Bytów Browar Kaszubski, Gryf Pomorski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    Bytów Browar Kaszubski, Gryf Pomorski

    Piwo gotowe do oceny
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Brunatnoczarny nieprzejrzysty. [4]
    Piana: Ciemnobeżowa, bardzo drobna, bardzo niska i nietrwała. [3]
    Zapach: Rodzynki, karmel, kawa i czekolada mleczna. [4]
    Smak: Jest chropawy, drapiący w przełyk alko. Kawa, suszone owoce, oleisty karmel. [3.5]
    Wysycenie: Niewysokie. [4]
    Opakowanie: Oryginalny karton, kształt kojarzy mi się z piramidami, brązowe tło (pióra gryfa) i złote godło (gryf) i litery. Seria limitowana, nr 1009. Eta powtarza motyw z kartonu, trochę szkoda, że dzieło wieńczy zwykły czarny kapsel. [4.5]
    Uwagi: Konkretne piwo, w sam raz na piątkowy wieczór. Gdyby było tańsze, zadołowałbym...

    Moja ocena: [3.725]

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12679

      #3
      Miodowy RIS.



      Aromat - palony, karmel, rodzynki
      Piana - znikoma, przy nalewaniu prawie się nie pieniu, ale po nalaniu pojawia się zwarta warstewka, niezbyt trwała z dłuższą koronką
      Barwa - smolista, nieprzejrzysta
      Smak - palony z wyraźną, ulepkowatą słodyczą (miód i karmel), suszone owoce (śliwki), finisz z paloną, koryczką goryczką. Czuć trochę alkohol, ale głównie rozgrzewa
      Treściwość - potężna, esencjonalne, oleiste piwo

      Słodycz jest skontrowana paloną goryczką, choć dominuje. Alkohol (piwo z terminem 10.19) na akceptowalnym poziomie, choć trochę wyłazi. Poza tym niespecjalnie złożone. Dodanie miodu i amerykańskich chmieli (citra, chinook) trochę jakby mija się z celem. Poza tym zastrzeżeniami sączy się to dość przyjemnie.

      Może sprawdzałoby się w zimowe mroźne wieczory, ale okazuje się że w Polsce ostatnio nie występują...

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12679

        #4
        Zdjęcie:
        Attached Files

        Comment

        • beaviso
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.02
          • 215

          #5
          Jedno z tych piw, które wyjęte z podręcznej chłodzonej torby smakuje najmocniej - wcale nie tylko w zimowy wieczór - lecz również w środku upalnego dnia, pośrodku niczego, gdzieś na Roztoczu, dokąd Pomorski Gryf wraz ze mną zawitał 18.08.2019. Raz dwa się ogrzał, a takiemu stylowi to sprzyja. Stoję na pobojowisku, gdzie w 1914 walczyli i ginęli żołnierze carskiej armii (bardzo wielu Polaków), w zadumie popijam Russian Imperial Stouta. Feeria aromatów i smaków, nie sposób o rzetelną ocenę, bo nastrój zwiekszał doznania.

          M.
          Attached Files

          Comment

          Przetwarzanie...
          X