Piwo gotowe do oceny
Profesja, [Profesja/Spółdzielczy] Nurek
Collapse
X
-
Aromat - słodowy, palony, trochę alkohol
Piana - średnia, zwarta, dość szybko opada do trwałego kożuszka
Barwa - zdecydowanie ciemny brąz, pod światło wymieszany z herbatą, zmętnione (niefiltrowane)
Wysycenie - średnie, podszczypuje
Smak - nuty palone, czekolada, słodkawo-chropowata nuta alkoholowa trochę drażni, na finiszu trochę goryczki od chmielu, która jednak nie specjalnie pasuje do tego piwa. Zamiast słodowej miękkości i krągłości koźlakowej jest jakaś szorstkość alkoholowa.
Treściwość - spora, ale bez tej "oleistości" stylu
W kategorii "koźlak dubeltowy" jest dość niestety kiepsko. Brak słodowej esencjonalności, alkohol jednak zbyt mocno drażni. Jako mocne ciemne piwo ma z drugiej strony silną konkurencję porterów... No szkoda. Dramatu nie ma, ale zawód jednak jest.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziTaki lajf .
Butelka wygląda tak:
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy z akcentem rubinowym. [4]
Piana: Kremowa, bardzo drobna, niewysoka i raczej nietrwała. [3]
Zapach: Orzechy, karmel, suszone owoce, rodzynki i wino. [4]
Smak: Pewna szorstkość orzechowo-alkoholowa, oleistość, lekki karmel i suszone owoce. [4]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: W stylu browaru, w sumie dość klasyczna eta. [4]
Uwagi: Bardzo się cieszę, że jest wreszcie turbo-koza na rynku, może więc nota nieco zawyżona .
Nie doczekałem do 18-tki młodego nurka, pojawiła się inna okoliczność, którą należało godnie uczcić...
Moja ocena: [3.9]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziNie doczekałem do 18-tki młodego nurka, pojawiła się inna okoliczność, którą należało godnie uczcić...Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy, przejrzyste pod światło z lekkim zmętnieniem. [4.5]
Piana: Jasnobeżowa, średnio obfita, trwała. [4.5]
Zapach: Głównie suszona śliwka, do tego słód, karmel i lekka nuta szlachetnego alkoholu. [4]
Smak: Treściwe, słodowe z wyraźną nutą suszonej śliwki, przypieczonego karmelu. Początkowo dość słodkie z nuta alkoholową i wyraźnie zaznaczoną goryczką. Na finiszu lekko drapiąca w gardło nuta alkoholowa. [4]
Wysycenie: Średnie, w sam raz. [5]
Opakowanie: Pełen skład, świetna grafika. [5]
Uwagi: Butelka o pojemności 0,5L, termin do 31-07-2019. Dobre piwo, w smaku nieco wyczuwalne alko, myślę, że po dłuższym leżakowaniu ładnie się ułoży.
Moja ocena: [4.175]604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
Comment