Piwo gotowe do oceny
Bojanowo, [Zdrojowy Augustów] Krechowiak
Collapse
X
-
Bojanowo, [Zdrojowy Augustów] Krechowiak
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Pięknie złoty, prawie klarowne. [4.5]
Piana: Biała, niezbyt wysoka, jednak to co jest - trwałe jest, powoli opada i grubo lepi szkło. [4]
Zapach: Ziołowy chmiel, trochę też trawki, sporo zboża. Przyjemnie, choć aromaty niezbyt intensywne. [4]
Smak: Bardzo treściwe, goryczka spora jak na lager, ziołowa i pod koniec lekko pikantna. [4]
Wysycenie: Średnie, może trochę za niskie. [3.5]
Opakowanie: Kapsel Bojanowa, brak pełnego składu. Na etykiecie rysunek żołnierza z Pułku Ułanów Krechowieckich, na kontrze info o tym pułku. [3.5]
Uwagi: Bardzo smaczny lager, podejrzewam, że nazwa nawiązuje też do hostelu Krechowiak, bardzo znanego w pn-wsch Polsce. Termin do 6.01.2019.
Ps. moja Mama urodziła się w Augustowie i ja mam bardzo duży sentyment do tego sąsiedniego miasta.
Moja ocena: [3.975]
-
-
Nazwa Krechowiak
Witam przed wojną w Augustowie stacjonował 1 Pułk Ułanów Krechowieckich, który miał nie mały wpływ na Augustów, pozytywny oczywiście. To piwo powstało na cześć i przywrócenie pamięci o tych żołnierzach, którzy wsławili się pod Krechowcami i brali również udział w wojnie 1918-1920, a ten rok jest szczególnie dobry by o nich przypomnieć.
Notabene rzeczony Hostel jest przy ul. 1 Pułku Ułanów Krechowieckich i jest położony blisko jez. Necko i Białego,wielu turystów mija przejeżdża i nie mają nawet świadomości skąd nazwa Krechowiak
Nad jeziorem Białym jest pięknie położony Oficerski Yacht Club w którym przed wojną gościło wielu oficerów, jak też osobistości życia politycznego, po drugiej stronie przystani jest tzw. Biały Domek przed wojną był to dom wczasowy 1 Pułku U.K.
W Augustowie jest też muzeum 1 Pułku Ułanów Krechowieckich placówka mieści się w wieży Kościoła Matki Bożej Częstochowskiej - dawnym pułkowym kościele garnizonowym
Warto odwiedzić Augustów
Comment
-
-
Myślę, że forumowiczów bardziej interesuje piwo niż Augustów. Który owszem jest ładnie położony ale niemal całkowicie pozbawiony substancji zabytkowej. W kontakście tego piwa raczej należałoby zapytać, czy powszechna jest wiedza, że pułk ułanów krechowieckich wziął swoją nazwę od miejscowości Krechów, położonej bardzo daleko od Augustowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedziMyślę, że forumowiczów bardziej interesuje piwo niż Augustów. Który owszem jest ładnie położony ale niemal całkowicie pozbawiony substancji zabytkowej. W kontakście tego piwa raczej należałoby zapytać, czy powszechna jest wiedza, że pułk ułanów krechowieckich wziął swoją nazwę od miejscowości Krechów, położonej bardzo daleko od Augustowa.
a za spamowanie nie na temat jeszcze raz przepraszam
Comment
-
Comment