Amber, Koźlak

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

Moim zdaniem to piwo mocno obniżyło loty- jak zresztą większość wyrobów Ambera.

W smaku dominuje jak zawsze palony słód, karmelowość, ale podobnie jak w żywym mocno zaznaczony jest również alkohol. Ale moze tak mają "koźlaki pomorskie"

Piana marna, niedługo po nalaniu nie pozostał po niej nawet ślad.

W zestawieniu z koźlakiem z Pivovarii jaki miałem okazję ostatnio degustować, piwo to wypada blado. Myslę, że dla początkujących smakoszy piwa jest to dobry wybór, ale z czasem wychodzą jego spore braki.

Moja aktualna ocena: 3.

Comment

• majeure
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.03
      • 315

Właśnie konsumuję amberowskiego Koźlaka przeterminowanego o 90 dni. Te dodatkowe 3 miesiące leżakowania zupełnie mu nie zaszkodziły, nadal jest wyborny .

Comment

• sebastian_wro
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.09
        • 32

Ocena z ARTomatu

Kolor: Śliczny ciemny bursztyn, ładnie się prezentuje w pokalku [5]
        Piana: Przyjemny kolor- ciemnawy, oblepia szkło, szkoda że tak szybko opada ale nie znika do końca [4]
        Zapach: Czuć palone słody, chlebowe i karmelowe akcenty im cieplejsze tym intensywniejsze [4.5]
        Smak: Wyczuwalna goryczka, czuć karmelowe i kawowe posmaki, alkoholu praktycznie nie czuć. Treściwe- płynny bochenek [5]
        Wysycenie: Mi takie odpowiada [5]
        Opakowanie: Świetnie wystylizowana butelka, najważniejsze informacje podane. Szkoda tylko że bezzwrotna [4.5]
        Uwagi: Najlepszy polski bock, jak zawsze trzyma wysoki poziom

Moja ocena: [4.7]

Comment

• Rzeszowiak
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2009.04
          • 1597

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebastian_wro
          Uwagi: Najlepszy polski bock
          I to jest przygnębiające.

Comment

• sandacz
            Porucznik Browarny Tester
            • 2007.01
            • 345

Ostatnio piłem chyba ze dwa lata temu. A wczoraj - miła niespodzianka.
            Na początku intensywny karmel, kojarzący się wręcz z watą cukrową i jej półproduktem, a przy tym bez wrażenia, że piwo jest dosładzane. Towarzyszy mu taka śmietankowo-waniliowa ciasteczkowość. Po chwili lekkie goryczki słodów ciemnych i chmielu, które razem nie gryzą się. Szukałem koźlakowych orzechów, ale nie znalazłem, więc oceniam to piwo jako bardzo smaczne w kategoriach bezwzględnych, bez kontekstu gatunku.

Comment

• tomolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.05
              • 1752

Po ostatnich doświadczeniach z Żywym, nie spodziewałem się wiele, Tym czasem jest nieźle, piwo ładnie się prezentuje, piana przyzwoita, zapach intensywny. Co najważniejsze smak również całkiem, całkiem. Dosyć pełne, karmelowe, palone, lekkie akcenty orzechowe i owocowe, goryczka niestety zdominowana przez słodycz. Świetne opakowanie! Gdyby Amber w podobnej szacie graficznej wypuściłby całą serię byłoby ekstra.
              Podsumowując: bez rewelacji acz solidnie.
              www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• Piotrek24
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2012.08
                • 2

hej, piwo jest dostępne w Tesco na kabatach w Warszawie, cena ponad 5 zł za butelką, butelka bezzwrotna, ale cena trochę za wysoka jak dla mnie, dlatego jeszcze go nigdy nie próbowałem

Comment

• dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotrek24
                  hej, piwo jest dostępne w Tesco na kabatach w Warszawie, cena ponad 5 zł za butelką, butelka bezzwrotna, ale cena trochę za wysoka jak dla mnie, dlatego jeszcze go nigdy nie próbowałem
                  Gratuluje dobrego wzroku
                  Spróbuj tego piwa poszukać w Żabce. Złotówka taniej
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Piotrek24
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.08
                    • 2

aha to nie wiem działem, bo mam u siebie dużą żabkę, i nie widziałem nigdy go tam

Comment

• wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2652

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piotrek24
                      Przekaz zaiste jednako dramatyczny w treści co i w formie.... Olaboga!!!
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Cyneq
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.12
                        • 181

Dotąd naprawdę lubiłem to piwko.
                        Niestety ostatnio miałem dość przykrą przygodę. Zamówiłem je we Wrocławskim Academusie z beczki. I jak to zwykle chciałem się wpierw "uraczyć aromatem", który dotąd był piękny, chlebowo - orzechowy.
                        Niestety, uderzył mnie w nos zapach po którym stwierdziłem, że już wiem o co ludziom chodzi z tym "zapachem maślanym" w niekórych piwach. Tak więc chyba jakaś lipna warka z DMSem. Wprawdzie po lekkim ogrzaniu było lepiej, pokazały się znane wcześniej aromaty, ale złe wrażenie pozostało.
                        Szkoda.

Comment

• Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

DMS to warzywa. Masło to diacetyl.
                          Last edited by Pendragon; 2012-08-13, 09:45.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Cyneq
                            • 2011.12
                            • 181

To sorki, słabo się znam na nazywaniu tego co wącham.
                            Dla ścisłości: zdaje się mi że wyczuwałem coś jak zjełczałe masło, więc pewnie diacetyl.

Comment

• Rzeszowiak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2009.04
                              • 1597

Trzy lata temu to było jedno z moich ulubionych piw. Dziś szału nie ma.

Piana marna, ale coś tam zostało na ściankach. W smaku i zapachu dominuje karmelowość. W zasadzie słodycz karmelowa tłumi inne posmaki.

Moja ocena: 3.

Fajne piwko dla osób zaczynających "przygodę" z piwami regionalnymi.

Comment

• sasser
                                • 2012.07
                                • 107

Koźlaka, tak jak GIP'a, kupiłem w Lidlu za 3,99 zł. I muszę stwierdzić, że jest lepiej, chociaż bez szału. Piana szybko opada i nic z niej nie zostaje. Kolor jest ładny i podoba mi się. Wysycenie na dobrym poziomie. W smaku jest ok, słodawo, czuć paloność, z goryczką na końcu. W sumie piwo nie jest złe, ale mam wątpliwość, czy warte tych 4 zł.

Comment

Przetwarzanie...