Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WuPe
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar na Jurze, [Pinta] Dobry Wieczór / Wesołych Świąt
Collapse
X
-
Piłem wczoraj i zabiły mnie bardzo silne owsiane nutki, były tak ciężkie że ledwo dopiłem to piwo. Może taka ma być natura owsianego stouta, mi to piwo po prostu nie siadło i nie smakowało, co bardzo rzadko mi się zdarza przy nowo poznawanych stylachLP
Comment
-
-
Piana niska, nietrwała.
Aromat palono-czekolady z owsianką.
Smak gorzka czekolada z mocną owsianką, lekka chmielowość, goryczka średnio-niska, raczej palona i trochę ściągająca, lekko kwaskowate w finiszu.
Nagazowanie niskie, pijalność spora.
Ta warka zdecydowanie bardziej owsiana w smaku i w aromacie, jednakże mniej ułożona, brak też tej aksamitności.
Piwo ok.
Comment
-
-
Uwielbiam to piwo. Czarne jak smoła, podobnież gęste, ciężkie, pyszne. Przez wiele lat wyznacznikiem stylu był dla mnie Guiness (również z racji słabej dostępności innych stoutów), jednak Dobry Wieczór (po raz pierwszy przeze mnie spróbowany jeszcze pod nazwą Wesołych Świąt) według mnie bije go na głowę.
Comment
-
-
Bardzo dobry stout. Treściwy, o świetnym poziomie goryczki. Dość mocno wysycony czym kontrastuje z irlandzkimi dry stoutami ale i tak smaczny.
Ps. Może to autosugestia, ale wyczułam lekki posmak owsianki. Nie tak mocny jak w oatmealu z Anderson Valley, ale jednak.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Wspaniała, nieprzenikniona czerń. [5]
Piana: Niska, opada szybko, zostawia obręcz. Brązowawy kolor. Chyba najsŁabsza strona tego piwa. [3.5]
Zapach: Karmel, kawa i gorzka czekolada. Bardzo ciekawy, ogromnie zachĘca. [5]
Smak: SŁodkawy, kawowo-czekoladowy z lekką nutą owsa w tle i symboliczną, acz przyjemną goryczką. Ogólnie ciekawy i bardzo dobry smak. [5]
Wysycenie: Odrobinę większe powinno, jak na mój gust, być. Nie przeszkadza jednak w odbiorze piwa [4.5]
Opakowanie: IloŚć informacji na plus. Jest estetycznie, ale trochĘ zbyt prosto. [4]
Uwagi: Bardzo dobry stout, jednoczeŚnie ciekawy w smaku. Kolejny Świetny wyrÓb Pinty.
Moja ocena: [4.775]Kiedyś stworzę sobie własne piwo. Z dz***ami i blackjackiem!
Lubię piwo i bobo-fruty.
Comment
-
-
Czemu zaraz taka opinia Piłeś może za zimne?
To całkiem inny styl od piw podanych przez ciebie. Do każdego gatunku trzeba mieć podejście.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
To się nazywa świadomość stylu. Po latach piw jasnych pełnych i mocnych pojawiają się piwa zupełnie inne, zarówno w prównaniu do "starego porządku" jak i między sobą. Konsumenci są przyzwyczajeni do takiego ładu, w którym jeśli komuś smakowało piwo X z browaru Y, to pozstałe piwa też trafiały w jego gust - bo zwykle były w miare podobne. Jak kktoś pijał Kujawiaka to i smakowało mu Bractwo Kurkowe, jak Brok Sambor to Martin i Premium Pils również. Teraz doszliśmy do zupełnie niespotykanej sytuacji gdy jeden browar oferuje i klasycznego schwazbiera i amerykańkie IPA i bamberską wędzonkę cy fińskie sahti. Nie ma człowieka na ziemi któremu te wszystkie piwa będą smakowały jednakowo, tak samo jak nie ma kierowcy któremu podobay by się wszystkie modele danej marki. I jak poczytasz różne opinie po różnych miejscach w sieci to ogarnięcie tych prostych prawd wielu ludziom przyprawia nie lada trudności...Last edited by pioterb4; 2013-02-25, 21:25.
Comment
-
-
No nie mogę się przekonać do "Dobrego wieczoru". W zeszłym roku było zbyt palone, tegoroczna edycja natomiast ma wyczuwalną kwaskowość. No a najgorsze że występuje tu zmora PINTY czyli zbytnia karmelowość. Szkoda...Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Nieprzenikniona czerń, nawet pod światło. [5]
Piana: Ciemna, kakaowa, gęsta, drobna i zwarta. Opada bardzo wolno, zostawiając na szkle małe punkty [5]
Zapach: Subtelny, karmelowy, czuć palony słód i kawę, także chleb razowy, orzechy włoskie. [4.5]
Smak: Niezwykle złożony i urozmaicony. Zaraz po otwarciu nieco kwaskowe z mile łaskoczącą podniebienie lekką goryczką. Potem pojawia się gorzka czekolada i kawa, zupełnie bez cukru. Do tego nutka kakao i ziarna zboża (wiadomo jakiego...). Czym dalej w las, tym bardziej piwo jest wytrawnie, ale jest to gorzkość palonych ziaren kawy. [4.5]
Wysycenie: Bez zastrzeżeń [4.5]
Opakowanie: Nowoczesne, minimalistyczne, odważne. Grafika i dobór barw równie lakoniczne, a jednak jakie robią wrażenie! Wyśmienity pomysł. Na szczęście informacje zawarte na etykiecie nie są minimalistyczne, wręcz przeciwnie. Kapsel firmowy, brzydki, i to jedyny minus. [4.5]
Uwagi: Warka do 07.07.2013. Fantastyczny trunek dla amatorów gorzkiej kawy, ewentualnie czekolady. Jeśli ktoś ładuje do filiżanki 5 łyżeczek cukru, będzie zawiedziony. Ja akurat nie słodzę, więc jestem zadowolony. Piwo świetnie wyważone, treściwe, bogate w doznania smakowe.
Moja ocena: [4.575]
Comment
-
-
Bardzo dobre piwo, tyle że w tej odsłonie go już nie spotkamy, przydałoby się zatem, by admin ściągnął to piwo z głównej strony, bo można by co najmniej pomyśleć, że admina żadnego nie ma, jeśli piwo wstawione daaawno temu dalej na głównej wisi.
Comment
-
Comment