Pivovaria, Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kamcio1990
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.11
    • 300

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak na 12% wydaje mi się że kolor jest za słaby (blade złoto). [4]
    Piana: Piana po przelaniu po chwili opadła, pozostawiając po sobie obwódkę wokół szkła. [3.5]
    Zapach: Zapach to przede wszystkim chmiel, niestety słabo intensywny. [4.5]
    Smak: Dominuje tutaj goryczka, słodowość pojawia się kilka chwil po przełknięciu,jednak jest jej niewiele. Bardzo dobrze chmielone piwo, niestety brakuje mu charakteru. Dzięki słabemu nasyceniu ciężko się je pije; wydaje się być za bardzo wodniste. [4]
    Wysycenie: Oj bardzo słabo z nasyceniem. Po otwarciu butelki piwo "wystrzeliło" ku górze. Jednak po przelaniu próżno było szukać bąbelków gazu w pokalu. [3]
    Opakowanie: Butelka ma jedną główną etykietkę, która prezentuje się bardzo ubogo. Jest podany ekstrakt, informacje w jakim stylu jest piwo oraz wychwalanie braku pasteryzacji. . Goły kapsel. [3]
    Uwagi: Gdyby większe nasycenie piwa, to naprawdę było by to niezłe piwo. A tak to tylko poprawne, a szkoda bo drzemie w nim potencjał.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4506

Z wizyty dzisiejszej: wiem, że to niezbyt finezyjna ocena, ale zamówiłem pilsa i dostałem pilsa, co w rodzimych warunkach nie jest wcale oczywiste. Plus dla piwowara i lokalu.

Comment

• Kolesław
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1130

Piwo z butelki.
        Attached Files

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

Ocena z ARTomatu

Kolor: Trochę ciemniejsza słomka, lekko opalizuje. [4]
          Piana: Średnia, grubooka. Szybko opada do marnego kożucha. Na koniec nie zostaje nic. [2.5]
          Zapach: Lekko słodowy. Po okresie minuty dochodzi do nozdrzy zapach mysi, taki zostaje do końca. Gdzieś tam czai się chmiel. [2.5]
          Smak: Piwo wydaje się wodniste. Pozostawia w ustach jakąś gorycz i dzięki słabemu wysyceniu jest mdłę. [2.5]
          Wysycenie: Zdecydowania za małe. [2.5]
          Opakowanie: Niczym się wyróżnia. Mały plus za szczegółowa dane. [3.5]
          Uwagi: 3 piwa z Radomia czekają jeszcze na zdegustowanie.

Moja ocena: [2.625]
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• CyboRKg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.04
            • 594

Kolor pszeniczny, metne. Piana grubopecherzykowa, nietrwala. Kwasny zapach. W smaku tez dominuje kwasek. Wypijalne to, ale chyba nie o taki smak chodzilo?
            Wysoka cena, a piwo nie potrafi zachowac swiezosci - przechowywane w sklepowej lodowce i z data 2tyg. do konca terminu przydatnosci.
            "Jedno pivo ne vadi!"
            "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• chechaouen
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2011.01
              • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, lekko mętny [4]
              Piana: Ładna, obfita i gęsta, dość długo utrzymuje się. Na ściankach szklanki aż do końca [4]
              Zapach: Słodowy, mało oryginalny. Trochę zboża, lekko ziołowy, słamiane nutki. Jak na pilsa to spodziewałem się więcej chmielu. A nie czuję go wcale w zapachu [3.5]
              Smak: Tu z chmielem jest już dużo lepiej. Orzeźwiający smak. Solida goryczka. Słodowość niestety prawie niewyczuwalna, przez co smak jest dość płaski i jednostajny. Chmielowa goryczka mogłaby też nieco dłużej utrzymywać się na języku. Nieźle, ale piwo jakby lekko niedopracowane. Zastanawiałem się czy dać 3,5 czy 4. Niech już będzie 4 [4]
              Wysycenie: Nieco za duże [3.5]
              Opakowanie: Pite z przywiezionej z Radomia butelki. Etykieta ładna [4]
              Uwagi: Kolega przywiózł mi z Radomia czworaczki z Pivovarii. Poza Pilsem jeszcze Bursztynowe, Pszeniczne i Koźlaka. Testy zaczynam od Pilsa

Moja ocena: [3.8]
              Ostatnia zmiana dokonana przez chechaouen; 2012-11-18, 20:55.

