Fortuna, Miłosław Pilzner
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto. [4.5]
Piana: Niezbyt obfita, nietrwała. Po około minucie zanika niemal całkowicie. [2.5]
Zapach: Słaby. Chmielowo-chlebowy. [3]
Smak: Niby goryczka gra pierwsze skrzypce, ale wyraźny metaliczny posmak skutecznie psuje pierwsze wrażenie. [3]
Wysycenie: Zbyt małe. Po kilku minutach niemal nie wyczuwalne. [2.5]
Opakowanie: Pomysł niezły, wykonanie już nie. Zestawienie zielonego tła ze srebrnymi napisami sprawiło, że etykieta jest średnio czytelna. Do tego banderola niechlujnie przyklejona. [2.5]
Uwagi: Raz i starczy. Nieprędko wrócę do tego piwa.
Moja ocena: [2.975]Comment
-
Warka do 30.05.2012
W zapachu wyczuwalne nuty cytrusowe, plus chmiel.
Smak, fajna, dobrze wyczuwalna goryczka chmielowa, dobrze zbalansowana, bo nie przytłumia posmaku cytrusów i nie pali w język ostrością.
Mi bardzo smakowało i na pewno powtórzę szczególnie jak się zrobi ciepło.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy, klarowny. Dawno nie widziałem tak ładnego koloru w krajowej 12-tce. [5]
Piana: Skromniutka, po nalaniu szybko się redukuje do firankowatej postaci. Ale przynajmniej ładnie osadza się na szkle. [3]
Zapach: Konglomerat słodowo-chlebowo-piwniczny kojarzący mi się z brakiem pasteryzacji. [4.5]
Smak: Pierwszy łyk to podróż w przeszłość. Tak smakowało w latach 90-tych beczkowe piwo! Bardzo dobra, orzeźwiająca goryczka i pełnia smaku w ustach. Jedynym minusem jest delikatny kwaskowy posmak w tle, na szczęście nie zaburzający smakowitości piwa. [4.5]
Wysycenie: Idealne. Bąbelki cały czas pracują. [5]
Opakowanie: Podoba mi się położenie informacyjnego akcentu na fakt fermentacji w otwartych kadziach. Stylistyka jest klasyczna i dostojna, właśnie taka jaka przystoi pilsowi. No i ta banderolka na kapslu, fajna rzecz! [4.5]
Uwagi: Oceniania warka 14.05.2012 to prawdziwy krajowy pils. Oby kolejne warki trzymały ten wysoki poziom!
Moja ocena: [4.4]Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2012-02-24, 21:01.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Nic specjalnego ale szkoda było wylać. Zawiodłem się na tym piwie. Przyciąga swą szatą a w środku czają się warzywa i niedobra gorycz. ocena 1,5/5Comment
-
Wczoraj sobie wychyliłem jedną butelkę z datą 17.06 i szału nie było, ale w sumie na cieplejsze dni byłoby OK. Podobne trochę do tegorocznego Grand Championa - odrobinę słodowe, leciutka goryczka (za bardzo w tyle) i kwaskowatość, wraz z żelazistą (tak mi się zdaje) nutą. Tylko to wszystko takie mniej szlachetne - bardziej nachalne. Obecności warzyw nie stwierdziłem, co de facto trzeba uznać za pozytyw. Zdarzało mi się czasem spróbować jakiegoś Smoka i były raczej niepijalne, więc biorąc to pod uwagę jest OK. W najbliższych dniach spróbuję warkę z datą 30.05, bo takową widziałem obok na półce i ciekawe czy będzie dużo lepsza. Gdyby tak było mniej kwasku i więcej chmielu, to byłbym usatysfakcjonowany.Ostatnia zmiana dokonana przez Zeberdee13; 2012-02-26, 16:40.Comment
-
Wczoraj sobie wychyliłem jedną butelkę z datą 17.06 i szału nie było, ale w sumie na cieplejsze dni byłoby OK. Podobne trochę do tegorocznego Grand Championa - odrobinę słodowe, leciutka goryczka (za bardzo w tyle) i kwaskowatość, wraz z żelazistą (tak mi się zdaje) nutą. Tylko to wszystko takie mniej szlachetne - bardziej nachalne. Obecności warzyw nie stwierdziłem, co de facto trzeba uznać za pozytyw. Zdarzało mi się czasem spróbować jakiegoś Smoka i były raczej niepijalne, więc biorąc to pod uwagę jest OK. W najbliższych dniach spróbuję warkę z datą 30.05, bo takową widziałem obok na półce i ciekawe czy będzie dużo lepsza. Gdyby tak było mniej kwasku i więcej chmielu, to byłbym usatysfakcjonowany.
