Aromat - słodowy, ciut słodkich owoców i może minimalnie masełko
Piana - średnia, raczej trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - ciemniejsze złoto, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, leciutko musuje, mogłoby być nieco wyższe
Smak - słodowy, z lekko słodkimi tonami karmelu, lekką ziarnistością, potem pojawia się goryczkowa kontra z dłuższym finiszem od chmielu.
Treściwość - wyższa pełnia, sporo treści jak na dwunastkę
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Jest dużo treściwsze, mimo nieco mniejszego ekstraktu. Jest to efekt zamierzony, o czym wspominają na kontrze. O ile pils jest bardziej wytrawny (jak niemiecki wzorzec), tu mamy trochę jak w Czechach - więcej ciała i jak się domyślam jakąś rolę odgrywa tu słód karmelowy a nie tylko klasyczny pilzneński. Takie powinno być "jasne pełne" - mniej wytrawne, bardziej treściwe, co dobrze czuć w tym piwie. Polecam porównać bezpośrednio oba piwa.
W ogólnej ocenie jest całkiem dobrze, choć uważam że w swojej klasie pils jest bardziej udany. Fajne w tych piwach jest to, że mimo że parametry podobne, to pokazują jak mogą się różnić poszczególne piwa w ramach piw dolnej fermentacji, a mają jeszcze udane marcowe
Wrażenia przedpiścy mogę z grubsza potwierdzić, a dodatkowo ucieszyło mnie, że mogłem to piwo (podobnie jak pilsa i marcowe) kupić na lokalnej stacji benzynowej, stojące na półce gdzieś między Warką a Harnasiem
... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Kolor: Jasnozłoty, lekko zmętniony. [4] Piana: Brudnobiała, drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5] Zapach: Słód, ślad minimalny warzywek, delikatny chmiel. [3.5] Smak: Słodowy, jest też lekki chlebek, owoce i posmaczek goryczki. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Eta w serii WS, z wieżą na WS. Rządzi czerwień, jest też medal. Czarny kapsel WS. [4] Uwagi: Teraz 4,9% i 12*. Smaczne, całkiem kasyczne, oldskulowe piwo.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasno żółto-pomarańczowy.
Aromat - lekkie nuty cytrusowo winogronowe....
Comment