Ten wątek pewnie przegląda ktoś z browaru Ciechan, jeśli są rzeczywiście takie zmiany w recepturze na przestrzeni 25 lat, to niech się sami tłumaczą. Swoją drogą jeśli to się okaże prawdą, to nieomieszkam to wytknąć przy okazji.
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Nie wiem natomiast jak ta kwestia pod kątem prawnym/przepisowym wyglądała w latach 90-tych
Druga sprawa. "Receptura" może być ta sama, ale tylko do strony surowcowej (czyli te same składniki i ich ilość) ale "proces warzenia" uległ pewnym zmianom.
Tak tylko gdybam, bo się mało znam :]Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-14, 21:41.Comment
-
Nie musisz nic wytykać. Technologia Ciechana Wybornego nie zmieniła się od wielu lat. Oznaczenie zawartości alkoholu zmienia się w zależności od przepisów znakowania. I wcześniej i teraz można deklarować zawartość alkoholu w pewnych granicach. W przypadku wybornego od 4,6% do 6,6% i w takich granicach wg prawa można odfermentować piwo. Oczywiście nasze wewnętrzne granice są węższe. Ani stosowane surowce, ani urządzenia do warzenia nie zostały wymienione przez wiele lat.Comment
-
DANKE SZYN :]
Wieki plus za mega szybką odpowiedź o takiej porze w niedzielę :]
pozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-12-14, 21:55.Comment
-
Wiem, że a) człowiek się zmienia; b) mniej reaguje na smaki, do których się przyzwyczaił; c) wspomnienia/młodość/kontekstale rozdźwięk między kiedyś/teraz jest dla mnie niewytłumaczalny.
Comment
-
Moje konkrety są takie, że Gambrynus - wg słów pana Marka ta sama receptura, co Ciechan Wyborny - był piwem aromatycznym, treściwym, z wyraźnymi akcentami kwiatowymi. W Ciechanie Wybornym nie czuję tego od bardzo dawna, tak naprawdę w niedługi czas po premierze Wybornego przerzuciłem się na Ciechana Mocnego, w którym odnalazłem tę treść. Od x lat Mocny też nie daje mi satysfakcji.
Wiem, że a) człowiek się zmienia; b) mniej reaguje na smaki, do których się przyzwyczaił; c) wspomnienia/młodość/kontekstale rozdźwięk między kiedyś/teraz jest dla mnie niewytłumaczalny.
Comment
-
Równie dobrze możecie rozwodzić się nad recepturą Lecha czy Żubra - każdy z nich zapewne przechodził na przestrzeni lat jakieś zmiany, ale najważniejszej nie przeszedł - nie stał się dobrym piwem. To samo tyczy się Ciechana, Lwówka, Bojana etc. Z bardzo nielicznymi wyjątkami - Jankes, Ciechan Porter. O AIPA nie wspominam bo piwo to jest mówiąc delikatnie żałosne, wielki biznesmen Marek Jakubiak zabił Grand Prix (on , bądź jego podwładni), a teraz oferuje ludziom takie niby AIPA z nową recepturą, które ostatnio wylałem do zlewu. Panie Marku - jeżeli nie zależy Ci tylko na kasie, jeżeli kochasz piwo - zrób coś z jakością swoich produktów. Ja już z BRJ nie kupuję, szkoda czasu i pieniędzy na cieniznę.Comment
-
Szok, niedowierzanie, panie gobong.
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
Related Topics
Collapse
-
Restauracja w budynku Ciechana, mieszczącym również hotel. Nowoczesny wystrój, dobra kuchnia, choć stosunkowo droga (dania główne w granicach 40-50 zł). Z beczki nic, z lodówki Ciechan Wyborne, Miodowe i bodajże bezalkoholowe. Wyborne niezłe, lepsze niż się spodziewałem. Do tego kilka...
-
Channel: Mazowieckie
2022-03-20, 20:49 -
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Piwo gotowe do oceny
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment