Okocim, Porter (od 2009)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PedroC
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 62

Warka 16.08.2016

Zauważyłem w jednym sklepie zalegających kilka butelek z tą warką (cena 4,70 + kaucja). Dobra ta warka, warto? Niby trochę na półce odleżała.

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4014

Trzeba było kupić. Teraz ją pić, a jutro ewentualnie po nią wrócić :]
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• PiVoSH92
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.05
        • 82

Ja mam ją pomieszaną z majową warką w piwniczce i nie czułem żadnej różnicy - czyli warto.

Comment

• m00ku
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.01
          • 20

Ocena z ARTomatu

Kolor: Prawie, prawie, ale jednak nie czarny - raczej naprawdę ciemny brunatny. Nieco rubinowych przebłysków pod światło. [4.5]
          Piana: Beżowa, drobno/średnio- pęcherzykowa, początkowo całkiem obfita jak na porter, ale niestety dość szybko opada do obwódki. [3]
          Zapach: Całkiem wyrazisty: palone nuty, barzdzo wyraźny, niemalże dominujący aromat wiśni w likierze, ciemne pieczywo, gorzka czekolada. Średnio złożony, ale przyjemny. [4.5]
          Smak: Już w pierwszym łyku dość nachalna, oblepiająca wargi słodycz poparta karmelowością Ponownie aromat wiśni w likierze, ciemnego pieczywa oraz gorzkiej czekolady. Alkohol lekko wyczuwalny, ale nie jest ordynarny, a właśnie bardziej likierowy/pralinowy. Trochę za dużo tej słodyczy, przynajmniej dla mnie. [3.5]
          Wysycenie: Niezbyt wysokie, jak najbardziej na miejscu. [5]
          Opakowanie: Zbyt elegancko te napisy "mocno dojrzałe", "porter [...] gatunek: porter" nie wyglądają, no ale cóż. Z tyłu niewiele tekstu, a konkretów niestety jeszcze mniej. [2.5]
          Uwagi: Data na butelce: 21.08.16

Moja ocena: [3.875]

Comment

• von_scheisse
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.02
            • 488

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowe, pod światło idealnie rubinowe, przejrzyste. [4.5]
            Piana: Piana niska, beżowa, błyskawicznie się strzępi i dziurawi, powstają coraz większe pęcherzyki. Piana redukuje siędo wysp i obrączki. [3]
            Zapach: Czekoladowy, lekko palony, z przyjemną nutą alkoholu. [4.5]
            Smak: Piwo jest bardzo nisko nasycone. Smakuje jak likier czekoladowy. Jest dość słodkie, treściwe, nawet trochę zaklejające. Nuty palone są obecne, ale na drugim planie. Alkohol jest dobrze ukryty, jedynie rozgrzewa przełyk. Po ogrzaniu alkohol staje się wyraźniejszy, ale zbytnio nie przeszkadza. [4]
            Wysycenie: Niskie, jak dla mnie mogłoby być ciut wyższe. [4]
            Opakowanie: Etykieta ładna, utrzymana w konwencji produktów rzemieślniczych. Informacje nt. ekstraktu, zawartości alkoholu, wartości IBU oraz EBC (!) zostały podane. Niestety na minus brak podanego dokładnego składu. Kapsel firmowy, specjalnie dopasowany do tego piwa. [4]
            Uwagi: Piwo z datą przydatności do spożycia do 26.01.2017 r.

Moja ocena: [4.1]
            Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
            http://www.chmielnik-jakubowy.pl
            https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• jacekan
              • 2011.05
              • 388

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse Wyświetlenie odpowiedzi
              Piana: Piana niska, beżowa, błyskawicznie się strzępi i dziurawi, powstają coraz większe pęcherzyki. Piana redukuje siędo wysp i obrączki. [3]
              Moja ocena: [4.1]
              Trudno mi w to uwierzyć. Bez urazy, masz pewność, że szkło miałeś czyste?
              Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• von_scheisse
                • 2012.02
                • 488

Szkło może i nie było przed degustacją zwilżane, ale było czyste. Najwidoczniej taki egzemplarz mi się trafił .
                Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Pess09
                  • 2013.12
                  • 284

Warka 26.01.2017r
                  W zapachu dużo ciemnych owoców, alkohol czuć w bardzo przyjemny sposób w stylu porto.
                  W smaku wydaje się być nawet ułożone, brakuje trochę paloności, są akcenty przypominające wina.

Comment

• Brodzislaw
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2013.09
                    • 1020

Barwa to ciemny brąz, wpadający w czarny. Piana beżowa, początkowo obfita z drobnych i średnich pęcherzyków, opadła, pozostawiając minimalny ślad na szkle.
                    Aromat z butelki to głównie palone słody i karmel. W szkle wyczuwalne są też suszone śliwki w likierze oraz kawa. W smaku zaś mamy lekko słodkawe, ciemne słody w nucie czekolady i kawy. Jest też lekki alkohol, śliwka w czekoladzie itp.
                    Porter Okocimia poprawił się. Jest zdecydowanie mniej słodki, z wyczuwalną goryczką, choć na poziomie niskim. Wyraźne jest szczypanie w język i podniebienie.
                    Jak na koncerniak – wyborne piwo choć osobiście wole klimaty żywieckie.

Comment

• marqqq
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2014.12
                      • 677

Zamelinowałem w piwnicy butelkę z 04.11.16 (jedna się ostała) Melinować dalej czy opróżnić?

Comment

• dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

Rób co chcesz, wolnej woli nie masz?
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• PiVoSH92
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2015.05
                          • 82

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marqqq Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zamelinowałem w piwnicy butelkę z 04.11.16 (jedna się ostała) Melinować dalej czy opróżnić?
                          IMO niezła warka, potrzymaj Jak chcesz koniecznie wypić porterka to kup sobie świeżego. A tego porzymaj jeszcze z rok, mi nie starczyło cierpliwości (poleciał razem z warką do maja 15 i do maja 16 ).

Comment

• jacekan
                            • 2011.05
                            • 388

Rozmawiałem z właścicielem sklepu monopolowego, pytałem dlaczego tak ciężko kupić Portera z Okocimia. To co mi powiedział wprawiło mnie w osłupienie. Podobno hurtownie zawalone są tym piwem, przestają je już kupować i mają kłopot co z nim robić. Nie mogą go sprzedawać, bo jest po terminie. Chętnie pozbyli by się choćby za grosze po cichu, w każdej (byle dużej) ilości. Pytam po ile, mówi, że jak Tir, to nawet po 1 zł. O co tu chodzi? Byle jaki Porter z Żywca schodzi na pniu, a Okocimia ludziska nie chcą.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Przyzwyczajenie do marki
                              Klasa marki (Żywiec postrzegany jest jako lepsze piwo niż okocim - nieważne jaka nazwa, styl itp.)
                              cena - jakby wsadzili do Tesco po 3,89zł w regularnej cenie czyli 10 groszy taniej niż Żywiecki, który stroi szyja w szyję z okocimskim to by się gonił lepiej :]
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Pess09
                                • 2013.12
                                • 284

W porównaniu do poprzednich warek które piłem jest gorzej. W zapachu pojawiła się mokra szmata, w smaku piwo wyraziste i dość nieułożone, do tego lekko metaliczny posmak. Szkoda bo poprzednie warki były bardzo dobre.

Comment

Przetwarzanie...
                                X