Kolor: Czerwonawy, mocno zamglony. [4] Piana: Biała, średnia do wysokiej, szybko i głośno się redukuje, do poziomu cienkiego kożucha, słabo zdobi szkło. [3.5] Zapach: Głównie marakuja i czarna porzeczka, chyba też jeżyny, ogólne skorzajrzenia z ciemnymi i leśnymi owocami, trochę dziki - ciekawe od czego, nie spodziewałem się tego w berlinerze. [4] Smak: Wyraźnie kwaśne, lekkie, odrobina słodyczy, wcześniej wspomniane ciemne/leśne owoce, w posmaku zbożowe(jak od lactobacillusa). [4.5] Wysycenie: Umiarkowanie wysokie - dobrze pasuje. [4.5] Opakowanie: Etykieta może być, choć nie do końca pasuje mi kolorystyka. Skład niepełny. [3.5] Uwagi: Bardzo smaczny berliner weisse, kwaśny i orzeźwiający - czyli taki jaki powinien być. Kolejny udany kwas od browaru Palatum. W sumie kwasy to chyba zawsze im wychodzą, co nie jest tak oczywiste przy innych ich piwach.Warka do 16.08.2018.
Na butelce nie doczytałem się nigdzie o Stacji Grochów.
Lokal z dużym wyborem jedzenia i nawet piwa z nalewaków. Można się najeść do syta a nawet nie drogo się zapłaci. Przyjemne miejsce do spotkań i czasami można obejrzeć jakiś mecz.
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, blado żółto pomarańczowy.
Aromat - cytrusy i zioła.
Smak - słodkawe,...
Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
Tak to zwykle bywa, że jeździmy zwiedzać i próbować piw z browarów setki kilometrów od własnego miejsca zamieszkania, a jakoś ciężko się wybrać do tych które mamy na miejscu. Co prawda akurat Palatum znajduje się w przeciwległej dzielnicy Warszawy niż mieszkam, ale jakim problemem jest...
Comment