Fortuna, Miłosław Pilzner

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2484

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
    Tylko ja ich nie wyczuwam w zapachu i smaku.
    Jedynie w drodze powrotnej czyli upuszczając powietrze
    Jak to jest u was ?
    Czyli mówiąc fachowo: retronosowo.
    A samo piwo całkiem dobre. DMS tylko nieznacznie wyczuwalny.

Comment

• dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedzi
      Czyli mówiąc fachowo: retronosowo.
      A samo piwo całkiem dobre. DMS tylko nieznacznie wyczuwalny.
      DMS'u nie wyczuwam ale na to jedna rada:
      szkolenie sensoryczne
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Lekkie warzywka to moim zdaniem żaden problem, jeśli piwo ma pełny słodowy smak i niezłą goryczkę.

Comment

• lukk-mkm
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.06
          • 21

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne złoto. [4.5]
          Piana: Niezbyt obfita, nietrwała. Po około minucie zanika niemal całkowicie. [2.5]
          Zapach: Słaby. Chmielowo-chlebowy. [3]
          Smak: Niby goryczka gra pierwsze skrzypce, ale wyraźny metaliczny posmak skutecznie psuje pierwsze wrażenie. [3]
          Wysycenie: Zbyt małe. Po kilku minutach niemal nie wyczuwalne. [2.5]
          Opakowanie: Pomysł niezły, wykonanie już nie. Zestawienie zielonego tła ze srebrnymi napisami sprawiło, że etykieta jest średnio czytelna. Do tego banderola niechlujnie przyklejona. [2.5]
          Uwagi: Raz i starczy. Nieprędko wrócę do tego piwa.

Moja ocena: [2.975]

Comment

• dlugas
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.04
            • 4014

Warka do 30.05.2012

W zapachu wyczuwalne nuty cytrusowe, plus chmiel.
            Smak, fajna, dobrze wyczuwalna goryczka chmielowa, dobrze zbalansowana, bo nie przytłumia posmaku cytrusów i nie pali w język ostrością.
            Mi bardzo smakowało i na pewno powtórzę szczególnie jak się zrobi ciepło.
            Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
            Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
            FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, klarowny. Dawno nie widziałem tak ładnego koloru w krajowej 12-tce. [5]
              Piana: Skromniutka, po nalaniu szybko się redukuje do firankowatej postaci. Ale przynajmniej ładnie osadza się na szkle. [3]
              Zapach: Konglomerat słodowo-chlebowo-piwniczny kojarzący mi się z brakiem pasteryzacji. [4.5]
              Smak: Pierwszy łyk to podróż w przeszłość. Tak smakowało w latach 90-tych beczkowe piwo! Bardzo dobra, orzeźwiająca goryczka i pełnia smaku w ustach. Jedynym minusem jest delikatny kwaskowy posmak w tle, na szczęście nie zaburzający smakowitości piwa. [4.5]
              Wysycenie: Idealne. Bąbelki cały czas pracują. [5]
              Opakowanie: Podoba mi się położenie informacyjnego akcentu na fakt fermentacji w otwartych kadziach. Stylistyka jest klasyczna i dostojna, właśnie taka jaka przystoi pilsowi. No i ta banderolka na kapslu, fajna rzecz! [4.5]
              Uwagi: Oceniania warka 14.05.2012 to prawdziwy krajowy pils. Oby kolejne warki trzymały ten wysoki poziom!

Moja ocena: [4.4]
              Attached Files
              Last edited by docent; 2012-02-24, 21:01.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• szu29
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.04
                • 98

Nic specjalnego ale szkoda było wylać. Zawiodłem się na tym piwie. Przyciąga swą szatą a w środku czają się warzywa i niedobra gorycz. ocena 1,5/5
                http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

Comment

• Zeberdee13
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.07
                  • 20

Wczoraj sobie wychyliłem jedną butelkę z datą 17.06 i szału nie było, ale w sumie na cieplejsze dni byłoby OK. Podobne trochę do tegorocznego Grand Championa - odrobinę słodowe, leciutka goryczka (za bardzo w tyle) i kwaskowatość, wraz z żelazistą (tak mi się zdaje) nutą. Tylko to wszystko takie mniej szlachetne - bardziej nachalne. Obecności warzyw nie stwierdziłem, co de facto trzeba uznać za pozytyw. Zdarzało mi się czasem spróbować jakiegoś Smoka i były raczej niepijalne, więc biorąc to pod uwagę jest OK. W najbliższych dniach spróbuję warkę z datą 30.05, bo takową widziałem obok na półce i ciekawe czy będzie dużo lepsza. Gdyby tak było mniej kwasku i więcej chmielu, to byłbym usatysfakcjonowany.
                  Last edited by Zeberdee13; 2012-02-26, 16:40.

