nie tak dawno miałem okazję pić w Indiach. Dopiero po zastanowieniu zrozumiałem, że przecież do chai masala dodaje się mleko, więc piwo bez tego dodatku musi smakować inaczej. Teraz żałuję, że nie kupiłem sobie mieszanki przypraw chai masala, bo mógłbym dokonać porównania smaków.
W sumie ciekawe doświadczenie, ale wolę czyste gose, ewentualnie z dodatkami owocowymi.
Ekipa kontraktowego Ritterguts Gose wyszła w warzeniu poza Gose i w saksońskim browarze Reichenbrand odtworzyli recepturę z Turyngii.
Lichtenhainer to stary górnofermentacyjny styl, który podobnie jak Grodzisz jest nieco wędzone i podobnie jak Berliner Weisse do brzeczki dodano bakterie...
Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych...
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
Comment