Warka do 23.03.14 bardzo dobra. Kontra słodowa nie przyćmiewa goryczki
Browar Na Jurze, [Pinta] Atak Chmielu
Collapse
X
-
Także piłem 23 MAR 2014 i widzę sporą zmianę w smaku... jest bardzo wytrawne...
Kiedy piłem 18 STY 2014 to była dość słodka... aż za słodka...
Bieżąca warka jest skrajnie dla odmiany prawie nie słodka...
Może następna będzie słodka w średnim stopniu...
... oby nie wyżej...
W każdym razie piwo w tym wydanie też smakowało...
Comment
-
-
Kolor miedziany.
Piana niska, dość trwała.
Aromat średnio-intensywny, cytrusy, lekka żywica, sporo słodowości, lekki karmel.
Smak cytrusy, lekka żywica, słodowość, karmel, goryczka średnia, trochę pozostająca, niezbyt przyjemna, z trawiastym posmakiem, wysycenie średnie.
Mój pierwszy Atak chyba od roku, jest całkiem ok, słodowość spora ale dość pijalne, goryczka trochę niezbyt czysta.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Herbaciano-rubinowy. Klarowne, no może odrobinę opalizuje. [4.5]
Piana: Gęste, ładnie brudząca szkło, średnio trwała, ale do końca zadowalająca. [4.5]
Zapach: Po otwarciu średnio intensywny żywiczny chmiel ze słodowymi wstawkami. Baardzo ładny, baaardzo piwny. z czasem niestety traci na intensywności, aż zanika... [4]
Smak: Przez chwilę czuć słodową pełnię z nutką estrową lecz szybko aktywuje się intensywna, rozbudowana i bardzo długa goryczka, która bardzo ciekawie pokazuje "zielony" charakter po paru sekundach od przełknięcia. Generalnie najdłuższy finisz, jaki kojarzę (przynajmniej z polskich piw). Nie wiem czy tych IBU nie jest więcej niż deklarowane 58. Pysznie jest! [5]
Wysycenie: Średnio niskie. Perfect! [5]
Opakowanie: Ta linia etykiet Pinty bardzo mi się podoba. Super-kompletne informacja. [5]
Uwagi: 23 MAR 2014. O cholera, niezła ocena wyjdzie!
Moja ocena: [4.575]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bursztyn, klarowne [4.5]
Piana: drobno pęcherzykowa, ładnie oblepia szło, trwała [4.5]
Zapach: chmiel, bliżej niezidentyfikowane cytrusy, lekki DMS [3]
Smak: goryczka umiarkowana, średnio zalegająca, chmiel, lekki DMS [4]
Wysycenie: średnie [4]
Opakowanie: ładna ciemno zielona i prosta etykieta, szczegółowe informacje o składnikach. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.725]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnoburszytnowy, znany z wielu angielskich przedstawicieli stylu. Dla mnie idealny. Klarowny. [5]
Piana: Dosyć zwarta, drobna. Trzyma się stosunkowo długo, do samego dna pintowej szklanki pozostawiając cienki korzuch. Bardzo dobrze zdobi szkło. [4.5]
Zapach: Karmel przełamany szyszkową żywicą. Idealny. [5]
Smak: Mimo intensywnie karmelowego smaku i zapachu piwo nie jest słodkie ani mdłe. Jest to zasługą intensywnej, goryczki, która świetnie równoważy słodowość. Jedyny mankament to to, że zbyt długo zalega na języku. Delikatnie wyczuwalna alkoholowość i miły chlebowy posmak. Taki "ciechanowski" :-) [5]
Wysycenie: Znacznie wyższe niż w angielskich odpowiednikach, dla mnie jest ok. [5]
Opakowanie: Klasyczna wzorowa Pinta w mojej ulubionej, zielonej szacie. Jak zwykle szczegóły składu podane na etykiecie, co zawsze cieszy. Zawsze gdy wchodzę pobliskiego sklepu mój wzrok bezwiednie szuka tej właśnie butelki. [5]
Uwagi: Piwo które nie tak dawno wskrzesiło moje zainteresowanie piwem w ogóle. Mimo, że próbowałem już w międzyczasie wielu amerykańskich przedstawicieli gatunku, ze względu na smak, dostępność i cenę pozostaje moim ulubionym 'bitterem'.
