Żywiec, Żywiec
Collapse
X
-
-
Miałem dziś okazję wypić to piwo. Piwo, które kiedyś należało do moich ulubionych.
Dziś stwierdzam ze smutkiem, że piwo to ch....olernie słabe jest
Kolor: Złoty, koncernowy
Piana:, Tu o dziwo, została do prawie samego końca (w końcu mała obrączka to jednak piana)
Zapach: Słabo wyczuwalny słód, pachnie mi to DMS-em (takie odnoszę wrażenie po lekturze browar.biz), proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Smak: Przy przełykaniu wyczuwalny gorzkawy bardzo posmak ,nie jest to goryczka od chmielu, ogólnie smak wstrętny.
Wysycenie: Słabe, piwo szybko traci gaz
Opakowanie: Szybko przelałem do kufla
Uwagi: Warka do 18.03.2012. Piwo słabe, nie do powtórzenie w bliskim i odległym czasieNie wiele lepsze piwo od Master Pilsa z Głubczyc.
P.S. Kiedy najbliższe szkolenie sensoryczne będzie, chcę umieć wyczuć ten legendarny DMS. Czy jedynka na kodzie to browar w Żywcu?
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Żywiec, jak mówią w reklamie, jest tylko z Żywca. Zgodnie z moją wiedzą, jest to prawda.Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Mnie też ciekawi bardzo, jaki chmiel nadaje specyficzną gorzkość w tym piwie i innych piwach z Żywca ( nie ma tego tylko w tych z Cieszyna). Nie mam wysublimowanych kubków smakowych , ale mimo wszystko widzę różnice między gorzkością Żywca a Bernarda.
CZy to chmiel czy coś innego.Comment
-
Comment
-
Sam bywam sarkastyczny więc nie wyczuwam tego u innych, szczególnie po kilku bronkachChoć mordki w moim poście świadczą że jest jednak inaczej
P.S. Po Żywcu piłem jeszcze Heńka, który był tylko troszkę lepszy. Żywiec jest do baniVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
-
Comment
-
Pilem wczoraj to piwo, zeby sobie przypomniec smak, ktory z biegiem czasu mi wyleciał. Niestety to juz nie jest to samo piwo jakie wtedy pilem, bo to co pilem miało goryczke, ale nie byla ona przyjemna - mialem wrazenie jak by ktos tam wrzucil pety od papierosow i dosyć bardzo w tym uderza alkohol, jak by spirytus byl dolewany. Ogolnie piwo drogie, nudne i z pewnoscia nie warte swojej ceny.Moja ocena 2/10
Ostatnia zmiana dokonana przez chris1985; 2012-04-18, 23:29.Tylko moje piwo mnie rozumie...Comment
-
Zdecydowanie nie zgadzam się z poprzednikami. Spośród wszystkich koncernówek żywiec na prawdę jest teraz piwem najlepszym. Piłem ostatnio wiele koncernówek tyskie,lech, żubr, harnaś, bosman, okocim i inne. I na prawdę żywiec full light wypada spośród nich najlepiej. Na prawdę w tym piwie wyczuwam "szlachetność smaku" i aromatu, czego absolutnie nie można powiedzieć o innych koncernówkach. Tak więc dla mnie jest to najlepsze piwo z pośród dużych browarów. Pozdrawiam :-)Comment
-
Zdecydowanie nie zgadzam się z poprzednikami. Spośród wszystkich koncernówek żywiec na prawdę jest teraz piwem najlepszym.Comment
-
Tak, ale porter żywiecki ma tylko wspólną nazwę ze zwykłym żywcem. Jak wiadomo on, jak i np. leżajsk pszeniczne i chyba brackie są robione w "browarze zamkowym". Tak więc są one tak jakby odrębnymi piwami, z małego browaru. A zwykły żywiec jest najlepszy spośród dużych koncernowych browarów. Ale wszystko zależy też od partii. Pamiętam kiedyś piłem z puszki i było dobre, natomiast zwrotna butelka to już było gorsze piwo. Bez tej odrobiny szlachetności w smaku. Teraz natomiast piłem żywca zarówno ze zwrotnej butelki, jak i z małej buteleczki 330ml. I obydwie wersję były dobre. A że mam dostęp do wersji zwrotnej za 2,50zł sztuka, to jest to cena adekwatna do jakości. I teraz wszystkie wersje opakowań są chyba bardziej równe w smaku.Comment
-
Z sentymentu i z długiej przerwy z tym piwem "zaryzykowałem" i potwierdziło się...
Gorzka woda gazowana z trochę zatęchłym zapachem...
A może coś im nie udała warka i puścili na lewiatany po 2,15 i tu poszło...
Za 2,15 znośne... zwykłe, eurolager...
Najlepiej prezentuje się przed pierwszym łykiem...Comment