Ciechanów, Ciechan Grudniowy Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Żywiec
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.12
    • 1571

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
    Narzekacie na tą cenę jakby butelka kosztowała przynajmniej 20 złotych. Świeży porter osiemnastka kosztuje koło 6 złotych, trzylatek 11-13 w zależności od sklepu (browar je sprzedawał po 10). Czyli rok leżakowania kosztował koło 2 złotych. Znajdźcie mi teraz piwo, które leżakowało kilka lat i którego leżakowanie zostało wycenione taniej. I podajcie gdzie można je kupić
    Ty naprawdę wierzysz w to 3 letnie leżakowanie?

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
      Ty naprawdę wierzysz w to 3 letnie leżakowanie?
      Dlaczego mamy nie wierzyć Marekj
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • Żywiec
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.12
        • 1571

        #93
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
        Dlaczego mamy nie wierzyć Marekj
        Marekj tego nie wymyślił, ma od tego ludzi od marketingu.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23902

          #94
          Proponuję aby każdy mówił jednak za siebie, skoro już tu wszyscy zainteresowani zaglądają.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
            Marekj tego nie wymyślił, ma od tego ludzi od marketingu.
            Marekj miałby tolerować takie rzeczy
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
              Nie śledziłem tematu, ale jak na normalnej lini rozlali zaledwie nieco ponad 500 ltr?
              Skąd pewność, że piwo było rozlewane na normalnej linii?


              Fakt faktem, że są tu pewne znaki zapytania. Najpierw była mowa o 500 litrach, potem okazało się że w sumie jest 650 litrów, a według tego co napisali na kontrze litrów wyszło w sumie 697,5.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
              Ty naprawdę wierzysz w to 3 letnie leżakowanie?
              A dlaczego miałbym nie wierzyć? Posiadasz jakieś konkretne dowody, które by temu zaprzeczały?
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                To kup 22 i potrzymaj 3 lata. Zawsze to jakaś namiastka. Ja niedawno piłem 22 jakieś 1,5 roku po terminie i było całkiem ciekawe.
                Tank leżakowy to jednak co innego.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                Comment

                • Żywiec
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.12
                  • 1571

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                  Skąd pewność, że piwo było rozlewane na normalnej linii?


                  Fakt faktem, że są tu pewne znaki zapytania. Najpierw była mowa o 500 litrach, potem okazało się że w sumie jest 650 litrów, a według tego co napisali na kontrze litrów wyszło w sumie 697,5.



                  A dlaczego miałbym nie wierzyć? Posiadasz jakieś konkretne dowody, które by temu zaprzeczały?
                  Dowodów nie mam ale doświadczenie zdobyte w czasie 20-letniej pracy w browarze daje mi prawo poddać ten projekt pod wątpliwość.

                  Rozlew 5-6 hl piwa piwa? Jak nie na normalnej to na jakiej lini? Nienormalnej, ręcznej???

                  Koszty trzymania takiego piwa przez trzy lata są bardzo wysokie, nawet przy niewykorzystanych mocach produkcyjnych. Jaki byłby sens wypuszczania takiej małej ilości butelki jednego piwa? Na tym nie da się zarobić nawet złotówki! No chyba, że ktoś zakłada, że Browar Ciechan wypuścił 3-letniego portera, żeby zrobić przyjemność ludziom z browar.biz?

                  Poza tym niski Blg tego piwa powoduje wątpliwość co do efektów jego starzenia albo bardziej ryzyka po stronie browaru. Mam jeszcze więcej wąpliwości, ale to moje prawo.

                  Comment

                  • becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                    Poza tym niski Blg tego piwa powoduje wątpliwość co do efektów jego starzenia albo bardziej ryzyka po stronie browaru. Mam jeszcze więcej wąpliwości, ale to moje prawo.
                    To nie tylko twoje prawo ale także moje gdyż ja również podważam fakt wypuszczenia tylko 1095 butelek.
                    Powiątpiewam bo: za dużo tego jest na rynku, jest w wielu sklepach, jest u mnie w Le Clerk co najmniej od miesiąca, jakieś dwa tygodnie temu zostały same resztki, w tym tygodniu znowu spora bateria nowych butelek.
                    Do tego trzeba doliczyć ilość butelek litrowych.
                    Co do parametrów piwa, aż tak to ja się nie znam ale czy przez 3 lata nie można było wyhodować minim 22%?
                    Last edited by becik; 2012-02-24, 21:41.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                    Comment

                    • ppns
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.10
                      • 1737

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                      Jedna z hurtowni na Śląsku miała tego piwa 500 butelek?! Dla mnie ściema z tą ilością. [..] Szyte grubymi nićmi.

                      Dla mnie ilość 1000 butelek też jest niewiarygodnie niska. Uwzględniając chociazby
                      kanały dystrybucji , ( ceregiele , aby wysłać najwyżej kilka skrzynek do każdego
                      wiekszego miasta ) oraz zadziwiająco łatwą dostepność w kilku sklepach w samym
                      tylko Wrocławiu , to wydaje się , że uwarzono tego piwa wielokrotnie wiecej.
                      piwoppns@wp.pl

                      Comment

                      • Mason
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2010.02
                        • 3280

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
                        Rozlew 5-6 hl piwa piwa? Jak nie na normalnej to na jakiej lini? Nienormalnej, ręcznej???
                        No raczej nie nożnej . Popraw mnie jeśli się mylę, ale do normalnej linii rozlewniczej nie da się wcisnąć butelek litrowych w których się pojawił Ciechan Grudniowy. Kilka linii już widziałem i za cholerę by tam takie butle nie pasowały.

