Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KrzynioF
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.04
    • 33

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
    To nie jest "słaba partia". Po prostu piwo jest mocno odfermentowane. Nie ma co w nim smakować, bo cała para poszła w alkohol. Już nawet niektóre koncerniaki są mniej odfermentowane.

Polecam uwadze spojrzenie na etykietę i porównanie sobie ekstraktu początkowego (12.1%) i zawartości alkoholu (6.2%) z takimi np. niemieckimi pilsami (11.9% - 4.9%) czy czeskimi lezakami (12% - 5%). Tej większej ilości alkoholu nie będzie czuć, ale dużo wyższe odfermentowanie - tak. W tym piwie po prostu nie ma co pachnieć i smakować, zwłaszcza że chmielenie odbywa się przez trzykrotne machnięcie zdjęciem szyszki marynki nad kadzią...
    Sympatyczny Zgoda, swego czasu, szczękając zębami, prawie pół nocy rozmawialiśmy o odfermentowaniu i o znakowaniu, a Ty dalej wyciągasz błędne wnioski z etykiet. Założę się o skrzynkę piwa, że nie piłeś ostatnio Ciechana Wybornego, które z założenia ma być piwem łagodnym. Dla zwolenników większej ilości chmielu jest Ciechan Lagerowe. Natomiast dajesz się podpuścić do dyskusji z facetem z "branży" najprawdopodobniej jakiemuś PH

Comment

• Krzysiek_K
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.10
      • 4

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedzi
      Natomiast dajesz się podpuścić do dyskusji z facetem z "branży" najprawdopodobniej jakiemuś PH
      Jeśli o mnie chodzi to jestem studentem z Krakowa...i w żadnym browarze itp nie pracuje.
      Mam prawo do tego, by jakieś piwo mi nie smakowało i chyba na forum mogę coś napisać. Teraz to aż strach napisać coś złego o innym piwie z ciechana(o lagerowym)...choć i tu by się znalazło parę słów.

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Sympatyczny Zgoda, swego czasu, szczękając zębami, prawie pół nocy rozmawialiśmy o odfermentowaniu i o znakowaniu, a Ty dalej wyciągasz błędne wnioski z etykiet. Założę się o skrzynkę piwa, że nie piłeś ostatnio Ciechana Wybornego, które z założenia ma być piwem łagodnym. Dla zwolenników większej ilości chmielu jest Ciechan Lagerowe. Natomiast dajesz się podpuścić do dyskusji z facetem z "branży" najprawdopodobniej jakiemuś PH
        Drogi Panie Krzysztofie, deklaracje słowne to jedno, ale oficjalna linia partii (czyli to co na etykiecie) obowiązuje i sugeruje. Od deklaracji o obniżeniu odfermentowania w kwietniu 2011 minęło prawie 10 miesięcy, nie wierzę, że od tamtego czasu nie drukowano nowych etykiet. Czemu więc browar tak uparcie wciąż twierdzi, że piwo Ciechan Wyborne jest piwem podobnym do Łomży Wyborowej czy Perły, na co wskazywałyby deklarowane parametry?

Ciechana Wybornego pijam dość regularnie, przynajmniej jedno w tygodniu gdzieś-tam się trafi. I jakkolwiek mogę temu piwu przyznać w miarę stały poziom, to jednak jest to przez cały czas poziom piwa nudnego, mało wyrazistego. Ani ono jest wyraziście słodowe, ani wyraziście chmielowe (goryczkowe/aromatyczne). Ja bym je okreslił jako piwo, od którego tyskopijca nie dostanie dreszczy, choć poczuje różnicę. O to w tym piwie chodzi? Bo jeżeli tak, to wtedy ci co tu na forum je oceniają zwyczajnie mylą to piwo z czymś innym, czym ono nie jest?

Nie czuję się na siłach określać, gdzie jest granica między "łagodne" a "bez wyrazu". Odkąd robię moje własne piwo tę kwestię postrzegam inaczej i piwa dostępne w sklepach przez to oceniam dużo bardziej surowo. Co najmniej tak surowo, jak moje własne. Przy najbliższej okazji chętnie się z Panem przez pół nocy, szczękając zębami pospieram o to, jak zrobić łagodne jasne piwo o wyraźnej goryczce i postaram się mieć coś na poparcie moich argumentów.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• krzychal1
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.12
          • 237

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Drogi Panie Krzysztofie, deklaracje słowne to jedno, ale oficjalna linia partii (czyli to co na etykiecie) obowiązuje i sugeruje. Od deklaracji o obniżeniu odfermentowania w kwietniu 2011 minęło prawie 10 miesięcy, nie wierzę, że od tamtego czasu nie drukowano nowych etykiet. Czemu więc browar tak uparcie wciąż twierdzi, że piwo Ciechan Wyborne jest piwem podobnym do Łomży Wyborowej czy Perły, na co wskazywałyby deklarowane parametry?

