Okocim, Porter (od 2009)
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziJak już ten nowy trochę mi się w garażu odleżakuje, to go wypiję i ocenię. W bejsbolówce, ofkors...Beer is for life not just for christmas !
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Intensywnie ciemny, prawie czarny, klarowny. [4.5]
Piana: Słabo przede wszystkim z trwałością, dość gęsta, niezbyt obfita. [3.5]
Zapach: Delikatny, dominują noty palonego słodu. [4]
Smak: Pozytywne zaskoczenie - na początku dominuje palona goryczka, w trakcie picia pojawiają się nuty owocowe. [4.5]
Wysycenie: Daję średnią, bo przez kolor nie dojrzałem. [3.5]
Opakowanie: Nic szczególnego, niby "małobrowarowe". Kapselek do kolekcji. [3.5]
Uwagi: Zakupione w katowickim "Absyncie". To zupełnie inny porter, niż ten znany z tłoczonej butelki. Mnie podszedł.
Moja ocena: [4.125]"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Co to piwo ma wspólnego z tym sprzed 4 lat? Inne klony mają osobne tematy, tu porter z inną nazwą wrzucony do starego tematuGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Kolego Czapayew, w końcu, nie zdzierżyłem
Wysycenia nie widzimy, tylko czujemy
Bierzesz łyka, unosisz lekko język, w paszczy, do góry, i czujesz, z jakim ciśnieniem atakuje Ci podniebienie
Poza tym zgadzam się z Tobą, porter smakuje inaczej niż wcześniej, będę go pił częściej, za zmianę z ŻywieckimVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziKolego Czapayew, w końcu, nie zdzierżyłem
Wysycenia nie widzimy, tylko czujemy"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew Wyświetlenie odpowiedziHmmm... Proponuję wypić coś na niezdzierżenieVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
To jest zupełnie inne piwo od tego "w temacie". Wcześniej ten porter był czekoladowo-słodki. Ten jest wytrawno-palony. Zagości często na moim stole."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Piłem ze 4 razy, ostatnio po 4 IPA'ch brata i wydał się strasznie słodko-kwaśny
Wcześniej odbierałem go podobnie jak VanPurRz. Ot, taka ciekawostka dropsaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz Wyświetlenie odpowiedziTo jest zupełnie inne piwo od tego "w temacie". Wcześniej ten porter był czekoladowo-słodki. Ten jest wytrawno-palony. Zagości często na moim stole."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
A ja zgadzam się z Zythumem, że jest bardziej palony, z Dyczkinem, że nadal słodki a od siebie dorzucę, że mocno alkoholowy w aromacie i gorzki. Kompilacja tego daje niezły efekt bo teraz jawi się konkretniejszy, cięższy i bardziej złożony.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: klasyczna czerń, pod światło przy brzegach szkła mahoń, mógłby być ciut ciemniejszy [4]
Piana: ciemnobeżowa, gęsta, dość zwarta, długo się utrzymywała [4]
Zapach: średniointensywny, czuc przyjemna paloność, lekkie kawowe nuty oraz trochę owoców [3.5]
Smak: pełne, treściwe, momentami aż gęste, dominuje kawowo-palony akcent, przygaszony lekkim słodkawym smakiem, który przyjemnie oblepia usta, całość dobrze zharmonizowana choć momentami w kącikach ust da się wyczuć za mocne słodkawe akcenty z domieszką owoców [4]
Wysycenie: bez zarzutu [5]
Opakowanie: fajna etykieta, porterowa bo ciemna, dedykowany do piwa kapsel [5]
Uwagi: Smaczne piwo warte powtórzenia. Jak dla mnie jest to zupełnie co innego niż opisywane wcześniej, a decydenci, którzy o tym zadecydowali, ze jest inaczej, są jak komisja smoleńska Maciarewicza - wiedzą swoje i nikogo ani niczego nie słuchają
Moja ocena: [3.925]Last edited by becik; 2013-10-29, 18:38.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Jak dla mnie dolna półka polskich porterów, chyba tylko portery z Krajana i ś.p. Staropolskiego były gorsze (z tych, które piłem). Ten porter rzeczywiście wydaje mi się inny niż poprzednia wersja z Okocimia, ale zmiana - według mnie - na minus. Czuć, że piwo jest mocniejsze, bardziej ekstraktywne, ale objawia się to przede wszystkim słodyczą i spirytusowym posmakiem. Pod tym względem bardzo przypomina porter z Piotrkowa. Pojawiają się ciekawe nuty suszonych owoców i czekolady, ale słodycz wszystko przykrywa. Niemniej chyba wciąż najlepsze piwo z tego browaru
Comment
-
Comment