Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
Wyświetlenie odpowiedzi
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziNatomiast dajesz się podpuścić do dyskusji z facetem z "branży" najprawdopodobniej jakiemuś PH
Mam prawo do tego, by jakieś piwo mi nie smakowało i chyba na forum mogę coś napisać. Teraz to aż strach napisać coś złego o innym piwie z ciechana(o lagerowym)...choć i tu by się znalazło parę słów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziSympatyczny Zgoda, swego czasu, szczękając zębami, prawie pół nocy rozmawialiśmy o odfermentowaniu i o znakowaniu, a Ty dalej wyciągasz błędne wnioski z etykiet. Założę się o skrzynkę piwa, że nie piłeś ostatnio Ciechana Wybornego, które z założenia ma być piwem łagodnym. Dla zwolenników większej ilości chmielu jest Ciechan Lagerowe. Natomiast dajesz się podpuścić do dyskusji z facetem z "branży" najprawdopodobniej jakiemuś PH
Ciechana Wybornego pijam dość regularnie, przynajmniej jedno w tygodniu gdzieś-tam się trafi. I jakkolwiek mogę temu piwu przyznać w miarę stały poziom, to jednak jest to przez cały czas poziom piwa nudnego, mało wyrazistego. Ani ono jest wyraziście słodowe, ani wyraziście chmielowe (goryczkowe/aromatyczne). Ja bym je okreslił jako piwo, od którego tyskopijca nie dostanie dreszczy, choć poczuje różnicę. O to w tym piwie chodzi? Bo jeżeli tak, to wtedy ci co tu na forum je oceniają zwyczajnie mylą to piwo z czymś innym, czym ono nie jest?
Nie czuję się na siłach określać, gdzie jest granica między "łagodne" a "bez wyrazu". Odkąd robię moje własne piwo tę kwestię postrzegam inaczej i piwa dostępne w sklepach przez to oceniam dużo bardziej surowo. Co najmniej tak surowo, jak moje własne. Przy najbliższej okazji chętnie się z Panem przez pół nocy, szczękając zębami pospieram o to, jak zrobić łagodne jasne piwo o wyraźnej goryczce i postaram się mieć coś na poparcie moich argumentów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziDrogi Panie Krzysztofie, deklaracje słowne to jedno, ale oficjalna linia partii (czyli to co na etykiecie) obowiązuje i sugeruje. Od deklaracji o obniżeniu odfermentowania w kwietniu 2011 minęło prawie 10 miesięcy, nie wierzę, że od tamtego czasu nie drukowano nowych etykiet. Czemu więc browar tak uparcie wciąż twierdzi, że piwo Ciechan Wyborne jest piwem podobnym do Łomży Wyborowej czy Perły, na co wskazywałyby deklarowane parametry?
Ciechana Wybornego pijam dość regularnie, przynajmniej jedno w tygodniu gdzieś-tam się trafi. I jakkolwiek mogę temu piwu przyznać w miarę stały poziom, to jednak jest to przez cały czas poziom piwa nudnego, mało wyrazistego. Ani ono jest wyraziście słodowe, ani wyraziście chmielowe (goryczkowe/aromatyczne). Ja bym je okreslił jako piwo, od którego tyskopijca nie dostanie dreszczy, choć poczuje różnicę. O to w tym piwie chodzi? Bo jeżeli tak, to wtedy ci co tu na forum je oceniają zwyczajnie mylą to piwo z czymś innym, czym ono nie jest?
Nie czuję się na siłach określać, gdzie jest granica między "łagodne" a "bez wyrazu". Odkąd robię moje własne piwo tę kwestię postrzegam inaczej i piwa dostępne w sklepach przez to oceniam dużo bardziej surowo. Co najmniej tak surowo, jak moje własne. Przy najbliższej okazji chętnie się z Panem przez pół nocy, szczękając zębami pospieram o to, jak zrobić łagodne jasne piwo o wyraźnej goryczce i postaram się mieć coś na poparcie moich argumentów.
Może trzeba zrobić jakąś sondę wśród browar.bizowiczów na temat:
" Czy "Ciechan Wyborne" powinien zmienić swe oblicze?"
Może "marekj" weźmie pod uwagę ewentualne nasze sugestie?
Comment
-
-
Krzynio, Krzychal, Krzysiek...? Zgoda!
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzynioF Wyświetlenie odpowiedziCiekawa byłaby to dyskusja. Moim prywatnym zdaniem - NIE. Ciechan Wyborny, porządnie warzony, bez zmian - do końca świata. Wasze sugestie - owszem ale do nowego piwa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzychal1 Wyświetlenie odpowiedziMoże "marekj" weźmie pod uwagę ewentualne nasze sugestie?
Comment
-
-
Partia do 29.01.2012r. - kwaśna aż do bólu, coś w stylu najgorszych partii Lwówka Książęcego. Najgorsza partia Wybornego jaką piłem. Partia do 11.02.2012r. - Kwasu nie czuć, dużo lepsza w smaku, goryczka wyczuwalna, ale mimo to brakuje jej poziomu, który piwo reprezentowało jeszcze ( a może AŻ ) rok temu. Za to cena powala na kolana - 2 zł w kozielskim TESCOLast edited by motonita2002; 2012-01-28, 19:31.
Comment
-
-
Dziś zakupiłem w Tesco piwo za 2 zł (warka do 20.02.2012) i piwo choć nie zachwyca to jednak spokojnie do wypiciaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Wydaje mi się, że Ciechan Wyborny jest ostatnio bardziej "łagodnym" piwem niż Perła Export. I on równie wyborny, jak ona eksportowa.
Chyba pokuszę się o degustację równoległą...Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arzy Wyświetlenie odpowiedziCoraz więcej osób skarży się na wyskakujące piwo z butelki.
Ostatnio Wyborne jest bardzo mocno gazowane.
Takie zajwisko jest czeste w przypadku ogrzania sie w/w trunku po wniesieniu do pomieszczeń.
Comment
-
Comment