Amber, Piwo Żywe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Admirador
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.03
    • 431

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika satek Wyświetlenie odpowiedzi
    Tak się zastanawiam, czy to piwo w ciągu 10 lat zmieniło smak, bo kiedyś się nim zachwycałem, a teraz nie da się tego pić.
    Brałbym jednak pod uwagę, że przez ostatnie kilka lat bardzo się zmieniły nasze (w znaczeniu: wielu użytkowników tego forum) oczekiwania odnośnie tego czym jest dobre lub bardzo dobre piwo.
    Ja się akurat Żywym nigdy nie ekscytowałem, ale było to piwo, które jakąś tam rolę w poszerzaniu moich piwnych horyzontów odegrało. Dawno nie próbowałem. Naprawdę jest z nim teraz aż tak źle?

Comment

• Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4472

Powiem krótko: tak, jest aż tak źle.

Comment

• Admirador
        Porucznik Browarny Tester
        • 2015.03
        • 431

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, piwo klarowne. [5]
        Piana: Całkiem ładna, puszysta. Średnio trwała, trochę oblepia szkło. [4]
        Zapach: Słodowy, miodowy, może lekko chmiel (kwiatowo-ziołowy) i gdzieś dalej estry. Nic nadzwyczajnego, słodko, ale żadnych wad nie wyłapałem. [3.5]
        Smak: Słodko, dla mnie za słodko. Trochę przyciężkie to piwo, pozbawione goryczki. Ale nie jest aż tak złe jak się spodziewałem. Lager na słodko, trochę przypomina mi Świeże z Kormorana, tyle że tamto jest lżejsze i lepsze (jeśli świeże, nomen omen).
        Możliwe, że zawsze tak smakowało. Z dzisiejszej perspektywy nic ciekawego, ale od Harnasia, Żubra czy Tatry jest przecież o niebo lepsze (choć dawno nie piłem tych "specyfików"). [3]
        Wysycenie: Średnie, nieprzesadzone. [4.5]
        Opakowanie: Chyba najmocniejsza strona tego piwa. Sporo informacji, bardzo ładny dedykowany kapsel. [5]
        Uwagi: Warka 12/04/2017
        Nie jest aż tak źle, jak niektórzy koledzy piszą. Wypić się da bez problemu, wad wszelakich nie stwierdziłem.
        Ale oczywiście nie jest to żaden rarytas. Jak dla mnie za słodkie i za ciężkie. W tej cenie (prawie 4 pln) i przy tym wyborze piw, raczej słaba opcja.
        Prędko nie wrócę, zwłaszcza że tu aż 6.2% alkoholu. Jeśli kiedyś będę miał ochotę na jakieś piwo w tym typie, to wybiorę Świeże z Kormorana.

Moja ocena: [3.55]

Comment

• Brodzislaw
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2013.09
          • 1020

Zapomniałem już, że to piwo istnieje. A przecież przed szaleństwem beer geek-u piłem to piwo namiętnie.

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6410

Zaryzykowałem po dłuższym czasie amberowskie Żywe.

Piana - średnia i opada do niczego.
            Lacing - niewiele.
            Barwa - jasne złoto.
            Gaz - średni.
            Aromat - lekka zbożowość plus coś kwaskowatego.
            Smak - słodkawe, słodowe prawie bez goryczki.

Nie zostałem zachęcony do kolejnych testów.
            Attached Files

Comment

• dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

Zrobiło się z tego Żywego podłe piwo
              Tak jak pisze Javox, bez goryczki, słodkie, zbożowe
              Słaby gaz sprawia, że piwo jest mdłe, szczególnie przy końcówce, a wypiłem szybko.
              Last edited by dyczkin; 2018-11-05, 21:45.
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• LESNICZYy
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🥛🥛🥛
                • 2018.01
                • 956

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                Zrobiło się z tego Żywego podłe piwo
                Tak jak pisze Javox, bez goryczki, słodkie, zbożowe
                Słaby gaz sprawia, że piwo jest mdłe, szczególnie przy końcówce, a wypiłem szybko.
                Gdzie na tym piwie pisze pils czy IPA ? Jak chcesz goryczkę to wypij SZERYFA , piwo jest dobre i tyle w temacie .

Comment

• darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12565

Tak jak pisze Javox, bez goryczki, słodkie, zbożowe.
                  To piwo takie mi się wydawało na samym początku, więc to chyba gusta się zmieniają a nie sam produkt

Comment

• dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                    To piwo takie mi się wydawało na samym początku, więc to chyba gusta się zmieniają a nie sam produkt
                    Ciekawe właśnie jest to, że jak piłem je kilka lat temu, w ciekawych okolicznościach przyrody, wydawało mi się ambrozją

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LESNICZYy Wyświetlenie odpowiedzi
                    Gdzie na tym piwie pisze pils czy IPA ? Jak chcesz goryczkę to wypij SZERYFA , piwo jest dobre i tyle w te.macie .
                    Ale tu nie ma nawet ślady goryczki.
                    Last edited by dyczkin; 2018-11-06, 21:54.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• satek
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.03
                      • 66

Ciekawe właśnie jest to, że jak piłem je kilka lat temu, w ciekawych okolicznościach przyrody, wydawało mi się ambrozją
                      Mam dokładnie te same odczucia, około 10 lat temu to było naprawdę bardzo dobre piwo.
                      Nie wierzę, że tak bardzo zmienił mi się smak, że teraz mnie odrzuca od tego piwa.

Comment

• LESNICZYy
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🥛🥛🥛
                        • 2018.01
                        • 956

Ale tu nie ma nawet ślady goryczki.
                        Rzeczywiście piwo nie jest goryczkowe i trzeba z tym się pogodzić , ewentualnie czekać na poprawę . Piłem je kilka miesięcy temu i mi smakowało . Dziś zakupiłem CZAR GORYCZY więc moc chamskiej goryczy będzie z mną
                        Last edited by LESNICZYy; 2018-11-07, 16:36.

Comment

• e-prezes
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

Ale ono nigdy nie było goryczkowe. Z czasów wcześniejszych pamiętam je jako mocno słodowe, ni hu hu gorzkie.

Comment

• Pendragon
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

No właśnie, to gusta się zmieniają, receptury rzadziej.
                            Inn sprawa, że poziom alfa-kwasów co roku w danym chmielu może się zmieniać, a receptura piwa tego nie uwzględnić.

Żywe zawsze było słodowe, nie prawcie głupot że Wam goryczka w nim nie pasuje. Być może się utleniło w sklepie i zrobiło dlatego jeszcze bardziej słodkie?
                            Last edited by Pendragon; 2018-11-07, 21:27.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• kosher
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.04
                              • 2315

Żywe to chyba prosto z browaru utlenione wychodzi, od dobrych kilku lat co spróbuję nawet ze świeżej warki to jest słodkie, landrynkowe, alkoholowe i zalegające.
                              Dekadę temu było zbożowe, rześkie, słodowe.
                              Przyznam natomiast, że to piwo nigdy nie słynęło z goryczki.
                              Żywe jak zielony Ciechan, piwna legenda, która przez lata uległa zmianie na gorsze.

Comment

• dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

35 dni daty ważności, każda warka musi być świerza

Comment

Przetwarzanie...
                                X