Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kostas
Wyświetlenie odpowiedzi
Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: no cóż czarny, raczej nieprzejrzysty choć nie sprawdzałem pod światło [4.5]
Piana: genialna, ciemna, drobno-pęcherzykowa długo utrzymująca się [5]
Zapach: palono-karmelowe nuty, po lekkim ogrzaniu wychodzą nuty cherry [4.5]
Smak: goryczka alkoholowa, sporo paloności; w formie zimnej jest bardziej pijalne, zwraca swoją uwagę na paloność, po ogrzaniu dochodzą nuty cherry, ale co raz bardziej wychodzi też alkohol. warto wydłużyć degustację aby spróbować obu wersji. [4.5]
Wysycenie: optymalne [5]
Opakowanie: Klasyka. Złote litery na czarnym tle sugerują, że mamy do czynienia z poważnym piwem [4.5]
Uwagi: Warka 25.11.2017 Kaufland. Extrakt jest 21%, a nie 22 jak u Was w opisie. Niektórzy powiedzą, że wychodzi alkohol- fakt, czuje się go bardziej niż kiedyś. Piwko w tej cenie do leżakowania i może po swojej dacie bardziej cherry odkryje. Alkohol czuć, ale piwo ma 9,5% więc c'mon- piwko za 2,88 obecnie. W sumie mój ulubiony porter, ale piłem niewiele- Argus trochę za słodki, Okocim przegazowany
Moja ocena: [4.575]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2016-07-08, 12:13.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarek84 Wyświetlenie odpowiedziUwagi: Warka 25.11.2017 Kaufland. Extrakt jest 21%, a nie 22 jak u Was w opisie. Niektórzy powiedzą, że wychodzi alkohol- fakt, czuje się go bardziej niż kiedyś. Piwko w tej cenie do leżakowania i może po swojej dacie bardziej cherry odkryje. Alkohol czuć, ale piwo ma 9,5% więc c'mon- piwko za 2,88 obecnie. W sumie mój ulubiony porter, ale piłem niewiele- Argus trochę za słodki, Okocim przegazowanyVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Ja jeszcze mam jedną butelkę z datą 2004, więc może jeszcze jakaś ocena tego piwa się pojawi(_)>
Nigdy się nie poddawaj!!!
Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
Lech jest tam gdzie jego wiara
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Najbardziej palony polski porter. Pachnie gorzką czekoladą i suszoną śliwką. W smaku pełny, gładki, z odpowiednio dużą podbudową słodową. Z jednej strony nie ma się do czego przyczepić, ale jednak Warmiński jest o wiele bardziej złożony.
Moim zdaniem aktualna wersja jest bardzo podobna.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziPiłeś trzynastoletniego portera z Żywca?
Comment
-
-
Trzeba potwierdzić (gdzie i jak to nie wiem?, a następnie wyodrębnić nowy temat
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziTemat jest, tylko usunąć mu część znaków. Czy oznacza to, że warzą go symultanicznie? Czy po prostu przeniesiono do Żywca i od kiedy?
Mogę się mylić, ale nagłe pojawienie się ekstraktu chmielowego nie jest przypadkowe. Sugeruje raczej bardziej "koncernowe" metody produkcji, albowiem ekstraktu używa się (nie mówię o kwasach Pinty) w przemysłowej produkcji, żeby precyzyjniej nadać zaplanowany poziom goryczki. Możliwe, że piwo póki co jest warzone jeszcze w 2 zakładach.
Comment
-
-
Przenieśmy te nasze dywagacje bez pokrycia w inny wątek. Jak dojdziemy do twardych dowodów, to będzie można rozpocząć pisanie o tym nowym/starym porterze pochodzącym od A do Z z Żywca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziCzy to jedt temat o zgłaszaniu nowych piw? W piwo-konkretnie oceniamy/opisujemy piwa.
Comment
-
Comment