Piwo gotowe do oceny
Bielawska Wytwórnia Napojów, Sowie Pełne
Collapse
X
-
Bielawska Wytwórnia Napojów, Sowie Pełne
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane
Aromat - słodowy, ciut słodkich owoców i może minimalnie masełko
Piana - średnia, raczej trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - ciemniejsze złoto, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, leciutko musuje, mogłoby być nieco wyższe
Smak - słodowy, z lekko słodkimi tonami karmelu, lekką ziarnistością, potem pojawia się goryczkowa kontra z dłuższym finiszem od chmielu.
Treściwość - wyższa pełnia, sporo treści jak na dwunastkę
Pite bezpośrednio po ich pilsie.
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Jest dużo treściwsze, mimo nieco mniejszego ekstraktu. Jest to efekt zamierzony, o czym wspominają na kontrze. O ile pils jest bardziej wytrawny (jak niemiecki wzorzec), tu mamy trochę jak w Czechach - więcej ciała i jak się domyślam jakąś rolę odgrywa tu słód karmelowy a nie tylko klasyczny pilzneński. Takie powinno być "jasne pełne" - mniej wytrawne, bardziej treściwe, co dobrze czuć w tym piwie. Polecam porównać bezpośrednio oba piwa.
W ogólnej ocenie jest całkiem dobrze, choć uważam że w swojej klasie pils jest bardziej udany. Fajne w tych piwach jest to, że mimo że parametry podobne, to pokazują jak mogą się różnić poszczególne piwa w ramach piw dolnej fermentacji, a mają jeszcze udane marcowe
-
-
Wrażenia przedpiścy mogę z grubsza potwierdzić, a dodatkowo ucieszyło mnie, że mogłem to piwo (podobnie jak pilsa i marcowe) kupić na lokalnej stacji benzynowej, stojące na półce gdzieś między Warką a Harnasiem... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, lekko zmętniony. [4]
Piana: Brudnobiała, drobna, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
Zapach: Słód, ślad minimalny warzywek, delikatny chmiel. [3.5]
Smak: Słodowy, jest też lekki chlebek, owoce i posmaczek goryczki. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Eta w serii WS, z wieżą na WS. Rządzi czerwień, jest też medal. Czarny kapsel WS. [4]
Uwagi: Teraz 4,9% i 12*. Smaczne, całkiem kasyczne, oldskulowe piwo.
Moja ocena: [3.775]
Comment
-
Comment