Piwo gotowe do oceny
Gryf, [Spirifer] Scarecrow Laphroaig BA
Collapse
X
-
Gryf, [Spirifer] Scarecrow Laphroaig BA
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Tagi: brak
-
-
Wersja niebeczkowa:
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Chmiele - Cascade, Centennial, Chinook, z dodatkiem wanilii
Tu w aromacie czuć, że beczka zrobiła robotę. Dominuje torfowy akcenty whisky Laphroaig.
Piana dość wysoka, zwarta, powoli opada zostawiając dłuższy kożuszek jak w espresso, zostaje na szkle.
Barwa- smolista, praktycznie czarna, nieprzejrzysta
Wysycenie - średnie, wyraźnie musuje
Smak - tu beczka jest jeszcze bardziej wyraźna - mocny torf, wyraźnie palone (z tymi podkładami kolejowymi i charakterystycznymi "szpitalnymi" niuansami). Pod tym jest też gęsta, miękka słodowa baza. Wanilia prawie niewyczuwalna, ale chyba ma wpływ na odczucie "miękkości". Gęsta kawa z lekkim kwaskiem, bardzo subtelną słodyczą kojarzącą mi się z cukrem trzcinowym. Finisz bardzo długi, wyraźny i przyjemny oraz żywy- palono-torfowy
Treściwość - bardzo mocno treściwe.
Wybitnie degustacyjne, miłośnicy torfowych klimatów powinni być zadowoleni.
Ja trochę ubolewam, że nie trafiłem na wersję Jack Daniel's BA:
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
ewentualnie Bourbon:
Choć ta wersja zapewne jest najbardziej oryginalną.
Bardzo udane ze świetnym finiszem.
-
Comment