Moja ocena: [4.95]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, lekko opalizujący [5]
Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, bardzo trwała, oblepiająca ścianki [5]
Zapach: Średniointensywny, sosnowy, żywiczny, lekko cytrucowy [4]
Smak: Całkiem mocno słodowe, lekki karmel, goryczka średnia jak na AIPA, pozostawiająca niezbyt przyjemny posmak łodygowy [4]
Wysycenie: Dobre ale mogłoby być wyższe [4]
Opakowanie: Standardowa butelka Pinty. Smutna i bez wyrazu, plus za ogrom cennych informacji, kapsel firmowy [3.5]
Uwagi: Kiedyś robiło piorunujące wrażenie, dziś na tle rozwijającego się rynku już tylko dobre, pite w temperaturze 15°C, warka do 23.03.2014
Moja ocena: [4.125]
Comment
-
-
Warka z datą 22 kwietnia 2014 dobra, ale nie rewelacyjna. Duża dawka chmielu, który jest zdecydowanie grejpfrutowy i podszyty ziołowo-trawiastą nutą. Goryczka wytrawna, długo utrzymująca się na języku, pod koniec nieco ściągająca ale przyjemna. Troszkę słabiej jeżeli chodzi o warstwę słodową, nieco brakuje cytrusowo-żywicznej podbudowy. Gdzieś w tle majaczy karmel, ale słodowych akcentów jakby nieco za mało. Jak na IPA to ocena co najwyżej 4 a nawet 4-
Comment
-
-
Jak dla mnie Atak wrócił do formy. Nie dominuje już słód przełamany tępą goryczką. Pojawił się balans pomiędzy słodowo-melanoidynowo-karmelową-kwiatowo-owocową podstawą a delikatnym aromatem chmielu. Dodatkowo mocna goryczka pojawiająca się chwile po przełknięciu idealnie komponuje się z całością. Fajny bitterBo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter Wyświetlenie odpowiedzi...Fajny bitterVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziTylko bitterBo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Data 22 KWI. 2014
Średnio słodkie, mniej gazu, niewiele orzeźwia, piana nie rewelacyjna.
Goryczka średnia, gorzkość grapefruitowa i żywiczna utrzymuje jeszcze niezłą ocenę tego piwka.
Brak mi trochę lotnych, ożywczych aromatów dla stylu A-IPA...
Comment
-
-
Piłem dziś Atak Chmielu z beczki ....
Piana średnia , ale dająca się wzbudzić zamieszaniem.
Kolor ciemno brązowy , w lokalu było dość ciemno ...więc ciężko stwierdzić .
W zapachu intensywne nuty kwiatowo owocowe z lekkimi cytrusami , dla mnie rewelacja.
W smaku intensywna , zalegająca goryczka ... w tym posmaki kwiatowo miodowe .
Wysycenie w sam raz
Pite w Tyskim Gambrinusie za 11 zł .
Bardzo fajne piwo w stylu AIPA , tak na równi z rowing jackiem
Comment
-
-
Piana: 1 centymetr, ale bardzo gęsta, małe pęcherzyki. Została do samego końca.
Kolor: ciemne złoto, lekki bursztyn? ciemno było w knajpie
Aromat: Przewaga cytrusów, troszkę żywicy i iglaków
SMAK: dość pełne, intensywna lekko zalegająca goryczka. Cytrusy:grejpfrut, lekki ananas, lekki karmel.
Kupiona wersja lana
Rzeszów 10zł /0,5l
Comment
-
Comment