Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
Wyświetlenie odpowiedzi
Okocim, Porter (od 2009)
Collapse
X
-
-
Nowy rzut i nowa eta
Warka: 18/02/2018 czyli bardzo świeży. Pity 03/10/2016
Piana obfita i drobna. Zdobi szkło. Jak na bałtyka jest bliżej stoutu.
Aromat dość ubogi. Lekka wiśnia ze śliwka oraz nuty palone i czekoladowe. Mocno przeciętne, ale to jest świeżak. Alkohol nie daje w nozdrza.
Smak: w ogóle nie czuć tych prawie 9%. Wyraźna śliwka z nutą wiśni. Gorzka czekolada plus czarna posłodzona kawa. Ogólnie jest słodkawe, ale nie muląco. Pije się jak ciekawego słodkiego ciemniaka. Długi posmak i czuć te 22blg. Troszkę dziwne piwo jak na Bałtyka, (szczególnie patrząc na żywieckiego czy komesa, które są zazwyczaj agresywne) jednak jest to dobry przedstawiciel stylu (od tej strony słodkiej i likierowej) Trzeba dokupić z dwa na leżak.
Pije się przeraźliwie gładko i szybko. Można wlać w siebie dwa z rzędu w prędkości picia polotmave. Ja polecam.
No i podali zawartość IBU oraz jest podpis piwowara. Nasze koncerny (i nie tylko) potrafią uważać ten styl. I całe szczęście. Bo za 5zł można popijać na wieczorny deser piwo klasy światowej.
Piwo dobre, lecz nie wybitne (jeszcze)
Comment
-
-
Dobre, dobre. Nie marudzić, wlewać. Podpis był chyba i na poprzedniej ecie? coś mi się kojarzy. Ostatnio kupuję po 2 dziennie i nie mogę odstawić do gawry. Jest po słodkiej stronie mocy, ale nienachalnie. Myślę że ma potencjał na ładną starość. Jakiś czas temu pożegnałem się z okocimskim na rzecz komesa i warmińskiego, a tu takie miłe zaskoczenie...
Comment
-
-
Warka do 17.02.2018, czyli młodziak. Może być tak młody porter dobry? Może. Wcale nie musi (jak Komes) leżakować nie wiadomo jak długo w piwnicy. Krótko mówiąc, gdyby to nie był koncerniak, to wielu zachwycałoby się nim i wpadało w zachwyt. No, ale koncerniakiem nie wypada się zachwycać przecież. Ja jednak nie uznaję stereotypów, dla mnie jeżeli coś jest dobre, to jest dobre i tyle. A ten porter wciąż jest świetny. Miałem nawet taką myśl, że skoro takiego dobrego portera Okocim warzy, to może powinni na tym się skupić, olać całą resztę, którą produkują, pójść śladami Guinnessa, wszystkie środki na promocję tego jednego piwa przeznaczyć. Jeżeli już bardzo chciałbym się czegoś przyczepić, to dodałbym ciut, maleńką odrobinę, chmielu. Tyle co nic, tak żeby nie przekroczyć 40 IBU, to by troszkę poprawiło wyrazistość, a jednocześnie nie zepsuło efektu całości.Last edited by jacekan; 2016-11-16, 12:13.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Komesy zazwyczaj są bardziej agresywne (nie tak jak żywieckie) i zdecydowanie bardzie palone
Okocimy są bardziej misiowate i likierowe.
Oba lubię, a cenę mają bardzo podobną. Ja jeszcze nie trafiłem na jakąś wybitnie słabą warkę z okocima. Za tego piątaka dostajemy naprawdę sporo.
i to od koncernu :]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziKomesy zazwyczaj są bardziej agresywne (nie tak jak żywieckie) i zdecydowanie bardzie palone
Okocimy są bardziej misiowate i likierowe.Last edited by jacekan; 2016-11-17, 12:32.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi...zawijasz się w koc, siadasz przy kominku i popijasz portera, misiowaty klimat właśnie...
Sorka, ale tak mnie głupawkowo naszło .
Comment
-
-
Comment
-
-
Ja piję porter i potem wychodzę z pracyRzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Ja żywiecki porter i... dobranocVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedziKomesy zazwyczaj są bardziej agresywne (nie tak jak żywieckie) i zdecydowanie bardzie palone
Okocimy są bardziej misiowate i likierowe.
(...)
Potem jest Komes, niby wali popiołem, ale ma równie mocno zarysowaną słodką likierowatość, dla mnie to najbardziej charakterystyczny porter ze wszystkich, ciężko go pomylić z jakimkolwiek innym w ślepym teście.
Ciechan i Warmiński są najlepiej zbalansowane, klasyka gatunku.
Wreszcie te słodkie- Okocim, Grand- tracą przez to na pijalności. Do tego w Okocimiu przez długi czas był nieprzyjemny anyżkowy posmak, nie wiem jak jest ostatnio.
Argusa to już raczej w kategorii ciemniaczka a nie portera trzeba rozpatrywać.
Comment
-
-
Warka do 07.12.2017 (jeszcze ze starą etykietą) zacna! Dość słodka, ale nieźle ułożona, z długim posmakiem. Zapachu trochę mało, ale potencjał do leżakowania jest. Porter z tych likierowych, ale przyjemny. Kupię do piwniczki. Czekam aż pojawią się śliweczki i promieniujący, intensywny zapach.
Comment
-
Comment