Piwo gotowe do oceny
Van Pur, Kustosz Pszeniczne
Collapse
X
-
Van Pur, Kustosz Pszeniczne
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
pierwsze spotkanie z kustoszem wypadło zadowalająco
osobnik chłodny, ciut kwaśny i nieco zdystansowany (do moich pszenicznych wzorców)
dobrze, że występuje w mojej biedce codziennej
myślę, że w sezonie letnim będziemy się częściej spotykać (grupowo, zakładam)
chciałoby się rzec: tylko tego nie spieprz, kustoszu...
(jak interpretować tę nazwę?)veni, emi, bibi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzipierwsze spotkanie z kustoszem wypadło zadowalająco
osobnik chłodny, ciut kwaśny i nieco zdystansowany (do moich pszenicznych wzorców)
dobrze, że występuje w mojej biedce codziennej
myślę, że w sezonie letnim będziemy się częściej spotykać (grupowo, zakładam)
chciałoby się rzec: tylko tego nie spieprz, kustoszu...
(jak interpretować tę nazwę?)NORD EXPRESS
Comment
-
-
za 2,49 to chyba przeciwieństwo sztosa...
być może pomysłodawcy wyszli od słowa 'sztuka'
powszechnie wiadomo, co znaczy zrobić/obalić sztukę/kilka sztuk
i tak mamy: sztuka -> sztukos (szlachetny grecki sufiks) -> kustosz (anagram)
ps. jeszcze nic nie piłem dzisiajveni, emi, bibi
Comment
-
-
Warka do 17.01.2018 Pełne zaskoczenie. Nawet przez chwilę nie pomyślałem, że piwo z tego browaru w tak niskiej cenie może być coś warte. Kupiłem ze zwykłej ciekawości. Piękna piana niczym nie odbiegająca od najlepszych pszenic. Drobniutka wręcz kremowa w konsystencji, utrzymująca się do końca, krążkująca wzorowo. To samo z kolorem- idealny, żółto-złoty, zmętniony bardzo ładnie. Zapach- odpowiedni. Nasycenie wzorowe. Delikatna cytrynka, odrobinę goździka, gdzieś w tle banan, zero goryczki. Lubię więcej banana, więc tu mógłbym się trochę przyczepić, ale to mój gust. Piłem pszenice z najwyższej światowej półki i tam też często dla mnie za mało banana było. Podsumowując, bardzo dobra pszenica, śmiało konkurująca z piwami za pięciokrotnie wyższą cenę.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Warka: 19/12/2017 pite 21/05/2017
Piwo z Biedronki.
W aromacie głownie goździk i lekka guma balonowa.
W smaku to samo plus delikatny banan. Kwaskowo cytrusowe. Niby puste a słodkie. Czuć, że to wykastrowana niemiecka pszenica, lecz jak na masowy i tani wyrób jest całkiem strawnie.
Piana marna i nietrwała
fot.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, zmętniony. [5]
Piana: Biała, całkiem obfita, średnio trwała, lekko zdobi szkło. [4]
Zapach: Banan i lekki goździk, umiarkowanie intensywny - w porządku [3.5]
Smak: Podobnie jak w zapachu banan i goździk, umiarkowanie słodowy(pszenica), troszkę cytrusów, lekko kwaskowe, średnio-niska pełnia(nie wodniste, ale blisko granicy), lekko słodkie, goryczka praktycznie nie występuje. [3.5]
Wysycenie: Troszkę powyżej średniego - nawet pasuje, choć lekko podszczypuje. [3.5]
Opakowanie: Jak dla mnie brzydkie, z tyłu zaś niewiele istotnych informacji, przynajmniej ekstrakt podali. [2.5]
Uwagi: Warka do 07.02.2018. Po prostu poprawne piwo pszeniczne, lekkie, świetnie orzeźwia. Jak dla mnie mogłoby być trochę treściwsze, ale za 2,50zł i tak przerosło moje oczekiwania. Na pewno do niego wrócę, szczególnie w takie upały.
Moja ocena: [3.575]Last edited by rafalek21; 2017-05-28, 11:14.
Comment
-
-
Wygląd: barwa słomkowa, mętne, niespotykanie trwała piana i spora, gęsty lacing.
Zapach: Mdły bananowy i coś dziwnego, niepokojącego, jakaś stęchła szmata
Smak: no niewiele tu jest, trochę banana, taka cukrowa słodkość, kwaskowe, lekka goryczka z metalicznością na końcu. Warka do 07.02.2018 (może inne są lepsze).
Nie rozumiem spuszczania się nad tym piwem na przeróżnych forach i blogach: „8/10 super stosunek jakości do ceny”, „bardzo przyzwoity weizen”. No nie, nie jest ani przyzwoity, ani stosunek jakości do ceny nie jest wyjątkowy, w podobnej cenie można mieć prawdziwego weizena, czyli Stephans Brau z Kauflanda (owszem warka warce nierówna), lepszy od niego jest nawet Kaltenbacher z Żabki, w tej samej cenie, w tej samej Biedrze było Cechowe, przy którym Van Pur się bardziej postarał.
Te szczyny smakują z grubsza jak klarowne pszeniczniaki Leżajsk i Kasztelan i już wolałbym Kasztelana.
Uwagi: ciekawe jaka jest geneza nazwy Kustosz, chyba ktoś był po 8. Fasbergach jak ją wymyślał.
O dziwo na etykiecie nie ma logo Biedronki, ani o niej wzmianki, rozumiem, że marka ma udawać taką niezależną, regionalną?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziRozbawiłeś mnie, muszę przyznać. Piszesz, że niewiele w tym piwie jest i zaraz potem wymieniasz prawie wszystko co być powinno. To jest piwo pszeniczne, tu nie znajdziesz niczego więcej.
Comment
-
-
24/04/2018
Wyjątkowo dobry pszeniczniak jak na bardzo niską cenę i to, że jest to Kustosz.
Przyjemny zapach drożdży, banana i goździka. Wiadomo, że nie taki jak w kraftach, ale piwo wymiata większość wyrobów koncernowych.
Jakbym nie wiedział co piję powiedziałbym, że to jakiś wyrób typowo regionalny.Last edited by SeeJay; 2017-09-06, 15:19.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnożółte, odrobina pomarańczy, mętnawe [4]
Piana: gęsta, biała, kremowa, opadała powoli, do końca został kożuszek na szkle [4]
Zapach: słaby ale miły, zbozowo-słodowy [3.5]
Smak: dość pełne, w miarę wytrawne i treściwe, jednocześnie dość lekkie, fajna chlebowość, delikatne bananowe akcenty, odrobina cytrusa, solidna baza słodowa, wszystkie smaki dobrze zbalansowane [4]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: średniej urody etykiety kustosza, firmowy kapsel [3.5]
Uwagi: No i co, tanie marketowe piwo, a smakowało
Moja ocena: [3.85]Last edited by becik; 2017-10-09, 19:11.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Oczywiście nie jest to nic nadzwyczajnego, żadnych szczególnych doznań nie oferuje
Ale to naprawdę solidna pszenica. Może okoliczności dnia dzisiejszego-upalnego to sprawiły, nie wiem. Ale po prostu mi smakowało. Piwo z Biedronki. Za 2.99. Hm...
25/02/2019Last edited by Admirador; 2018-07-22, 21:04.
Comment
-
Comment