Jabłonowo, Piwo na miodzie gryczanym

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szefunio
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.01
    • 481

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
    Ja się pytam kim było to jury, skoro nawet niektóre piwa były oceniane w nieodpowiednich dla nich kategoriach?
    O przydzielenie konkretnych piw do kategorii proszę pytać Wielkiego Mistrza Bractwa Piwnego. On był także szefem jury.
    Robię to co lubię - produkuję piwo.

Comment

• Marecki1410
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.01
      • 97

Egzemplarz który zdobyłem pianę stracił nim nalałem całą butelkę do szklanki. Fajny ciemny kolor piwa. Wyrazisty smak i zapach miodu (w przeciwieństwie do np. raciborskiego miodowego).
      Jak na razie najlepsze miodowe piwo które miałem okazję skosztować.

Comment

• Marcin66
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
        To jest pójście na łatwiznę. Ciechanowi wyszło miodowe to wszyscy jadą miodowe. Amber odniósł sukces z Żywym to zaczęła się moda na niepasteryzowane. Brak własnych ciekawych pomysłow na zaistnienie na rynku, bojaźń przed klapą powodują że łatwiej coś odpapugować niż przetrzeć szlak.
        Łatwiej krytykować niż wymyślić prawda ??
        A może jakieś sugestie czego Kolega chciałby się napić - może jakiś browar wyprodukuje ten smak?
        Słyszałem jak zamawia się napoje w knajpie :-)
        Poproszę trochę wody, piwo i coś do picia ....

Chodzą słuchy że Gryczane ma być w Jabłonowie rozlewane również do puszek.
        Może ktoś to potwierdzić?
        Pozdrawiam

Comment

• Wujcio_Shaggy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.01
          • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin66
          (...) Chodzą słuchy że Gryczane ma być w Jabłonowie rozlewane również do puszek. (...)
          No to byłby niezły strzał w stopę dla "Manufaktury". Może w PETy od razu?
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

A może jakieś sugestie czego Kolega chciałby się napić - może jakiś browar wyprodukuje ten smak?
            Ależ nie ma sprawy: dobry pilsener, schwarzbier, raucbier, bitter, IPA, Gose, weizen bock, oatmeal stout, robust porter...pomysłów i zachcianek to ja mam wiele

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy. Zaraz po nalaniu klarowne, po wymieszaniu mętne znaczy rzeczywiście niefiltrowane. [4.5]
              Piana: Beżowa. Drobna, szybko jednak redukuje się do obwódki. [3.5]
              Zapach: Wyczuwalna miodowa słodycz. [4]
              Smak: Umiarkowana słodycz miodu. Ważne, że ta słodkość nie jest prosta i tępa, ale sprawia naturalne wrażenie. Szkoda, że nie ma tu nic na drugim planie, co mogłoby skontrować słodycz i tym samym czy pogłębić smak. [4]
              Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4]
              Opakowanie: Oryginalna, ładna stylistyka pisanych liter. Można by powiedzieć finezyjne, ostatnia rzecz z jaką można by kojarzyć jabłonowski browar. Jedyny minus za brak ekstraktu. [4.5]
              Uwagi: Przyzwoite, solidne miodowe piwo. W swej kategorii na pewno w czołówce.

Moja ocena: [4]
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• majeure
                • 2011.03
                • 315

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny bursztyn, wpadający w brąz (taki jak czeskie polotmave), mętny. [4.5]
                Piana: Kremowa, drobnoziarnista, początkowo dosyć obfita, ale niezbyt trwała, szybko redukuje się do obrączki, prawie nie zostawia śladów na szkle. [3.5]
                Zapach: Intensywny, mocny zapach naturalnego miodu i lekkie nuty palone. Świeży, bardzo przyjemny zapach. [4.5]
                Smak: Delikatny, słodki początek pochodzący od dobrego, naturalnego miodu, później trochę słodowości jak w dobrym, ciemnym piwie, na koniec delikatna goryczka. Piwo dosyć treściwe, zrównoważone. Smaczne. [4]
                Wysycenie: Niezbyt wysokie, przydałoby się nieco większe, by piwo nabrało bardziej orzeźwiającego charakteru. [3.5]
                Opakowanie: Standardowa butelka 0,5 l typu ŻGB (zwrotna, chociaż piwo sprzedawane bez kaucji), oryginalna, "chałupnicza" etykieta stylizowana na nalepkę na przetwory domowe babuni, takaż kontra, na której podano pełny skład i zawartość alkoholu, ale brak info o ekstrakcie. Kapsel z nadrukiem, dedykowany dla serii piw "premium" firmowanej przez Manufakturę Piwną Browaru Jabłonowo. [4]
                Uwagi: Piwo zakupione w promocji za 3,49 zł w Leclercu na warszawskich Bielanach. Warka z datą do 26.01.2012. Jedno z lepszych polskich piw miodowych, stawiam je na równi z Miodnym z Kormorana. Jak na Jabłonowo, to piwo (jak i pozostałe z Manufaktury Piwnej) to naprawdę duży skok jakościowy w porównaniu do standardowej produkcji.

Moja ocena: [4.125]
                Last edited by majeure; 2011-12-29, 23:22.

Comment

• sinus54
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.02
                  • 27

na miodzie gryczanym

W dalszym ciągu najlepsze piwo miodowe w Polsce, zdecydowanie! Chociaż, do picia w większych ilościach raczej się nie nadaje - z Jabłonowa stawiam teraz na Trzy Zboża, z Kormorana na Świeże i Rześkie, fajny jest Pilsener z Fortuny/Miłosławia.

Comment

• dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

Czy ktoś spotkał się z pływającymi farfoclami w tym piwie?
                    Czy to może być skrystalizowany miód czy jednak oznaka zepsucia?
                    Widziałeś dziś w netto ale powstrzymałem się jak na razie od zakupu.
                    P.S. Do końca daty spożycia jeszcze daleko.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• ziomal-111
                      • 2006.09
                      • 288

Ja sie spotkałem z farfoclami. Też mnie to zdziwilo. Ale jako piwny smakosz z wielka ciekawością przelałem do kufelka browarbizowego. Piwko w samku cudowne. nie pilem jeszcze tak dobrego miodowego. Przeważnie omijam je szerokim lukiem, chyba , że ujrzę nowy kapsel. Szczerze mówiąc piwo zakupione dla kapsla. Ale nie żaluje wydania ani jednego grosza. Zasmakowalo mi jak nigdy. Napewno wrócę do niego, tym bardziej w takie mroźne dni jak obecnie mamy.
                      Browar gawron to witaminy!!

Comment

• Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

W takie mroźne dni to najlepsze są portery bałtyckie, RIS, doppelbocki i tym podobne
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• wojtek_63
                          • 2004.10
                          • 357

Piłem wczoraj i także były w nim farfocle co wcale nie umniejszało wartości smakowych piwa.
                          Było jak zawsze wspaniałe a rzeczone farfocle to chyba wina niskich temperatur.

Comment

• wpadzio
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2011.06
                            • 2650

To nie farfocle, jeno specjalnie tresowane pszczoły, które do samego końca macerują miodzik w celu uzyskaniana najprzedniejszego trunku
                            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                            Serviatus status brevis est
                            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• zgroza
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2008.03
                              • 3605

Średnio słodkie, dość aromatyczne miodowe z wyczuwalnym aromatem gryki. Nic specjalnego, ale wypiłem z przyjemnością.
                              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• von_scheisse
                                • 2012.02
                                • 488

Krótkie pytanie - butelka od tego piwa jest zwrotna?
                                Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                                http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                                https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

Przetwarzanie...