Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r. i od 2017)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dukat_WSI
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.03
    • 781

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kostas Wyświetlenie odpowiedzi
    Nietoperz23 pomyliłeś temat. A ja już myślałem, że ktoś degustuje ŻP sprzed 11 lat
    Narobił smaka

    Comment

    • jarek84
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 29

      Ocena z ARTomatu

      Kolor: no cóż czarny, raczej nieprzejrzysty choć nie sprawdzałem pod światło [4.5]
      Piana: genialna, ciemna, drobno-pęcherzykowa długo utrzymująca się [5]
      Zapach: palono-karmelowe nuty, po lekkim ogrzaniu wychodzą nuty cherry [4.5]
      Smak: goryczka alkoholowa, sporo paloności; w formie zimnej jest bardziej pijalne, zwraca swoją uwagę na paloność, po ogrzaniu dochodzą nuty cherry, ale co raz bardziej wychodzi też alkohol. warto wydłużyć degustację aby spróbować obu wersji. [4.5]
      Wysycenie: optymalne [5]
      Opakowanie: Klasyka. Złote litery na czarnym tle sugerują, że mamy do czynienia z poważnym piwem [4.5]
      Uwagi: Warka 25.11.2017 Kaufland. Extrakt jest 21%, a nie 22 jak u Was w opisie. Niektórzy powiedzą, że wychodzi alkohol- fakt, czuje się go bardziej niż kiedyś. Piwko w tej cenie do leżakowania i może po swojej dacie bardziej cherry odkryje. Alkohol czuć, ale piwo ma 9,5% więc c'mon- piwko za 2,88 obecnie. W sumie mój ulubiony porter, ale piłem niewiele- Argus trochę za słodki, Okocim przegazowany

      Moja ocena: [4.575]
      ---------------
      Ocena usunieta z rankingu.
      Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
      Art, Admin

      ---------------
      Last edited by ART; 2016-07-08, 12:13.

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jarek84 Wyświetlenie odpowiedzi
        Uwagi: Warka 25.11.2017 Kaufland. Extrakt jest 21%, a nie 22 jak u Was w opisie. Niektórzy powiedzą, że wychodzi alkohol- fakt, czuje się go bardziej niż kiedyś. Piwko w tej cenie do leżakowania i może po swojej dacie bardziej cherry odkryje. Alkohol czuć, ale piwo ma 9,5% więc c'mon- piwko za 2,88 obecnie. W sumie mój ulubiony porter, ale piłem niewiele- Argus trochę za słodki, Okocim przegazowany
        U nas w opisie stoi jak byk: Żywiec, Porter (WARZONY w ŻYWCU DO 2004r.), zatem kolego błędnie umieszczona ocena.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • albeertos
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 2313

          Ja jeszcze mam jedną butelkę z datą 2004, więc może jeszcze jakaś ocena tego piwa się pojawi
          (_)>
          Nigdy się nie poddawaj!!!
          Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
          Lech jest tam gdzie jego wiara
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6414

            Napisz do Kopyra i razem wypijta na wizji... albo sam zrób video

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              Najbardziej palony polski porter. Pachnie gorzką czekoladą i suszoną śliwką. W smaku pełny, gładki, z odpowiednio dużą podbudową słodową. Z jednej strony nie ma się do czego przyczepić, ale jednak Warmiński jest o wiele bardziej złożony.
              Moim zdaniem aktualna wersja jest bardzo podobna.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Piłeś trzynastoletniego portera z Żywca?

                Comment

                • Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

                  To nielegalne, że się UC tym interesuje?

                  Comment

                  • Dukat_WSI
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2015.03
                    • 781

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Piłeś trzynastoletniego portera z Żywca?
                    Podobno nowe warki (już z ekstraktem chmielowym w składzie, którego wcześniej nie był) są ponownie warzone w Żywcu.

                    Comment

                    • dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

                      Trzeba potwierdzić (gdzie i jak to nie wiem?, a następnie wyodrębnić nowy temat
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        Temat jest, tylko usunąć mu część znaków. Czy oznacza to, że warzą go symultanicznie? Czy po prostu przeniesiono do Żywca i od kiedy?

                        Comment

                        • Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

                          Czy to jedt temat o zgłaszaniu nowych piw? W piwo-konkretnie oceniamy/opisujemy piwa.

                          Comment

                          • Dukat_WSI
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2015.03
                            • 781

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Temat jest, tylko usunąć mu część znaków. Czy oznacza to, że warzą go symultanicznie? Czy po prostu przeniesiono do Żywca i od kiedy?
                            Tego nie wiadomo, ale piwowar Cieszyna, Dominik Szczodry mówił o Żywcu Porterze: póki co na razie jest jeszcze warzony u nas, na razie, sugerując że być może porter wróci do Żywca na dobre. Kopyr z kolei twierdził, że zniknęło żelazo, co może sugerować warzenie w Żywcu.
                            Mogę się mylić, ale nagłe pojawienie się ekstraktu chmielowego nie jest przypadkowe. Sugeruje raczej bardziej "koncernowe" metody produkcji, albowiem ekstraktu używa się (nie mówię o kwasach Pinty)  w przemysłowej produkcji, żeby precyzyjniej nadać zaplanowany poziom goryczki. Możliwe, że piwo póki co jest warzone jeszcze w 2 zakładach.

                            Comment

                            • dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

                              Przenieśmy te nasze dywagacje bez pokrycia w inny wątek. Jak dojdziemy do twardych dowodów, to będzie można rozpocząć pisanie o tym nowym/starym porterze pochodzącym od A do Z z Żywca.
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                                Czy to jedt temat o zgłaszaniu nowych piw? W piwo-konkretnie oceniamy/opisujemy piwa.
                                Aleś wyskoczył jak filip z foliowego worka... To jest forum dyskusyjne i dyskutujemy o tym piwie. Przecież nie o robaczkach świętojańskich.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X