                        Koszty trzymania takiego piwa przez trzy lata są bardzo wysokie, nawet przy niewykorzystanych mocach produkcyjnych.
                        Tank na kilka hl nie zajmuje chyba strasznie dużo miejsca i nie jest bardzo drogi w utrzymaniu w porównaniu ze standardowymi.

                        Jaki byłby sens wypuszczania takiej małej ilości butelki jednego piwa? Na tym nie da się zarobić nawet złotówki! No chyba, że ktoś zakłada, że Browar Ciechan wypuścił 3-letniego portera, żeby zrobić przyjemność ludziom z browar.biz?
                        Może to działania marketingowe
                        Ile to grubych milionów zarobiliście na projekcie Pinta?

                        Poza tym niski Blg tego piwa powoduje wątpliwość co do efektów jego starzenia albo bardziej ryzyka po stronie browaru.
                        Masz na myśli jakieś zepsucie? Przy takim wysokim odfermentowaniu i zawartości alkoholu to mało prawdopodobne.

                        Mam jeszcze więcej wąpliwości, ale to moje prawo.
                        Nie bądź taki, podziel się
                        JEDNO PIVKO NEVADI!

                        Comment

                        • ppns
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.10
                          • 1737

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                          [..]
                          Tank na kilka hl nie zajmuje chyba strasznie dużo miejsca i nie jest bardzo drogi w utrzymaniu w porównaniu ze standardowymi.

                          się
                          Nie chodzi o zajętość przestrzeni magazynowej , ale o konieczność codziennego sprawdzania , dozorowania i obserwowania , zabezpieczenia przed kradzieżą ,
                          zapewnienie stałej temperatury , czyli o kompleksowy monitoring
                          piwoppns@wp.pl

                          Comment

                          • VanPurRz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2008.09
                            • 4229

                            Ale przecież chyba przy okazji Rodenbacha, Lambików itp. piwa leżakują kilka lat i te "stare" są dodawane do młodego więc leżakowanie kilkuletnie nie jest wyłącznością Grudniowego?
                            Poza tym opłacalność przy tej cenie chyba jest. Oczywiście w skali browaru to kropelka ale chyba podobna kropelka jak żywiecki porter jak był jeszcze warzony w Żywcu (już korporacyjnym).
                            "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                            Comment

                            • Żywiec
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.12
                              • 1571

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
                              No raczej nie nożnej . Popraw mnie jeśli się mylę, ale do normalnej linii rozlewniczej nie da się wcisnąć butelek litrowych w których się pojawił Ciechan Grudniowy. Kilka linii już widziałem i za cholerę by tam takie butle nie pasowały.



                              Tank na kilka hl nie zajmuje chyba strasznie dużo miejsca i nie jest bardzo drogi w utrzymaniu w porównaniu ze standardowymi.



                              Może to działania marketingowe
                              Ile to grubych milionów zarobiliście na projekcie Pinta?



                              Masz na myśli jakieś zepsucie? Przy takim wysokim odfermentowaniu i zawartości alkoholu to mało prawdopodobne.



                              Nie bądź taki, podziel się
                              Na projekcie PINTA nie zarobiliśmy milionów i pewnie nigdy nie zarobimy. Pewnie byś nie uwierzył jaką na takim piwie można wygenerować marżę gdy trzeba pokrywać wszystkie koszty . PINTA to dla nas frajda, zabawa a kasa niewielka.

                              Litrowe butelki mogli napełniać ręcznie, nie sądzę żeby specjalnie kupili mały aparat rozlewniczy, ale mogę się mylić. Widziałem takie linie do dużych butelek wielokrotnie w Niemczech i Belgii.

                              Nie wiem jakie mają tanki a raczej o jakiej pojemności w Ciechanowie, ale ja bym obstawiał na długie leżakowanie Portera nie w tankach a w butelce w magazynie browaru, oczywiście jeżeli długie leżakowanie miało miejsce.

                              Analizując informacje o ilościach tego piwa w hurcie i detalu to stawiam wszystkie moje oszczędności, że kłamią z ilością podaną na kontretykiecie

                              Transparentność Ciechana = marketing

                              Comment

                              • ppns
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.10
                                • 1737

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
                                Ale przecież chyba przy okazji Rodenbacha, Lambików itp. piwa leżakują kilka lat i te "stare" są dodawane do młodego więc leżakowanie kilkuletnie nie jest wyłącznością Grudniowego?([..].
                                Ja kwestionuję przede wzystkim ilość uwarzonego Coechana Grudniowego ,
                                bo przy tak mikroskopijnej ilości koszty przechowywania są gigantyczne , i nawert
                                cena 12 zl/but. ich nie pokryje. Co innego przechować 1000l , a co innego 100 razy więcej ,
                                nawet przez okres 3 lat
                                piwoppns@wp.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...