Na razie muszę przyznać, że po raz pierwszy Ciechan trafił w moje gusta; myślę że na dziś to ścisła czołówka piw polskich.Będę obserwował dość regularnie, czy utrzyma poziom
Ciechanów, Ciechan Lagerowe
Collapse
X
-
Piwo z datą styczniową, paskudne. Niestety, nie zosatało nic z chmielowości, goryczki, pełnego smaku. Popłuczyny na poziomie nieudanej warki wybornego.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: nasycony, jasny bursztyn, lekko mętnawe (niefiltrowane) [4.5]
Piana: wysoka na początku, szybko sie kończy [3.5]
Zapach: słaby, lekko słodkawy [2]
Smak: na początku słodowy,"ciechanowy" a potem nieprzeciętna goryczka, nietypowa jak na polskie piwo,
porównywalna do pilznerów czeskich [4.5]
Wysycenie: średnie, ok [4.5]
Opakowanie: ładniejsza od dotychczasowych ciechanów, trochę oldschoolowa [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, lekko mętny, przy tym ekstrakcie powinien być nieco ciemniejszy. [4]
Piana: Biała, drobnoziarnista, niejednorodna (trochę większych bąbli), początkowo obfita, dosyć szybko opada, pozostawia jedynie niewielkie ślady na szkle. [3.5]
Zapach: Świeży, kwiatowo-chmielowy, ale niezbyt intensywny, z lekką nutą metaliczną. W sumie dosyć przyjemny. [4]
Smak: Delikatny, chmielowy, orzeźwiający. Chmielowa goryczka dosyć przyjemna. Alkohol nie wyczuwalny, nuta metaliczna (wyczuwalna w zapachu) w smaku nie wyczuwalna. [4.5]
Wysycenie: Dosyć wysokie, ale dobrze się komponuje z chmielowym charakterem piwa. [4]
Opakowanie: Butelka zwrotna (trafiła się typu Okocim), etykieta graficznie dosyć przeciętna, kolory za bardzo stonowane. Na kontrze podane istotne informacje (skład, zaw. ekstraktu, zaw. alkoholu, info o butelce zwrotnej). Kapsel standardowy dla Ciechana i Lwówka (Piwa regionów). [3.5]
Uwagi: Piwo zakupione w Leclercu na Bielanach (Wa-wa) za 2,69 zł. Warka z datą do 11.01.2012. W sumie całkiem niezły lager (czy może nawet pils), lepszy od obecnych warek Wybornego. Warka z wcześniejszego wypustu (31.12.2011) była trochę lepsza - miała bardziej intensywny aromat i smak.
Moja ocena: [4.125]Last edited by majeure; 2011-12-28, 23:12.
Comment
-
-
Warka z datą 09.02 przypomina pierwszą grudniową, tyle że z lepszą pianą. Znowu pojawia się mocna goryczka, kojarząca mi się osobiście ze skórkami świeżych orzechów włoskich. Mogła by być trochę szlachetniejsza i głęboka, ale "na bezrybiu i rak ryba". :P Ogółem za 3 złote bardzo fajne codzienne piwo.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złotawy, ładnie mętne - jak przystało niefiltrowane piwo [5]
Piana: na początku nawet nawet ale w połowie kufla redukuje się do cieniutkiego wianuszka [3.5]
Zapach: bardzo ładny, przewiają się aromaty cytrusów i słodów jęczmiennych [5]
Smak: delikatny, typowy dla Ciechana, wcale nie czuć tych 6%, w smaku wyczuwalne nuty słodowo-chmielowe, które są dobrze zrównoważone, troszkę kellerowy - naprawdę smaczne [5]
Wysycenie: dla mnie troszkę za wysokie [4.5]
Opakowanie: wzornictwo nawiązuje do czasów dwudziestolecia międzywojennego, wszystkie niezbędne informacje podane solidna etykieta bez niepotrzebnych upiększeń [4.5]
Uwagi: bardzo ciekawy lager, jestem pozytywnie zaskoczony nowym produktem z Ciechanowa
Moja ocena: [4.8]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, delikatnie mętny. [5]
Piana: Na pewno poprawiła się do przyzwoitego poziomu. [3.5]
Zapach: Świeży, zbożowy, zachęcający do konsumpcji. [4.5]
Smak: Zbożowość i słodowość z dodatkiem goryczki. Goryczka mogłaby być trochę szlachetniejsza, w tym momencie przypomina trochę skórki świeżego rzecha włoskiego, ale i tak jest bardzo dobrze. [4.5]
Wysycenie: ok. [4.5]
Opakowanie: ok. [4]
Uwagi: Warka 09.02. Jak dlasze też będą tak smakować to może być jedno z najczęściej spożywanych piw AD 2012.
Moja ocena: [4.4]
Comment
-
-
Ostatnio moje ulubione piwo (w kategorii jasne przemysłowe). W końcu goryczka jest, dziękuję, o Ciechanie! Tak mi się podoba, że to piwo ma goryczkę, że nawet jeśli ma jakieś wady, to odruchowo wyłączam receptory na ich postrzeganieLast edited by Marusia; 2012-01-09, 13:22.
Comment
-
-
Ja mam podobnie z Pilznerem z Fortuny, choć jakby Ciechan był dostępny w Polkowicach, to mogłoby być inaczejVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
U mnie pilzner z Fortuny na początku miał palmę pierwszeństwa w swojej kategorii, dopóki właśnie Lagerowego nie spróbowałam.
Comment
-
-
Trochę się zawiodłem w kontekście wcześniejszych opinii. Piana ładna, gęsta, pachnie naturalnie - po minucie opada i nie oblepia szkła.
Smak - tu najgorzej. Gorycz jak na mój gust za płaska. Na początku właściwie tylko ona dominuje, a w miarę ogrzewania piwa wychodzi spod spodu słodowość i to mi się akurat podoba.
Im później tym lepiej ale w tej cenie są bardziej satysfakcjonujące wybory."... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mętne, ale jaśniutkie [4]
Piana: początkowo obfita, ale opadła dość szybko, zostawiając jedynie delikatną powłoczkę [3]
Zapach: nie potrafię go zidentyfikować, ale nie jest super zachęcający,czuć jakąś mieszankę ziołową ale nazwać i opisać nie potrafię [3]
Smak: przyzwoita goryczka, ale jest lekko kwaskowe, jakaś nutka owocowa, ale nie nahalna - pije się dość przyjemnie [4]
Wysycenie: zdecydowanie zbyt słabe, przekłada się na smak, latem na pewno będę oczekiwał czegoś bardziej orzeźwiającego [2.5]
Opakowanie: butelka, etykieta z pomysłem, ale nie powala, pełna informacja, kapsel standardowy dla Ciechana. [4]
Uwagi: Warka do 12.01.2012; piłem już wcześniej ale jako ente z kolei; teraz degustacyjnie i jestem troszkę rozczarowany, spróbuję pewnie jeszcze nie raz - oby z tych lepszych warek
Moja ocena: [3.475]Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Comment