Jabłonowo, Piwo na miodzie gryczanym
Collapse
X
-
Egzemplarz który zdobyłem pianę stracił nim nalałem całą butelkę do szklanki. Fajny ciemny kolor piwa. Wyrazisty smak i zapach miodu (w przeciwieństwie do np. raciborskiego miodowego).
Jak na razie najlepsze miodowe piwo które miałem okazję skosztować.Comment
-
To jest pójście na łatwiznę. Ciechanowi wyszło miodowe to wszyscy jadą miodowe. Amber odniósł sukces z Żywym to zaczęła się moda na niepasteryzowane. Brak własnych ciekawych pomysłow na zaistnienie na rynku, bojaźń przed klapą powodują że łatwiej coś odpapugować niż przetrzeć szlak.
A może jakieś sugestie czego Kolega chciałby się napić - może jakiś browar wyprodukuje ten smak?
Słyszałem jak zamawia się napoje w knajpie :-)
Poproszę trochę wody, piwo i coś do picia ....
Chodzą słuchy że Gryczane ma być w Jabłonowie rozlewane również do puszek.
Może ktoś to potwierdzić?
PozdrawiamComment
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
A może jakieś sugestie czego Kolega chciałby się napić - może jakiś browar wyprodukuje ten smak?Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowy. Zaraz po nalaniu klarowne, po wymieszaniu mętne znaczy rzeczywiście niefiltrowane. [4.5]
Piana: Beżowa. Drobna, szybko jednak redukuje się do obwódki. [3.5]
Zapach: Wyczuwalna miodowa słodycz. [4]
Smak: Umiarkowana słodycz miodu. Ważne, że ta słodkość nie jest prosta i tępa, ale sprawia naturalne wrażenie. Szkoda, że nie ma tu nic na drugim planie, co mogłoby skontrować słodycz i tym samym czy pogłębić smak. [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
Opakowanie: Oryginalna, ładna stylistyka pisanych liter. Można by powiedzieć finezyjne, ostatnia rzecz z jaką można by kojarzyć jabłonowski browar. Jedyny minus za brak ekstraktu. [4.5]
Uwagi: Przyzwoite, solidne miodowe piwo. W swej kategorii na pewno w czołówce.
Moja ocena: [4]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny bursztyn, wpadający w brąz (taki jak czeskie polotmave), mętny. [4.5]
Piana: Kremowa, drobnoziarnista, początkowo dosyć obfita, ale niezbyt trwała, szybko redukuje się do obrączki, prawie nie zostawia śladów na szkle. [3.5]
Zapach: Intensywny, mocny zapach naturalnego miodu i lekkie nuty palone. Świeży, bardzo przyjemny zapach. [4.5]
Smak: Delikatny, słodki początek pochodzący od dobrego, naturalnego miodu, później trochę słodowości jak w dobrym, ciemnym piwie, na koniec delikatna goryczka. Piwo dosyć treściwe, zrównoważone. Smaczne. [4]
Wysycenie: Niezbyt wysokie, przydałoby się nieco większe, by piwo nabrało bardziej orzeźwiającego charakteru. [3.5]
Opakowanie: Standardowa butelka 0,5 l typu ŻGB (zwrotna, chociaż piwo sprzedawane bez kaucji), oryginalna, "chałupnicza" etykieta stylizowana na nalepkę na przetwory domowe babuni, takaż kontra, na której podano pełny skład i zawartość alkoholu, ale brak info o ekstrakcie. Kapsel z nadrukiem, dedykowany dla serii piw "premium" firmowanej przez Manufakturę Piwną Browaru Jabłonowo. [4]
Uwagi: Piwo zakupione w promocji za 3,49 zł w Leclercu na warszawskich Bielanach. Warka z datą do 26.01.2012. Jedno z lepszych polskich piw miodowych, stawiam je na równi z Miodnym z Kormorana. Jak na Jabłonowo, to piwo (jak i pozostałe z Manufaktury Piwnej) to naprawdę duży skok jakościowy w porównaniu do standardowej produkcji.
Moja ocena: [4.125]Last edited by majeure; 2011-12-29, 23:22.Comment
-
na miodzie gryczanym
W dalszym ciągu najlepsze piwo miodowe w Polsce, zdecydowanie! Chociaż, do picia w większych ilościach raczej się nie nadaje - z Jabłonowa stawiam teraz na Trzy Zboża, z Kormorana na Świeże i Rześkie, fajny jest Pilsener z Fortuny/Miłosławia.Comment
-
Czy ktoś spotkał się z pływającymi farfoclami w tym piwie?
Czy to może być skrystalizowany miód czy jednak oznaka zepsucia?
Widziałeś dziś w netto ale powstrzymałem się jak na razie od zakupu.
P.S. Do końca daty spożycia jeszcze daleko.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ja sie spotkałem z farfoclami. Też mnie to zdziwilo. Ale jako piwny smakosz z wielka ciekawością przelałem do kufelka browarbizowego. Piwko w samku cudowne. nie pilem jeszcze tak dobrego miodowego. Przeważnie omijam je szerokim lukiem, chyba , że ujrzę nowy kapsel. Szczerze mówiąc piwo zakupione dla kapsla. Ale nie żaluje wydania ani jednego grosza. Zasmakowalo mi jak nigdy. Napewno wrócę do niego, tym bardziej w takie mroźne dni jak obecnie mamy.Browar gawron to witaminy!!Comment
-
To nie farfocle, jeno specjalnie tresowane pszczoły, które do samego końca macerują miodzik w celu uzyskaniana najprzedniejszego trunkuRzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
-
Krótkie pytanie - butelka od tego piwa jest zwrotna?Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
http://www.chmielnik-jakubowy.pl
https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/Comment
Comment