Fortuna, Miłosław Pilzner

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, dokładnie taki jaki powinien być. Klarowne. [5]
    Piana: Biała, średniej gęstości, nieco dziurawa. Utrzymuje się ok. 5 minut, później przez dłuższy czas pozostaje w postaci cienkiego kożucha. Delikatnie oblepia ścianki kufla. [3.5]
    Zapach: Przyjemna kompozycja chmielu i słodu. W oddali lekko ziołowe aromaty. Całość bardzo przyjemna o średniej intensywności. [4]
    Smak: W profilu smakowym przede wszystkim dominują chlebowe smaki, które trochę przykrywają słód i chmiel. Goryczka przyjemna, zaokrąglona, o średniej intensywności. [4]
    Wysycenie: Może być. [4]
    Opakowanie: Ładna kompozycja, tradycyjna, nie krzykliwa bardzo przypadłą mi do gustu. Jedyny minus to to, że litery pisane złotą czcionka są nieczytelne. [4.5]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.025]
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6433

Ja to mam pecha co piwo to warzywniak... ale wypiłem...

Piwo dolnej fermentacji o średnim gazie, słodkawo - warzywne...

Reszta głównych cech raczej taka sama...

Muszę sprawdzić odczucia smakowe przy najbliższej okazji... może będzie lepiej...

Comment

• crocco
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.12
        • 590

Lepsze o Srebrnego Smoka ale nie powaliło z nóg-średniak.

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Słabo. Zapomnieli o chmielu ale za to dorzucili parę metrów zardzewiałej rury do tanka. Dla mnie to gorsza wersja Srebrnego Smoka, który bywał dobry. Pilznera nie zamierzam ponownie próbować. A propos pilznera... za taka nazwę i ten smak powinni piwowara i dyrektora marketingu wybatożyć publicznie na Miłosławskim rynku. Najlepiej biczem ukręconym z pasów dartych na prezesie.

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12615

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
            Zapomnieli o chmielu ale za to dorzucili parę metrów zardzewiałej rury do tanka.
            No panie kolego - coś za coś, nie można mieć wszystkiego

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoto, o ton ciemniejszy od słomki. Jest bardzo dobrze. Oczywiście, klarowne. [4.5]
              Piana: Czapowata przy nalewaniu, powoli się zredukowała do dość grubego prześcieradła. Ale jak była, to była wzorowa - równa, kremowa, bielutka. Tyle że bym wolał nieco grubszą tę kołderkę. [4]
              Zapach: Nie zachwyca, bo... go prawie nie ma! Słaba (przez co w sumie dość przyjemna) piwniczność, odrobina słodowości, ale właściwie wszystko to bardzo nikłe. [3.5]
              Smak: Podobna pustka jak w zapachu. Goryczka nie jest jakoś szczególnie mocna, ale bardzo wyraźnie odczuwalna, bo brak jest słodowej bazy. I w dodatku jakaś taka... mało szlachetna, zostaje długo w gardle w postaci suchego pieczenia. Nie ma nieprzyjemności, ale też i nie ma przyjemności. [3.5]
              Wysycenie: Bardzo dobrze. Trzyma się do końca. [4.5]
              Opakowanie: Tylko jeden minus - za brak składu. Poza tym bardzo estetycznie, choć również bez ekstrawagancji. Dla mnie te nowe etykiety z Fortuny to mistrzowski poziom. [4.5]
              Uwagi: Dobre, choć nie zachwyca. Spodziewałem się więcej i jestem trochę zawiedziony. Ale za jakiś czas dam mu znowu szansę.

Moja ocena: [3.7]
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• leona
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2009.07
                • 5853

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                Uwagi: Dobre, choć nie zachwyca.
                Miała być druzgocąca ocena. Czyżbyś też należał do listy wysyłkowej polskich browarów?

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                  Miała być druzgocąca ocena. Czyżbyś też należał do listy wysyłkowej polskich browarów?
                  Dziś mnie to piwo zaskoczyło pozytywnie. Chciałem się upewnić, że wiem o czym piszę, otworzyłem drugą butelkę i... było zupełnie inaczej.

Chyba nie mógłbym być sędzią na konkursie.

