Nowa odsłona tego piwa jest w końcu naprawdę chmielowa. Goryczka nie dochodzi do rejonów wykręcających kubki smakowe, ale jest spora, równoważy słodycz, która jest nieco za wysoka. Aromat natomiast wyraźnie chmielowy - w poprzednich wydaniach właśnie tego aromatu brakowało.
Kormoran, Kormoran Jasny
Collapse
X
-
-
Jak to się dziwnie plecie z tymi krajowymi wyrobami... Niedawno zachwalałem to piwo, a teraz mały zgrzyt. Szczególnie co do zapachu. Tuż po otwarciu we wszystkich trzech butelkach, jakie ostatnio wypiłem zapach nieprzyjemny, dziwny, trochę słodowo-skisły. Dopiero po ogrzaniu dochodzą do głosu nuty chmielowe, niezbyt wyraźne, trochę trawiaste, trochę, "podbite" wanilią. W smaku goryczka podobna jak w poprzednich partiach, ale towarzyszy jej niepojąca nuta kwaskowa. Partia do 18.02.21013
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNowa odsłona tego piwa jest w końcu naprawdę chmielowa. Goryczka nie dochodzi do rejonów wykręcających kubki smakowe, ale jest spora, równoważy słodycz, która jest nieco za wysoka. Aromat natomiast wyraźnie chmielowy - w poprzednich wydaniach właśnie tego aromatu brakowało.
Zdecydowana poprawa tego piwa, pije się z wielką przyjemnością.
Jedynie zapach niezbyt zachęcający.
Comment
-
-
Długo nie kupowałem tego piwa, w ramach bojkotu ściemy "pięciochmielowej". Niejedna warka w międzyczasie została wybita i teraz jest to piwo bardzo dobre!
Piękny aromat chmielu wsparty lekka zbożowością typową dla Kormorana. W smaku solidna jak na polski rynek goryczka wsparta lekko chlebową slodowością. Nie chciało mi się pić a pierwszy łyk skończył się w połowie kufla
Comment
-
-
Ja piłem dziś warkę do 08.04.2013
Jest dobrze, zapach do poprawy, wyczułem jakieś tam nuty octowe, smak to już zdecydowanie lepiej, jest goryczka, choć nie ta, z gatunku ekstremalnych.
Kupione za 4,10 w Galerii Piwa w Głogowie.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, klarowny. [4.5]
Piana: Obfita, puszysta, drobna. długo się utrzymuje. Po kilku minutach zostaje cienki kożuszek. Nie oblepia szkła. [4.5]
Zapach: Niezbyt intensywny, przyjemny, chmielowy - słodowy, zagłuszający inne doznania. Gdzieś daleko w tle wyczuwalna skórka chlebowa, jałowiec, żywica. [4]
Smak: Podobne odczucia jak wyżej: Chmiel przesłania resztę. Wyraźna goryczka, wręcz cierpka, aż szczypie lekko w język, co mi absolutnie nie przeszkadza, bo lubię. W związku z tym trudno coś odszukać pod spodem. Ale można na upartego odnaleźć żywiczno - ziołowe nuty. Zakończenie wyraźnie wytrawne. [4.5]
Wysycenie: Poprawne. [4]
Opakowanie: Kolory stonowane, ciekawa grafika, stylowa, pełne dane. Kapsel firmowy, nieciekawy. Brak informacji o zwrocie butelki. [4]
Uwagi: Fajne, choć może mało treściwe, lekkie piwo. Mocno wytrawne, w moim guście.
Moja ocena: [4.275]
Comment
-
-
Warka z datą do 8 kwietnia, to nie to samo co ta do 20 marca.
Tę nową piję już od jakiegoś czasu.
Warkę marcową każdy zachwalał (ja również) i nawet browarnicy z Kormorana byli zadowoleni i nawet mi odpisali, że chmielili na zimno.
To czemu te piwo z datą do 8.04. nie ma już tego wspaniałego aromatu jak te z 20.03?
Smak to jeszcze może być, jest goryczka, żadnych wad nie czuję.
Proszę jednak olsztyńskich browarników powrócić do warki z 20 marca.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MrSatan Wyświetlenie odpowiedziWarka 12.05 i wieeelki powrót aromatu.
No, ale jestem zaintrygowany,jak horrorami, które oglądam codziennie.
To dziwne,że w Warszawie są nowe Kormorany,a u mnie na wschodnich Mazurach nie ma ich.
Jak jednak tę warkę dopadnę, to się do niej odniosę natychmiast.Last edited by ART; 2013-03-10, 13:11.
Comment
-
-
[QUOTE=DariuszSawicki;1109732]Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MrSatan Wyświetlenie odpowiedziWarka 12.05 i wieeelki powrót aromatu.[/QUOTE
Och panie Szatan u mnie w mieście tej warki nie ma.
No, ale jestem zaintrygowany,jak horrorami, które oglądam codziennie.
To dziwne,że w Warszawie są nowe Kormorany,a u mnie na wschodnich Mazurach nie ma ich.
Jak jednak tę warkę dopadnę, to się do niej odniosę natychmiast.
Co do dostępności Kormorana - przyjechała do mnie znajoma z Bartoszyc - bliisko Olsztyna, i niestety jasne mocno chmielone tam nie występuje. Szkoda, że w Warszawie łatwiej je kupić...
Comment
-
-
warka 13.05.
Potwierdzam, dobra warka, wyraźny aromat chmielowy, która dobrze jest zbalansowana słodowością, który nie wychyla się za bardzo i pięknie ze sobą współgrają.
oj wysoka pijalność
Świetne piwko, wbrew polskim "standardom" piwko pomimo, że z małą ilością % posiada bardzo dobry aromat i smak.
Ja polecam
piwa regionalne Rzeszów
ok 3,50zł/szt
Comment
-
-
Barwa: Złota, przejrzyste
Zapach: Słodowy, z nutką chmielu
Piana: Dość obfita, ale bardzo średnio trwała
Smak: Słodowe, chlebowe, na finiszu wyraźna chmielowa goryczka, która zostaje na podniebieniu i języku
Warka z datą przydatności do 22.04.2013 r.
Piwo mi smakowało .Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/
Comment
-
Comment