Piwo gotowe do oceny
Widawa, Premium Lager
Collapse
X
-
Widawa, Premium Lager
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, mętny, ale nie mocno. [4]
Piana: Wysoka, średniobąblowa. Po kilku minutach opada do półcentymetrowego kożuszka. Do końca niepełna warstwa z grubszym pierścieniem. [4]
Zapach: Przyjemny, dość mocno zbożowy. W tle delikatna, ale przyjemna słodowość i lekka owocowość. Czuć też niepasteryzowane, a po ogrzaniu mocno chlebowe nutki. Ładny. [4.5]
Smak: Lekka, orzeźwiająca kwaskowość na początku. Szybko docierają mocno zbożowe smaczki, połączone z przyjemną, średniomocną goryczką, która długo zostaje i raczej dominuje finisz, choć nie brak w nim chlebowych smaczków. Nie jest mocno treściwe, ale smaczne, świeże w smaku. [4.5]
Wysycenie: Średniowysokie. [4.5]
Opakowanie: Etykieta prosta, w białych barwach. Parametry podane. [3.5]
Uwagi: Oceniana wersja z butelki. Czekam na wariację z Simcoe....
Moja ocena: [4.375]Last edited by Kwadri; 2012-07-19, 20:56.
-
-
piana: obfita, drobna, biała,
kolor: typowy pilsowy, lekko mętne,
zapach: lekko chmielowy,
smak: smaczny lager z lekką goryczka, z fajną treściwością i o czystym charakterze, bardzo mi przypomina domowe pilsy,
wysycenie: ok.
Bardzo smaczne piwo, gdyby ktos mi dał w ciemno to bym obstawił, że to domowe.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzismaczny lager z lekką goryczka, z fajną treściwością i o czystym charakterze, bardzo mi przypomina domowe pilsy,
Comment
-
-
Widawa Simcoe Premium Lager
Wersja z Simcoe bardzo pijalna. Zarówno w smaku i w zapachu cytrusowe wstawki od chmielu na niedużym poziomie, ale wyczuwalne, dzięki temu nie jest tak ekstremalne jak choćby Shark. Więcej takich eksperymentów.
Comment
-
-
Wszystkie wariacje będą w tym jednym wątkuVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: żółty, metny [5]
Piana: biała. drobna, średnie pęcherze, opada powoli ale zauważalnie, osadza się na szkle małymi krzaczkami [2.5]
Zapach: przyjemny oraz intensywny, dominuje mily zapach chmielu oraz sfermentowanego zboża [5]
Smak: pełne, treściwe, dominuje mocna chmielowa goryczka, coś więcej próbuje wyczuć ale nie czuję, żadnych innych akcentów, wychodzi na to, że to piwo jest typowo chmielowo, nawet slodowy posmak gdzieś zanikł [4.5]
Wysycenie: trochę za dużę [3.5]
Opakowanie: etykieta podoba mi się, brak firmowego kapsla [4.5]
Uwagi: Bardzo smaczne piwo, zakupione w PDSL za 10 zł
Moja ocena: [4.45]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
To chyba jedno z najlepszych piw jakie w tym roku próbowałem. Oby wszystkie "premium lagery" w naszym kraju tak smakowały Wspaniały chmielowo-owocowy aromat połączony z wyrazistymi zbożowymi smakami, aż chce się pić. Jedyną wadą tego piwa jest może zbyt intensywne wysycenie, bąbelki trochę kują podniebienie.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa złota, wpadająca w pomarańczową. Prawidłowo mętna. [4.5]
Piana: Piana naprawdę wysoka, o średniej teksturze. Długo opada i siedzi półcentymetrowym kożuszkiem do końca. [5]
Zapach: W zapachu, o wyraźnie chmielowym charakterze jako drugoplanowe dodatki lekko siarkowe nuty i mocno wyczuwalna warzywna kiszonka. [3]
Smak: O ile aromat trochę mnie zadziwił, to już smak jest naprawdę sympatycznym zaskoczeniem. Bardzo wyrazista, niemalże kwiatowa chmielowość, przy tym spora goryczka. W posmakach wyczuwalna chlebowość i ziarna zbóż a także drożdże. Goryczka długo wygasa na podniebieniu. [5]