Comment

• YouPeter
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, opalizujący. [4]
                Piana: Biała, rzadka, grubopęcherzykowa, a pomimo to utrzymywała się przez kilka minut. Niestety potem redukuje się praktycznie do zera, nie pozostawiając większych śladów na ściankach kufla. [3.5]
                Zapach: Średnio intensywny. Na pierwszym planie zapach surowego ziarna zbóż i słodu. Brakuje bardziej intensywnego aromatu chmielu. Bukiet zapachowy w odczuciu jest przyjemny, jednak jest nieco jednowymiarowy i brakuje mu trochę charakteru. [3.5]
                Smak: Słodowy, choć i chmiel jak się wysilimy to wyczujemy. Chwile po przełknięciu pojawia się delikatna chlebowość. Goryczka o średniej intensywności, choć jak na polskie warunki bardzo dobrze się prezentuje. Brakuje temu piwu zbalansowania, przez co wydaje się jakby każdy z wspomnianych smaków wyczuwalny był oddzielnie, a nie jako zharmonizowana całość. [3.5]
                Wysycenie: Średnie do wyższego, pasujące idealnie do tego piwa. [4.5]
                Opakowanie: Bardzo przeciętne. Etykieta jest zdecydowanie przeładowana elementami graficznymi, przez co jest mało czytelna. Wszystko to na domiar złego jest w podobnej kolorystyce i zlewa się z sobą. [3]
                Uwagi:

Moja ocena: [3.55]
                Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2013-02-24, 22:06.
                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

Piana była niska za to bardzo krótka
                  Aromat zrównoważony, chmielu i maślanego herbatnika wielozbożowego.
                  Smak brzeczkowo-chmielowy z lekką goryczką i niewielką kwasowością.

Niezbyt dobra warka albo tak ma ostatnio. Aromat tragiczny, smak niezły.

Comment

• mrkowal
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 155

Dawno nie byłem.Warto było zatrzymać się w Radoniu! Pivovaria rządzi. Pils nsjlepszy jaki ostatni piłem. Mają to oodobno najmłodszeho w Polsce piwowara (26 lat).Gość jest wielki!
                    Ultima forsan

Comment

• dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

W Poziomce jest młodszy. Ponoć 18-latek. No chyba, że w tym roku kończy 19
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• dadek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍺🍺
                        • 2005.09
                        • 4762

Tak, Jędrzej Kanurski z Poziomki wśród piwowarów jest zdecydowanie najmłodszy. Szkolił się u panów Gołasiewicza i Gałki w toruńskim Janie Olbrachcie.

Comment

• Rzeszowiak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2009.04
                          • 1597

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal Wyświetlenie odpowiedzi
                          Dawno nie byłem.Warto było zatrzymać się w Radoniu! Pivovaria rządzi. Pils nsjlepszy jaki ostatni piłem. Mają to oodobno najmłodszeho w Polsce piwowara (26 lat).Gość jest wielki!

Smaczny lager, ale do pilsa mu daleko. Piłem w sobotę w lokalu.

Comment

• mrkowal
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.03
                            • 155

„Pilsner”

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rzeszowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                            Smaczny lager, ale do pilsa mu daleko. Piłem w sobotę w lokalu.

(…)Połączenie techniki dolnej fermentacji w niskich temperaturach oraz jasnego słodu.Prawdziwy pilsner powinien charakteryzować się szlachetną chmielową goryczką i wyraźnym chmielowym aromatem, zaś nuta słodowa powinna być wycofana w tło. W procesie produkcji tych piw wykorzystuje się tylko jasny słód jęczmienny.W efekcie powinniśmy otrzymać piwo orzeźwiające, stosunkowo lekkie, a także dobrze chmielone.w Polsce mało który jasny lager można tak zaklasyfikować. Porządnie chmielone są tak naprawdę tylko pilsy z browarów restauracyjnych.(…)

za akademia-piwa.pl Autor: Piotr Kucharski Redakcja: Browar.biz

Ale kłócić się nie będę
                            Ultima forsan

Comment

• leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Żółto-złoty, nieco zamglony [4.5]
                              Piana: Szaro-biała, drobna z licznymi dużymi bąblami, nie wiem dlaczego skojarzyła mi się ze skrzekiem [4]
                              Zapach: Ciasteczka, herbatniki, wafelki maślane i te inne diacetyle Lekki powiew kwiatków i potężna zbożowość [4]
                              Smak: Treściwość dość wysoka. Wyraźny posmak zbożowy. Goryczka średnia, długa, przyjemnie ziołowa [4]
                              Wysycenie: Ciut za niskie obiektywnie, choć ja takie lubię [3.5]
                              Opakowanie: Warzelnia w dość eleganckim wnętrzu, szkło, podstawki a nawet świeczniki firmowe [5]
                              Uwagi: Ciasteczkowo-diacetylowy kolega niejednego czeskiego leżaka z małego browaru. Uczulonym na literę "d" zalecam omijanie, reszta może śmiało brać, zwłaszcza, że cena przystępna - 7 zł w browarze

Moja ocena: [4.05]

Comment

Przetwarzanie...
                              X