Racibórz, Twierdzowe

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rzeszowiak
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2009.04
    • 1597

ćwikła to taki obrobiony DMS ?

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6414

A czy to możliwe że po wypiciu pierwszego piwa z DMS można go czuć w drugim całkiem innym, który go nie ma i "przekłamać" ocenę smaku?

Comment

• jacer
        • 2006.03
        • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
        A czy to możliwe że po wypiciu pierwszego piwa z DMS można go czuć w drugim całkiem innym, który go nie ma i "przekłamać" ocenę smaku?
        Nie można. Już nie wymyślaj bredni.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Javox
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6414

hehee ale z chemicznie mocno nachmielonym piwem może już nie być takie pewne

...stres off...

Comment

• tfur
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2006.05
            • 1311

partia z datą 17.11. piwo kolor ma blady; zapach słodki, ale trąci ścierką; wodniste, słodkie, bez śladu goryczki. niedobre. ja takimi glutami podniebienia nie męczę. zlew.
            veni, emi, bibi

Comment

• Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

Tego oczekuję od piwa!
              Piję z butelki, więc nie napiszę nic o pianie czy kolorze. Zresztą mało mnie takie walory intresują. Dominuje smak, nie alkohol.
              Bardzo słodowe, goryczka słabawa. Słodowość jest lekko złamana smakiem chmielowym.
              Również trafia w mój gust słabe nagazowanie.
              To pierwsze od lat piwo, do którego zasiadłem sam w domu. A skusiło mnie to, że na ostatniej zasiadce karpiowej miałem zestaw pozostałych produkcji z Raciborza i wszystkie mi bardzo smakowały. No i po wypiciu czterech piw, w baaardzo krótkim czasie, nie zebrało mnie na bełkotanie. Była tylko radość w sercu, że browar zlokalizowany ode mnie na rzut beretem wrócił na rynek ze świetnymi produktami.
              Te piwa przypomniały mi o istnieniu browaru.biz i o mojej przygodzie z piwowarstwem. A pierwszy łyk teraźniejszych raciborskich produktów, kiedy siedziałem sobie na rybach, natychmiast skojarzył mi niegdysiejsze wyroby czarnkowskiego browaru. Tych sprzed paru lat, kiedy funkcjonowały jeszcze zakupy internetowe.
              Sorki za gawędziarskie nuty, ale to mój pierwszy od lat post...

Comment

• Mario_Lopez
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.08
                • 991

Całkiem smaczny pils, jest wszystko co powinno być, chmielowa goryczka, słód, niska zawartość alkoholu, szkoda tylko że cena taka wysoka (u mnie 4,30 za butelkę)
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzi
                  partia z datą 17.11. piwo kolor ma blady; zapach słodki, ale trąci ścierką; wodniste, słodkie, bez śladu goryczki. niedobre. ja takimi glutami podniebienia nie męczę. zlew.
                  W moim źródełku piwo z tą datą (17.11) ma jakieś pływające farfocle. Pfuj.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Maremali
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1955

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                    bo to zapewne niefiltrowana wersja
                    http://maremali.web-album.org/

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali Wyświetlenie odpowiedzi
                      bo to zapewne niefiltrowana wersja
                      Cena 3.80 sugeruje, że to nie byle co.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        U mnie warka do 25.11.2011, też stwierdzam farfocle (takie niteczki). W smaku jednak niezłe, minimalnie skwaśniałe, spokojnie wypijalne, chociaż straciło swój słodowy charakter.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Candlekeep
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2007.11
                          • 367

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                          U mnie warka do 25.11.2011, też stwierdzam farfocle (takie niteczki). W smaku jednak niezłe, minimalnie skwaśniałe, spokojnie wypijalne, chociaż straciło swój słodowy charakter.
                          "Niezłe" i "minimalnie skwaśniałe"... Czy to się nie wyklucza?

Comment

• dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Candlekeep Wyświetlenie odpowiedzi
                            "Niezłe" i "minimalnie skwaśniałe"... Czy to się nie wyklucza?
                            Powinienem był napisać kwaskowe Niezłe - potwierdzam
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• pafka1961
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.09
                              • 4

czy ktoś pił ostatnio Twierdzowe? bo jestem ciekawy opinii, dla mnie straciło jakość !!!

Comment

• Hedin
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2011.02
                                • 370

Piłem go akurat jakoś tydzień temu i było całkiem niezłe, aczkolwiek piana szybko zniknęła i nagazowane nieco za słabo jak dla mnie. Ogólnie lubię słodowy charakter tego piwa, mimo iż preferuję goryczkowe. Niestety nie zwróciłem uwagi na partię.
                                Mimo wszystko dziwi mnie jednak nazywanie tego piwa pilsem, mimo iż jest często nadużywana na naszym rynku, szczególnie wśród marketowych sikaczy.
                                Drugie co mnie dziwi, to informacja na stronie browaru: w czasie leżakowania piwo nabiera właściwego dla danego gatunku piwa smaku i nasyca się naturalnie dwutlenkiem węgla.
                                Rozumiem, że jest dofermentowywane w butelkach? Tylko gdzie osad drożdżowy?
                                Czy też chodzi o to, że gaz w butli jest identyczny z naturalnym?

Comment

Przetwarzanie...
                                X