Wysycenie: Nasycenie wydaje się prawidłowe. Nadaje odpowiedniej rześkości, nie drapiąc i nie gryząc. [4.5]
Opakowanie: Opakowanie proste, rzemieślnicze, samoprzylepne. Kapsel biały. Podany ekstrakt i informacje o składzie, choć do dobrego tonu, a nawet i standardu w przypadku takich produkcji należy podanie konkretnych słodów i chmieli. Niestety nadrukowana data ważności rozmazuje się przy najmniejszym kontakcie dotykowym. Nie wiem czy dotrwa do czasu archiwizacji w zbiorze, więc podaję póki jeszcze można - warka do 28.12.2012. [3.5]
Uwagi: Piwo zaskakuje na samym początku pianą. Gorzej jest z zapachem. Ja wiem, że to niepaster i niefitrowaniec, jednak aromaty są wybitnie technologiczne, kojarzące się z samym procesem warzenia, jakby niedojrzałe, niczym nie przykryte. W pełni rekompensuje to jednak smak - trudno się doszukać pośród polskich lagerów/pilsnerów tak wysoko nachmielonego piwa.
Moja ocena: [4.175]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
Myślę, że warkę, która obecnie jest polewana można z całą pewnością nazwać pilsem. Wręcz jest to wzorcowy niemiecki pils. Intensywna goryczka, ze świetnym aromatem ziołowego chmielu. W tle majaczy lekka nuta siarkowa, ale to też typowe dla tego stylu.
Aktualnie najlepszy pils w kraju. Z moich rozmów z Wojtkiem Frączykiem wynika, że taki poziom nachmielenia już pozostanie. O dziwo nikt z klientów nie narzeka. A na oko to powinno być z jakieś 35-45 IBU.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętno-złoty. [4.5]
Piana: Na początku wysoka, opada powoli do średniej. Bardzo ładnie oblepia szkło. [4.5]
Zapach: Lagery nigdy nie zachwycały zapachem. A tutaj niespodzianka. (pewnie gdybym poczytał wcześniej o tym piwe, to nie byłbym zaskoczony :P)
Po otwarciu uderza amerykański chmiel. Na pierwszym planie ... cytrusy. Za nimi już typowo lagerowe zboże i słody.
Zdecydowanie najlepiej pachnący lager na ryku polskim. Zestawiając zapachowo z innymi lagerami zasługuje na więcej niż 5. [5]
Smak: Ahy i Ohy. W smaku głównie cytrusy. Goryczka cytrynowa tj. mocna, gorzka i cierpka. Rewelacja. [5]
Wysycenie: Wysokie. Niektórym to może przeszkadzać. Moim zdaniem uwypukla wspaniały smak. [5]
Opakowanie: No słabo :P. Widać, że ręcznie przyklejana etykieta (niedokładnie!). Śnieżnobiały kapsel. [3]
Uwagi: Bez cienia wątpliwości najlepszy polski lager (acz plebiscytu pewnie nie wygra )
W sumie to jest tak dobry, że spokojnie może być kandydatem do piwa roku (lager jednym z moich kandydatów do piwa roku? w życiu bym nie przypuszczał)
Moja ocena: [4.825]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika canigggia Wyświetlenie odpowiedziDla mnie najlepszy lager, jaki dane mi było kiedykolwiek się napić. Byłem i jestem nadal, bardzo miło zaskoczony!!!
Comment
-
-
To chyba faktycznie bardziej pils niż lager. I to jaki pils ! Jasny, złoty kolor, gęsta piana, ciut za mocne wysycenie które w trakcie konsumpcji spada do właściwego poziomu. Na początku była lekka obawa: kwaskowaty zapach unosił się spod kapsla, potem już tylko chmiel i słód. W smaku mocna, cytrusowa goryczka i delikatne chlebowe posmaki. Czy to nie jest najmocniej chmielone piwo dolnej fermentacji w naszym kraju? Wyśmienite piwo!
Comment
-
Comment