Wydawałoby się że piwo może zamarznąć i, jeśli butelka nie pęknie, to można je rozmrozić i będzie dobre. Czasami tak, zwłaszcza gdy piwo jest filtrowane. Piwo niefiltrowane zamarznięte i rozmrożone wykazuje cechy skwaśnienia tylko, że ta kwaśność ma inny charakter. Nie jest taka jak przy klasycznym skwaśnieniu mikrobiologicznym tylko jest bardziej chemiczna, żelazista właśnie. Kto nie wierzy niech zamrozi piwo niefiltrowane. Kiedyś na kursach technologicznych mówiono, że nie można zamrażać wszystkiego np niektórych warzyw, a mięso należy zamrażać bardzo szybko, przy dużym gradiencie temperatur. Związane jest to z tym że woda zawarta w komórkach zamarzając niszczy jej strukturę i niszczy produkt. Może w piwie też tak się dzieje.
Ciechanów, Ciechan Lagerowe
Collapse
X
-
Wczoraj po raz pierwszy w tym roku wypiłem 2 takie same piwa. Wybór padł na Lagerowe. Niestety. Warzywa. Pijalne, ale bez przyjemności.Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Comment
-
Lutowa. Nie pamiętam - 20?Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Lekko mętny, słomkowy. [3.5]
Piana: Słaba, znika tak szybko jak się pojawia. [2.5]
Zapach: Delikatny, ale mily. Słodowy z lekką nutą chmielu. [4]
Smak: Lekka goryczka z kwiatowymi nutami a pózniej diacetyl i słodycz. [3]
Wysycenie: Dosyć delikatne, ale nie jest źle. [3.5]
Opakowanie: Ciechan, nic ciekawego. [2.5]
Uwagi: Data 19.03.14. Da się to pić ale po co? Piwo zupełnie bezpłciowe, nie dostacza żadnych wrażeń. Może jak ktoś pije piwo codziennie, to jest fajna rzecz. Ale w moim przypadku, gdy sięgam po piwo raz w tygodniu to oczekuje trochę więcej.
Moja ocena: [3.325]Comment
-
Do 20.03., kupione w Żabce "na promocji". W smaku porządny lager, niestety szkoda, że bez piany."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
-
A nie był czasami estrowo-alkoholowy? Bo że piany nie było to potwierdzam.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętnawy - jasny-zółty [4]
Piana: Jasna, średnie i grube pęcherze, szybo opada do małej warstwy [3.5]
Zapach: Chmielowy i kwiatowy [4]
Smak: Słody z małą goryczką [3.5]
Wysycenie: Wysokie, ale dobrze pijalne [4]
Opakowanie: Lipa, ale czytelne [2.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.675]Comment
-
Sama nazwa piwa nastawiła mnie na picie lekkiego, bez fajerwerków w aromacie i smaku. A tu z butelki walnął piękny zapach kwiatowo-chmielowy. Barwa żółtawo-mętna bardziej charakterystyczna dla miodowego. Piana jasna ze średnich i dużych pęcherzyków znikała w szybkim tempie. Zapach ze szkła delikatniejszy niż w butelce. Głównie słody i chmiel plus chyba herbaty. Smak wybitnie słodowy. I nic poza tym! Szkoda.
Comment
-
Comment