Ten wątek pewnie przegląda ktoś z browaru Ciechan, jeśli są rzeczywiście takie zmiany w recepturze na przestrzeni 25 lat, to niech się sami tłumaczą. Swoją drogą jeśli to się okaże prawdą, to nieomieszkam to wytknąć przy okazji.
Ciechanów, Ciechan Wyborne Niepasteryzowane
Collapse
X
-
Nie wiem natomiast jak ta kwestia pod kątem prawnym/przepisowym wyglądała w latach 90-tych
Druga sprawa. "Receptura" może być ta sama, ale tylko do strony surowcowej (czyli te same składniki i ich ilość) ale "proces warzenia" uległ pewnym zmianom.
Tak tylko gdybam, bo się mało znam :]Last edited by dlugas; 2014-12-14, 22:41.Comment
-
Nie musisz nic wytykać. Technologia Ciechana Wybornego nie zmieniła się od wielu lat. Oznaczenie zawartości alkoholu zmienia się w zależności od przepisów znakowania. I wcześniej i teraz można deklarować zawartość alkoholu w pewnych granicach. W przypadku wybornego od 4,6% do 6,6% i w takich granicach wg prawa można odfermentować piwo. Oczywiście nasze wewnętrzne granice są węższe. Ani stosowane surowce, ani urządzenia do warzenia nie zostały wymienione przez wiele lat.Comment
-
DANKE SZYN :]
Wieki plus za mega szybką odpowiedź o takiej porze w niedzielę :]
pozdrawiamLast edited by dlugas; 2014-12-14, 22:55.Comment
-
Wiem, że a) człowiek się zmienia; b) mniej reaguje na smaki, do których się przyzwyczaił; c) wspomnienia/młodość/kontekst ale rozdźwięk między kiedyś/teraz jest dla mnie niewytłumaczalny.Comment
-
Moje konkrety są takie, że Gambrynus - wg słów pana Marka ta sama receptura, co Ciechan Wyborny - był piwem aromatycznym, treściwym, z wyraźnymi akcentami kwiatowymi. W Ciechanie Wybornym nie czuję tego od bardzo dawna, tak naprawdę w niedługi czas po premierze Wybornego przerzuciłem się na Ciechana Mocnego, w którym odnalazłem tę treść. Od x lat Mocny też nie daje mi satysfakcji.
Wiem, że a) człowiek się zmienia; b) mniej reaguje na smaki, do których się przyzwyczaił; c) wspomnienia/młodość/kontekst ale rozdźwięk między kiedyś/teraz jest dla mnie niewytłumaczalny.Comment
-
Równie dobrze możecie rozwodzić się nad recepturą Lecha czy Żubra - każdy z nich zapewne przechodził na przestrzeni lat jakieś zmiany, ale najważniejszej nie przeszedł - nie stał się dobrym piwem. To samo tyczy się Ciechana, Lwówka, Bojana etc. Z bardzo nielicznymi wyjątkami - Jankes, Ciechan Porter. O AIPA nie wspominam bo piwo to jest mówiąc delikatnie żałosne, wielki biznesmen Marek Jakubiak zabił Grand Prix (on , bądź jego podwładni), a teraz oferuje ludziom takie niby AIPA z nową recepturą, które ostatnio wylałem do zlewu. Panie Marku - jeżeli nie zależy Ci tylko na kasie, jeżeli kochasz piwo - zrób coś z jakością swoich produktów. Ja już z BRJ nie kupuję, szkoda czasu i pieniędzy na cieniznę.Comment
-
Szok, niedowierzanie, panie gobong.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
Comment