Jak dla mnie bardzo dobre
Jak mnie pamięć nie myli to warka do 30.05.2012 była ok.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jak w pilznerze być powinna jasna, klarowna. [4.5]
Piana: Tworzy się spora jasna drobno pęcherzykowata czapa ale niestety bardzo szybko zostaje tylko niewielki okrąg. [3]
Zapach: Nie jest drastycznie nieprzyjemny ale zamiast chmielu aromatycznego czuć wyraźne gotowaną kukurydzę. [3]
Smak: I tu znowu niestety nie udało się pozbyć wyraźnych gotowanych warzyw. Mało wyczuwalna goryczka, na finiszu ściagajaca piołunowa. Nie jest tragicznie ale nie jest też jak w pilznerze być powinno. Pijalność dobra. Piwo mało treściwe trochę wodniste. [3]
Wysycenie: Oj bekanko. [3]
Opakowanie: Do mnie przemawia i wzór i kolorystyka. [5]
Uwagi: To piwo jest porządne, niezłe, całkiem do wypicia ale niestety za dużo się po nim spodziewałem a spodziewałem się klasycznego pilznera. Dostałem niezłe ale z typowymi wadami (warzywa w smaku i zapachu, piołunowa goryczka, brak aromatu chmielu w zapachu) dla wielu polskich piw chcących być pilznerami.
Moja ocena: [3.175]"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
Jest dobre ale tylko dobre, jest goryczka ale mogła by być mocniejsza, trochę mu brakuje do czeskich pilsnerów.
Reasumując fajnie wchodzi i gasi pragnienie szczególnie po spożyciu czegoś pikantnego.
Zdecydowanie muszę spróbować jeszcze raz.Naprawa i sprzedaż komputerów, pogotowie komputerowe, odzyskiwanie danych, tworzenie stron internetowych, optymalizacja i pozycjonowanie stron www.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złocisty [5]
Piana: po nalaniu z góry średnio wysoka, dość sztywna, w miarę trwała [4]
Zapach: chmielowo-słodowy, średnio intensywny [3.5]
Smak: porządnie goryczkowy z dosyć treściwym słodem, powiedzmy że prawie można to piwo nazwać pilznerem, brakuje tylko trochę aromatycznego chmielu [4]
Wysycenie: umiarkowane [5]
Opakowanie: ciekawe graficznie, cała seria z pomysłem, wszystkie informacje podane, plus za zwrotną butelkę [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.95]Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: żółty, złoty EBC 4-8 [4.5]
Piana: Piana treściwa, gęsta, długo się utrzymuje, taka jaką lubię [5]
Zapach: Przyjemny słodowy zapach, wyczuwalne aromaty chmielowe. [4]
Smak: Smak bardzo przyjemny, aromaty piwniczne ze wyraźną nutą chmielową. Myślę, że podobny smakowo do browarów Lwówkowych. [4.5]
Wysycenie: Dla mnie idealne. [5]
Opakowanie: etykieta przyjemna dla oka choć myślę, że wiecej powinno być piwnych motywów (kłosy szyszki) w końcu to piwo[4]
Uwagi: Jestem naprawdę mile zaskoczony, spodziewałem się niespecjalnego smaku a tu proszęZdecydowanie polecam!
Moja ocena: [4.375]Comment
-
W moich Polkowicach piwo to, to najciekawszy wybór na piwo do sesyjnego picia.
Nie licząc Natura z Netto i wszędzie dostępnego Żywca Portera
Prosto z InterMarche i nawet nie z lodówki
P.S. Smutna prawdaVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!