Zaokrągliłem w górę
Południe, Stout [od 2011r.]
Collapse
X
-
Informacja na etykiecie o dolnej fermentacji zniechęciła mnie do zakupu tego piwa. Szczerze mówiąc nie wiedziałem, czego się mogę spodziewać po niezbyt tanim (przynajmniej w Kędzierzynie) "stoucie dolnej fermentacji". Ale tak mi przyszło na myśl: czy nie bardziej prawidłowe byłoby nazwanie tego piwa po prostu Schwarzbier? To chyba dość szerokie pojęcie i przynajmniej nie zwodzi. Tylko czekać, aż powstanie pils górnej fermentacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi...Tylko czekać, aż powstanie pils górnej fermentacji.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, lekko brunatny [4.5]
Piana: gęsta, intensywna, trwała, beżowa, osiada na szkle; nie ma się czego czepić [5]
Zapach: kawowo-czekoladowy, również trwały i dość intensywny, nieco brak mu estrowych akcentów [4]
Smak: lekko pusty, ale to przecież teoretyczny stout, nie czuć oczywiście jakiekolwiek kwiatowych estrów, brakuje tudzież kwaskowatość i przypalanych słodów, za mało goryczki na wykończenie; ale wad w smaku nie dostrzegam, pije się bardzo przyjemnie - marudzę tylko, że można by go jednak odrobinę wzbogacić i upodobnić do prawdziwego stouta... [4]
Wysycenie: moim zdaniem nieco za małe [3.5]
Opakowanie: schludne, jest ekstrakt, ale po co pitolić o XVII-wiecznej recepturze?? [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.1]Last edited by ART; 2012-01-15, 16:06.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedziAle tak mi przyszło na myśl: czy nie bardziej prawidłowe byłoby nazwanie tego piwa po prostu Schwarzbier?
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [5]
Piana: Wysoka, gęsta beżowa czapa o dobrej trwałości, lekko oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Średnio intensywny, na pierwszym planie nuty palone, kawa, dalej gorzka czekolada. Po ogrzaniu dochodzi jeszcze leciutka i ulotna nuta dymno popiołowa. [4]
Smak: Paloność jakby mniejsza niż obiecywał zapach, sporo jest tu nut ciemnej czekolady i mocnej kawy (również wyczuwalna kwasowość). Dość wyraźna goryczka przy minimalnej słodyczy czyni piwo wytrawnym, w ustach jest dość lekkie chociaż nie wodniste. [4]
Wysycenie: Dość niskie chociaż gazu mogłoby być jeszcze mniej. [4]
Opakowanie: Bardzo ładna etykieta, kontra z podanymi informacjami, kapsel browaru - jest bardzo dobrze dopóki nie dojdziemy do opowieści o recepturach sprzed wieków. [4]
Uwagi: Kupione za 4.39 zł w sklepie osiedlowym.
Pomimo, że nie jest to klasyczny stout to i tak browarowi wyszło piwo co najmniej niezłe.
Moja ocena: [4.1]Last edited by ART; 2012-01-15, 16:06.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Gab, Stout [od 2011r.]
Piwo gotowe do oceny
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny nieprzejrzysty. [5]
Piana: Beżowa, wysoka, drobna i dość trwała. [4.5]
Zapach: Palony słód i karmel. [4]
Smak: Wytrawna goryczka, posmak popiołu, wyczuwalna pewna wodnistość (ale to nie wada). [4]
Wysycenie: Oczywiście niskie . [4]
Opakowanie: Kapsel i wzornictwo etykiety w stylu browaru, szału nie czyni ale też za bardzo nie ma się do czego przyczepić. [3.5]
Uwagi: Nie czuję się ekspertem, aby stwierdzić, czy to JEST stout, ale na pewno jest to piwo ZDECYDOWANIE w kierunku stouta...
Pite i oceniane rok temu , konkretnie 06.11.2011.
Moja ocena: [4.075]Last edited by ART; 2012-01-15, 16:06.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarno-brunatny, nieprzejszysty [5]
Piana: ciemno-bezowa, zwarta, gęsta, opada powoli osadzając sie krzaczkami na szkle, po kilku minutach pozostaje ok 1 cm kożuszek [4]
Zapach: zbyt mocno owocowy, przypomina mi zapach soku wiśniowego na lekkim piwnym podkładzie, po większym ogrzaniu w kuflu miła kawowa, lekko porterowa nuta [3.5]
Smak: dość płytkie przez co sprawia wrażenie rozwodnionego a szkoda bo treściwość i pełnia zrobiłaby z tego piwa bardzo smacznego stouta, dominuje mocno palona kawowa nuta, wręcz gorzka co jest atutem [3.5]
Wysycenie: trochę za duże, po stoucie oczekuje wiekszej aksamitności poprzez mniejsze nagazowanie [4]
Opakowanie: prawie ok ale za bardzo mi się zlewa z pozostałymi produktami browaru, etykieta na stoucie powinna być czarna jak czarna msza [4.5]
Uwagi: Ogólnie smaczne, bedę czasem sięgał
Moja ocena: [3.7]Last edited by ART; 2012-01-15, 16:06.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziPiwo gotowe do oceny
Teraz muszę bardzo dokładnie poszukać, żeby gdzieś znaleźć zaległy opis...
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny jak smoła. [5]
Piana: Wysoka, gęsta, beżowa. Utrzymuje się grubą warstwą, pięknie osadza się na ściankach. Trochę zostaje na dnie po skończeniu piwa. [4.5]
Zapach: Palony, kwaskowaty, lekko palony. Czuć też wrażenie lekkiej wędzoności i odrobinę owoców (jeżyny, rodzynki).
Wygląda na to, ze mimo dolnej fermentacji piwo pachnie jak rasowy stout. [5]
Smak: A tu już jest gorzej. Owszem, piwo jest dobre, ale smakuje jak nieźle palony ciemny lager, a nie jak stout. Ma sporo treści, za dużo jak na stouta (co w sumie nie dziwi przy tym nietypowym ekstrakcie, za wysokim jak na dry, za niskim jak na FES, a na oatmela ma zły skład). Paloność fajna, ale za słaba jak na stouta. Owocków brak, jest za to wrażenie lekkiej wędzoności.
Schwarzbier dostałby 4,5, stout dostaje 3. [3]
Wysycenie: Trochę za wysokie jak na stouta. [4]
Opakowanie: Etykieta utrzymana w stylistyce obu Kresowych, czyli całkiem niezła. Od biedy możemy przyjąć, ze dżentelmen na dole nie jest mieszkańcem Kresów, a Wysp Brytyjskich... Minusy jednak za dolną fermentację i za farmazony o XVII-wiecznej recepturze. [4]
Uwagi: Smaczny ciemny lager, ale na pewno nie stout.
Moja ocena: [4.05]Last edited by ART; 2012-01-15, 16:07.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedziSmak: Wytrawna goryczka, posmak popiołuwww.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!
Comment
-
-
Wszystko jest możliwe
Miałem tak niedawno w Czerwonym Smoku z FortunyVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
Comment