Ja mam informację od p. Koniecznego, który nas zimą oprowadzał po browarze. Jako składniki podał słody pilzneński, monachijski i barwiący. Wspomniał o strzegomskim, ale nie zapytałem czy to jedyny palony słód jakiego używają.
Zamkowy, Żywiecki Porter
Collapse
X
-
-
Spożywam właśnie teraz te piwo i jest paloność ....może nie jakaś ogromna ale jest i w dzisiejszym egzemplarzu strasznie mocny posmak kawowy, aż za mocny .Brakuje mi troszkę cherry i owoców ...a ten porter często zapewnia takie doznania . Ciekawe jak te piwo smakowało w latach 80 . nie było mnie na świecie ^^
Comment
-
-
Szkoda mi jeszcze pić te kilka sztuk leżakujących w lodówce, więc zakupiłem świeży towar prosto z Tesco.
Cena 3,99zł, bardzo dobra
Warka 26.09.14
Piana: gęsta, obfita, drobne pęcherzyki, pozostawia ślady na szkle.
Kolor: wiadomo
Zapach: pierwsze skojarzenie, kwas chlebowy razowy, z nutką nalewki wiśniowej i odrobiną coli. W tle jakby orzechy?
SMAK: Jest kolosalna różnica jeśli porównuję do tego co piłem kilka miesięcy temu. Alkohol wyczuwalny, ale już nie jako wódka/spirytus tylko bardziej jak taki cieplutki z nalewki wiśniowej lub w dobrych czekoladkach z wódką w środku. Gorzka czekolada, dość pełne, ale nie zalepia.
Pijalność przerażająca. Gdybym się nie hamował, wciągnąłbym całą 0,5l butelkę w 10minut i jakbym miał drugą to już mogłoby się to ciekawie skończyć po 14 godzinach od rana na nogach.
Wiśniówka, suszone śliwki, delikatna paloność, gorzka czekolada pomieszana z kawą.
Kupiłem dziś kolejne 2 z tego samego rzutu.
Świadom swoich sensorycznych ułomności POLECAM tą warkę.
Comment
-
-
Nie będzie to recenzja lecz prośba. Każdy kto to czyta upraszany jest aby przy recenzjach porterów podawać w uwagach datę przydatności do spożycia. Bo czytając jedni zachwycają się piwkiem a inni piszą że ich partia nie jest godna uwagi.
Comment
-
-
Byłem wczoraj (niby na meczu) w knajpie o nazwie PIWIARNIA?
90% knajpy do meczu zapodawała Warkę, 5% żywca, reszta wynalazki czyli heniek z cytryną i jakieś tam inne
Po przetestowaniu Warki z kranu (chciałem się upewnić czy czymś się znacznie różni od wersji butelkowej) jeden promil klientów, czyli ja kupował żywiec porter. PLUS dla knajpy, bo porter raczej za często nie występuje w takich miejscach ze zwykłymi koncernakiami
Warka z kija 6zł
butelka żywca 7zł
butelka Żywiec PORTER 8zł
Sami mi rozwiązali problem co mam pić
Warka 26.09.14
Piana: nie za bogata, ale piwo było zimne
Kolor: wiadomo
Zapach: kukułki, praliny
SMAK: Alkohol wyczuwalny, ale nie czuć tych 9,5%
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziPijalność przerażająca. Gdybym się nie hamował, wciągnąłbym całą 0,5l butelkę w 10minut i jakbym miał drugą to już mogłoby się to ciekawie skończyć po 14 godzinach od rana na nogach.
Pijalność i sesyjność jest za duża
mina kolegów widzących co zamówiłem bezcenna
mina kolegów próbujących co piję, bezcenna x2
Ja polecam, chyba zaczynam gustować w tym stylu, bo jeszcze nie trafiłem na niedobre porterowe piwoLast edited by dlugas; 2013-11-16, 14:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzino i siedzę teraz w pracy i boli mnie głowa
Pijalność i sesyjność jest za duża
mina kolegów widzących co zamówiłem bezcenna
mina kolegów próbujących co piję, bezcenna x2
Ja polecam, chyba zaczynam gustować w tym stylu, bo jeszcze nie trafiłem na niedobre porterowe piwo
Moi koledzy, podobnie jak Twoi, nie wiedzą co dobre
I fakt ostatni, po porterze z Cieszyna głowa potrafi boleć, jak się przesadzi z sesją.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Głowa boli, bo po porterze znalazła się jeszcze w kogoś ręce wódka
Starym a głupim. Na szczęście już przechodzi.
Niuanse powoli już rozpoznaje. Czuję różnicę pomiędzy żywieckim, warmińskim a np. corneliusem. Wszystkie mi smakowały, choć w kategorii cena/jakość oraz dostępność cieszyński zamyka wszystkich.
Comment
-
-
Warka 27.09.14 też godna polecenia...fajna piana , w smaku standardowo, czyli przyzwoicie .
Masz racje dlugas , ten porter poprzez swoją dostępność jest chyba najlepszy . Piję te piwo bardzo często, bo nie często mam po drodze do specjalistycznych sklepów a tego można kupić w prawie każdym spożywczaku.
Co do Corneliusa ..naprawdę Ci smakował ? Piłem go parę razy i zawsze byłem zniesmaczony , potwornie mdłe piwo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziByłem wczoraj (niby na meczu) w knajpie o nazwie PIWIARNIA?
Comment
-
-
Smak: smakuje lepiej niż Łódzki, z GIPem nie porównuje bo to tylko 18-tka, Ciechan i obecny Okocim za kwaśny jak dla mnie
mocna paloność wybija się na pierwszy plan, alk. wyparował, piwo idealne, w miarę upijania się gorycz zamienia się w słodycz
Spożyć przed: 10,10,2014Last edited by kurgan; 2013-11-30, 17:16.
Comment
-
-
Spożyć przed: 10,10,2014
Ta warka jest w każdym sklepie na moim osiedlu a najlepsza cena w Tesco :]
chyba dziś poleczę suchy kaszel porterkiem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzino i to mi wystarczy. Idę zakupić
Ta warka jest w każdym sklepie na moim osiedlu a najlepsza cena w Tesco :]
chyba dziś poleczę suchy kaszel porterkiem"... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Comment
-
-
Od 2010 r. Porter Żywiecki miał 21o. Czy ktoś wie jak wygląda zawartość ekstraktu obecnie?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
Comment