Comment

• dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zeberdee13 Wyświetlenie odpowiedzi
                    Wczoraj sobie wychyliłem jedną butelkę z datą 17.06 i szału nie było, ale w sumie na cieplejsze dni byłoby OK. Podobne trochę do tegorocznego Grand Championa - odrobinę słodowe, leciutka goryczka (za bardzo w tyle) i kwaskowatość, wraz z żelazistą (tak mi się zdaje) nutą. Tylko to wszystko takie mniej szlachetne - bardziej nachalne. Obecności warzyw nie stwierdziłem, co de facto trzeba uznać za pozytyw. Zdarzało mi się czasem spróbować jakiegoś Smoka i były raczej niepijalne, więc biorąc to pod uwagę jest OK. W najbliższych dniach spróbuję warkę z datą 30.05, bo takową widziałem obok na półce i ciekawe czy będzie dużo lepsza. Gdyby tak było mniej kwasku i więcej chmielu, to byłbym usatysfakcjonowany.
                    Poszukaj warek do 5 i 6 czerwca.
                    Jak dla mnie bardzo dobre
                    Jak mnie pamięć nie myli to warka do 30.05.2012 była ok.
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• cesarz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.04
                      • 6

Mi to piwo smakowało Przypomina faktycznie Grand Championa - tylko cena dużo niższa

Comment

• VanPurRz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2008.09
                        • 4229

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak w pilznerze być powinna jasna, klarowna. [4.5]
                        Piana: Tworzy się spora jasna drobno pęcherzykowata czapa ale niestety bardzo szybko zostaje tylko niewielki okrąg. [3]
                        Zapach: Nie jest drastycznie nieprzyjemny ale zamiast chmielu aromatycznego czuć wyraźne gotowaną kukurydzę. [3]
                        Smak: I tu znowu niestety nie udało się pozbyć wyraźnych gotowanych warzyw. Mało wyczuwalna goryczka, na finiszu ściagajaca piołunowa. Nie jest tragicznie ale nie jest też jak w pilznerze być powinno. Pijalność dobra. Piwo mało treściwe trochę wodniste. [3]
                        Wysycenie: Oj bekanko. [3]
                        Opakowanie: Do mnie przemawia i wzór i kolorystyka. [5]
                        Uwagi: To piwo jest porządne, niezłe, całkiem do wypicia ale niestety za dużo się po nim spodziewałem a spodziewałem się klasycznego pilznera. Dostałem niezłe ale z typowymi wadami (warzywa w smaku i zapachu, piołunowa goryczka, brak aromatu chmielu w zapachu) dla wielu polskich piw chcących być pilznerami.

Moja ocena: [3.175]
                        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• mrmario
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.03
                          • 40

Jest dobre ale tylko dobre, jest goryczka ale mogła by być mocniejsza, trochę mu brakuje do czeskich pilsnerów.
                          Reasumując fajnie wchodzi i gasi pragnienie szczególnie po spożyciu czegoś pikantnego.
                          Zdecydowanie muszę spróbować jeszcze raz.
                          Naprawa i sprzedaż komputerów, pogotowie komputerowe, odzyskiwanie danych, tworzenie stron internetowych, optymalizacja i pozycjonowanie stron www.

Comment

• lzkamil
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.01
                            • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty [5]
                            Piana: po nalaniu z góry średnio wysoka, dość sztywna, w miarę trwała [4]
                            Zapach: chmielowo-słodowy, średnio intensywny [3.5]
                            Smak: porządnie goryczkowy z dosyć treściwym słodem, powiedzmy że prawie można to piwo nazwać pilznerem, brakuje tylko trochę aromatycznego chmielu [4]
                            Wysycenie: umiarkowane [5]
                            Opakowanie: ciekawe graficznie, cała seria z pomysłem, wszystkie informacje podane, plus za zwrotną butelkę [4.5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [3.95]
                            Lepszy jabol pod okapem
                            niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• kamilstasek
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2012.04
                              • 14

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, złoty EBC 4-8 [4.5]
                              Piana: Piana treściwa, gęsta, długo się utrzymuje, taka jaką lubię [5]
                              Zapach: Przyjemny słodowy zapach, wyczuwalne aromaty chmielowe. [4]
                              Smak: Smak bardzo przyjemny, aromaty piwniczne ze wyraźną nutą chmielową. Myślę, że podobny smakowo do browarów Lwówkowych. [4.5]
                              Wysycenie: Dla mnie idealne. [5]
                              Opakowanie: etykieta przyjemna dla oka choć myślę, że wiecej powinno być piwnych motywów (kłosy szyszki) w końcu to piwo [4]
                              Uwagi: Jestem naprawdę mile zaskoczony, spodziewałem się niespecjalnego smaku a tu proszę Zdecydowanie polecam!

Moja ocena: [4.375]

Comment

• dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

W moich Polkowicach piwo to, to najciekawszy wybór na piwo do sesyjnego picia.
                                Nie licząc Natura z Netto i wszędzie dostępnego Żywca Portera
                                Prosto z InterMarche i nawet nie z lodówki
                                P.S. Smutna prawda

Comment

Przetwarzanie...
                                X