Ciechanów, Stout ciechanowski

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Turing
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.07
    • 15

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowy, za jasny jak na ten styl. [4]
    Piana: Szybko znika, jak na stout to nieprzyzwoicie szybko. [2]
    Zapach: Lekka słodowość i nic ponadto [2]
    Smak: Piwo zyskuje na smaku po ogrzaniu. Niestety chłodne ma smak przypalonej wody. Po ogrzaniu palone słody wychodzą na pierwszy plan a goryczka jest dosyć przyjemna i całkiem mocna. Trzeba jednak powiedzieć, że smak palony jest maskowany przez alkohol i słodowość, zero posmaków kawowych czy gorzkiej czekolady. [3.5]
    Wysycenie: Średnio-niskie [4]
    Opakowanie: Czytelna etykieta i komplet informacji. [4]
    Uwagi: 14 Blg a smakuje jak siódma woda po wysładzaniu portera i chyba własnie tym to piwo jest.

Moja ocena: [2.9]

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

Całkiem mi podeszło. W porównaniu z poprzednim wcieleniem jest bardziej esencjonalne, choć nuta wodnistości pozostała. Wyczuwalne echa posmaków charakterystycznych dla portera ciechanowskiego.

Comment

• tomolek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 1752

Słodkie, karmelowe, śliwkowe i lekko zalepiające. Trochę brak mu treści a po pierwsze goryczy, paloności i wytrawności. Znośne ale Stout to nie jest.
        www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• zohan666
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2012.11
          • 259

Wrażenia z dzisiejszej degustacji.
          Wodniste jak ... no ... woda :P
          Wysycenie praktycznie zerowe.
          Smak(i): palone (a raczej palona woda) i słodkie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez zohan666; 2013-01-11, 17:10.

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Kiedyś oceniłem to piwo surowo, zwłaszcza za niezgodność ze stylem. Gdy dziś smakowało podobnie, oceniłbym je zapewne jeszcze gorzej, ale teraz ciechanowski stout jest jednak trochę inny.

Zapach jest owocowo-słodowy z leciutką (za lekką) palonością.
            W smaku jest znacznie lepiej. Piwo jest stosunkowo, ma wreszcie wyczuwalną paloność i trochę owocowości w tle.
            Trochę za mało tu wrażeń jak na 14° ekstraktu (piwo smakuje bardziej na 12°), ale jest lepiej, bliżej stoutu.

Comment

• Cooper
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛
              • 2002.11
              • 6058

Odpaliłeś piwniczaka ? Nic mi nie wiadomo ażeby powrócili do produkcji stouta
              Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
              1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

A jednak to prawda
                Stout powrócił.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Michaelf
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.02
                  • 45

też widziałem w sklepie

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Zgadza się, powrócił. Został rozlany w pierwszych dniach roku, browar ogłosił to 10 stycznia.

Comment

• Koninck
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.03
                      • 180

Skonsumowałem ostatnio stouta z datą (należy spożyć do: 20.02.13) i dla mnie to była porażka, piwo bez piany, wodniste, smak kawy zbożowej....szkoda że ożywili tego trupa....
                      Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

Comment

• Kazimierz_W
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼🍼
                        • 2009.05
                        • 689

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Koninck Wyświetlenie odpowiedzi
                        Skonsumowałem ostatnio stouta z datą (należy spożyć do: 20.02.13) i dla mnie to była porażka, piwo bez piany, wodniste, smak kawy zbożowej....szkoda że ożywili tego trupa....
                        Ja z kolei jestem bardzo szczęśliwy z powrotu ciechanowskiego stouta. Fakt piana zero i to chyba jedyna jego wada. Piwo bardzo przypadło mi do gustu, to znów moje ulubione piwo z Ciechanowa, co potwierdza parokrotna degustacja.
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• pasqcudna
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.02
                          • 1

Kolor: na pewno niezgodny z opisem na etykiecie, "niemal czarny" to przesadzone określenie, raczej b. ciemna wiśnia[3]
                          Piana: niezadowalająca, delikatna, szybko opadająca [2]
                          Zapach: niestety wspomniane już zapachy apteczno-fenolowe, lekka kwasowość i palone nuty, brak skojarzeń ze stoutem [2.5]
                          Smak: lekko kwasowy, owocowo-palony, podobnie jak zapach niezbyt kojarzący mi się ze stoutem [3]
                          Wysycenie: niskie, poprawne [4]
                          Opakowanie: lubię skromny i spójny design Ciechana, więc na plus [5]
                          Uwagi: Spodziewałam się czegoś lepszego. Pije się przyjemnie, ale nie do końca tego oczekiwałam po stoucie. Za mało smolisty, zbyt delikatny i kwasowy. Nic szczególnego [3.5].

Comment

• VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

Niestety nie jest to stout. Jest to w miarę pijalny kwaskowato-odrobine palony ciemniak. Ładna barwa, słaba piana i wodnistość. Szkoda, bo ciągle czekam na udany polski stout który bedzie miał szerszą dystrybucję.
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Tomi45
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.07
                              • 165

A ja z kolei zgadzam się z Kazimierzem W. Moim zdaniem to zupełnie "stoutowy stout" - jak to w większości stoutów - z pianą rzeczywiście kiepsko (fakt - może jeszcze gorzej niż w standardzie - ale piana nie jest najważniejszą cechą stouta). Piwo jak najbardziej ok. W porównaniu do poprzedniego wcielenia stouta ciechanowskiego który smakował jak rozwodniony porter ciechanowski to przepaśc na "+".

Comment

• chechaouen
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2011.01
                                • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemnobrązowy, wpadający w czerń, niemal nieprzezroczysty [4.5]
                                Piana: Prawie nie ma jej w ogóle, mała mgiełka [2]
                                Zapach: Piwo ma zapach ciemniaka, nie wyczuwam nut palonych, brak też aromatu czekolady czy kawy. I w ogóle jakiś taki mało wyrazisty ten zapach. Lekka słodowość, w tle nutka owocowa kojarząca się ze śliwkami [3]
                                Smak: Oj słabo. Nieprzyjemna cierpka goryczka wymieszana z dziwną kwaskowatością. I to by było na tyle. Wodniście strasznie. Do tego nuta alkoholowa, co już w stoucie jest dyskwalifikacją. Męczący smak, to co zostaje na języku jest wręcz niesmaczne [2.5]
                                Wysycenie: Ja wiem, że stout powinien mieć niskie wysycenie, ale to już przeginka. Niemal całkowity brak gazu [2]
                                Opakowanie: Klasyczne ciechanowe opakowanie [3.5]
                                Uwagi: Piwo z datą 25.01.2014
                                Bardzo duże rozczarowanie. Miałem ochotę na stouta, a w sklepie mogłem wybrać między Jurajskim (Czekoladowe w nowej odsłonie) i Ciechanem, dodam, że w niemal identycznej cenie. Jurajskie dobrze znam i smakuje mi. Podkusiło mnie jednak, żeby spróbować Ciechana i był to strzał kulą w płot. Nie ma w ogóle co porównywać tych dwóch piw. Juraski Stout o dwie klasy lepszy

Moja ocena: [2.75]
                                Ostatnia zmiana dokonana przez chechaouen; 2013-11-27, 20:47.

Comment

Przetwarzanie...
                                X