Ciechana Wybornego pijam dość regularnie, przynajmniej jedno w tygodniu gdzieś-tam się trafi. I jakkolwiek mogę temu piwu przyznać w miarę stały poziom, to jednak jest to przez cały czas poziom piwa nudnego, mało wyrazistego. Ani ono jest wyraziście słodowe, ani wyraziście chmielowe (goryczkowe/aromatyczne). Ja bym je okreslił jako piwo, od którego tyskopijca nie dostanie dreszczy, choć poczuje różnicę. O to w tym piwie chodzi? Bo jeżeli tak, to wtedy ci co tu na forum je oceniają zwyczajnie mylą to piwo z czymś innym, czym ono nie jest?

Nie czuję się na siłach określać, gdzie jest granica między "łagodne" a "bez wyrazu". Odkąd robię moje własne piwo tę kwestię postrzegam inaczej i piwa dostępne w sklepach przez to oceniam dużo bardziej surowo. Co najmniej tak surowo, jak moje własne. Przy najbliższej okazji chętnie się z Panem przez pół nocy, szczękając zębami pospieram o to, jak zrobić łagodne jasne piwo o wyraźnej goryczce i postaram się mieć coś na poparcie moich argumentów.
          Popieram w 100% "zgodę".
          Może trzeba zrobić jakąś sondę wśród browar.bizowiczów na temat:
          " Czy "Ciechan Wyborne" powinien zmienić swe oblicze?"
          Może "marekj" weźmie pod uwagę ewentualne nasze sugestie?

Comment

• KrzynioF
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.04
            • 33

Ciekawa byłaby to dyskusja. Moim prywatnym zdaniem - NIE. Ciechan Wyborny, porządnie warzony, bez zmian - do końca świata. Wasze sugestie - owszem ale do nowego piwa.

Comment

• wpadzio
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.06
              • 2654

Krzynio, Krzychal, Krzysiek...? Zgoda!

Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
              Serviatus status brevis est
              3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12561

Ciekawa byłaby to dyskusja. Moim prywatnym zdaniem - NIE. Ciechan Wyborny, porządnie warzony, bez zmian - do końca świata. Wasze sugestie - owszem ale do nowego piwa.
                A jakie piwo podobnych parametrów /oczywiście nie musi być krajowe, żeby nie było reklamy/ uważasz za "porządnie warzone"?

Comment

• grochal122
                  • 2009.03
                  • 102

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzychal1 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Może "marekj" weźmie pod uwagę ewentualne nasze sugestie?
                  Mysle,ze w Polsce jest conajmniej kilka innych browarow,ktorym bardziej sa potrzebne Twoje sugestie

Comment

• motonita2002
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 41

Partia do 29.01.2012r. - kwaśna aż do bólu, coś w stylu najgorszych partii Lwówka Książęcego. Najgorsza partia Wybornego jaką piłem. Partia do 11.02.2012r. - Kwasu nie czuć, dużo lepsza w smaku, goryczka wyczuwalna, ale mimo to brakuje jej poziomu, który piwo reprezentowało jeszcze ( a może AŻ ) rok temu. Za to cena powala na kolana - 2 zł w kozielskim TESCO
                    Last edited by motonita2002; 2012-01-28, 19:31.

Comment

• qlpin
                      • 2011.09
                      • 105

potwierdzam, aczkolwiek nie wiem, czy to dokładnie ta partia, ale natknąłem się na lane które było mało pijalne, wypiłem tylko dlatego, że byłem po 4 innych...

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

Dziś zakupiłem w Tesco piwo za 2 zł (warka do 20.02.2012) i piwo choć nie zachwyca to jednak spokojnie do wypicia
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Seta
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2002.10
                          • 6964

Wydaje mi się, że Ciechan Wyborny jest ostatnio bardziej "łagodnym" piwem niż Perła Export. I on równie wyborny, jak ona eksportowa.
                          Chyba pokuszę się o degustację równoległą...
                          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• misha22
                            • 2008.12
                            • 128

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedzi
                            Coraz więcej osób skarży się na wyskakujące piwo z butelki.
                            Ostatnio Wyborne jest bardzo mocno gazowane.
                            Wg Sw Mnie było wybuchowe od zawsze. Otwieranie u kogos w gosciach niejednokrotnie konczyło sie nieciekawie... ale smak wynagradzał te chwilowe zapominalstwo- przy Wybornym nie nalezy sie spieszyc z otwieraniem.
                            Takie zajwisko jest czeste w przypadku ogrzania sie w/w trunku po wniesieniu do pomieszczeń.

Comment

• Hedin
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2011.02
                              • 370

Woda z alkoholem, smaku brak.

Comment

• ucho
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.05
                                • 500

Warka z datą 4.12.2011r. Kosztowana 2,5 miesiąca po terminie. Przechowywana w lodówce.
                                Tylko lekki kwasek, trochę mętne i brak piany. Orzeźwiające, wypijalne.
                                Myślałem, że będzie gorzej.
                                Last edited by ucho; 2012-02-28, 12:20.

Comment

Przetwarzanie...
                                X