Comment

• wrednyhawran
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2010.07
                    • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładne złoto, pilzner pełną gębą Patrząc pod światło nie jest do końca klarowny, co tylko dodaje mu uroku. [5]
                    Piana: Średniowysoka, niezbyt zbita, opadła szybko, ale pozostawiła po sobie wiele sporych śladów na szkle oraz gruby kożuch. [3.5]
                    Zapach: Ah najpierw zapachniało mi świeżym piwkiem z browaru restauracyjnego (podświadomie przyszedł mi na myśl pils z Szymbarku), w miarę picia zapach co raz mocniej przypominał mi Lubuskie. Ładny, przyjemny zapach chmielu, owoców i masełka. [4.5]
                    Smak: Poprawny, ale po zapachu spodziewałem się więcej. Na początku trochę brakuje mi podstawy słodowej, w następnym momencie dociera masełko i owoce - trochę przypomina Lubuskie. Goryczka słabiutka - tu należałaby się poprawa. [4]
                    Wysycenie: Za duże. Pierwsze co się czuje po wzięciu piwa do ust to tysiące szpileczek wbijających się w język i zaburzających wszelkie inne doznania smakowe. [3]
                    Opakowanie: Szata bardzo mi się podoba, kontra również dopracowana, wszystko do siebie pasuje. Szkoda tylko, że kapselek goły i niededykowany. [4.5]
                    Uwagi: Im dłużej piję, tym bardziej to piwo przypomina mi Lubuskie, przy czym Lubuskie tę konfrontację wygrywa - jest bardziej treściwe, bardziej wyraziste i nawet bardziej goryczkowe, ale również znacznie tańsze.
                    To piwo jest smaczne, ale ma na rynku konkurenta, z którym u mnie nie ma żadnych szans.

Moja ocena: [4.15]
                    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                    Małe Piwko Blog
                    Małe Piwko Blog na facebooku
                    Domowy Browar Demon

Comment

• Czapayew
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.10
                      • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnosłomkowy, piwo klarowne [4.5]
                      Piana: Średnia krajowa - obfita na początku, potem znika nie pozostawiając śladu. [3.5]
                      Zapach: Intensywnie słodowy, przebijają się jakieś dziwne słodkawe nuty. [4]
                      Smak: Kiepsko - zbyt intensywna, tępa goryczka, a w tle zwietrzałość jak u kiepskich lagerów. Ktoś tu presadził z proporcjami. [2.5]
                      Wysycenie: Dość słabe - nieliczne, duże bąble wędrujące ku górze. [3.5]
                      Opakowanie: Mnie sie podoba - klimatyczne, przyciągające wzrok. Minusik za czarny kapsel. [4]
                      Uwagi: Zakupione w dąbrowskim INTERMARCHE. Żeby zrobić dobrego pilznera, nie wystarczy uwarzyć piwo wyłącznie gorzkie. Nie pozostawiło przyjemnych doznań po konsumpcji.

Moja ocena: [3.35]
                      "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                      www.piwnekapsle.net

Comment

• Kwadri
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.10
                        • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, klarowny. [4.5]
                        Piana: Całkiem wysoka, drobna. Szybko opada do niepełnej warstwy. Później duży pierścień i wysepki. [3.5]
                        Zapach: Słodowy z lekko chmielowym i delikatnie słodkim, maślanym tłem. Całkiem intensywny. [4]
                        Smak: Słodowy początek z lekkim masełkiem. Później dociera średnio mocna goryczka z lekko zbożowymi posmakami. Goryczka długo zostaje w posmaku. Nawet smakowało, ale szału nie ma. [4]
                        Wysycenie: Średniowysokie, ale początkowo nieco za mocno kłuje w język. [4]
                        Opakowanie: Nowa seria całkiem ładna. Parametry podane na trochę nieczytelnej kontrze, ale kapsel jest goły. [4]
                        Uwagi: Z datą do 19.05.2012.

Moja ocena: [3.975]
                        www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

Warka do 14.05.2012
                          Panoszy się DMS
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                            Warka do 14.05.2012
                            Panoszy się DMS
                            Chryste, znowu?! Aż się boję otworzyć butelkę.

Comment

• dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                              Chryste, znowu?! Aż się boję otworzyć butelkę.
                              Ło matko, co znowu ??
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                                Ło matko, co znowu ??
                                DMS znowu w miłosławskim piwie. A obiecywali, że to już historia.

Comment

Przetwarzanie...
                                X