Tyskie, Książęce Złote Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MlodyPiwosz
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.04
    • 73

    #76
    Kolor : mętno-złoty
    Piana: dosyć obfita , po czasie opada zostawiając mały kożuszek
    Zapach: hmm... bez rewelacji czuć chmiel i słód jak w innych piwach koncernowych
    Smak: piwo rozwodnione , czuć to co w większości piw - chmiel , słód , gorycz , jakis lekki owocowy posmaczek .
    Wysycenie : odpowiednie do tego typu
    Opakowanie : ładne , buteleczka z wytłoczonymi koronami naprawdę dobrze oddaje nazwę tego piwa , ładny kapselek , chyba najlepsze z tego piwa jest właśnie opakowanie
    Uwagi : no podobno miało być to piwo pszeniczne ale chyba ktoś dokońca nie wie co uwarzył . Cena wysoko zawyżona jak na te piwo. Góra na jeden raz , nie ma czym sie delektować .

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MlodyPiwosz
      Uwagi : no podobno miało być to piwo pszeniczne ale chyba ktoś dokońca nie wie co uwarzył . Cena wysoko zawyżona jak na te piwo. Góra na jeden raz , nie ma czym sie delektować .
      Zawiera pszenicę? No to jest pszeniczne . Przyznają się, że to jest piwo dolnej fermentacji i nie miało być hefe-weizenem.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • MlodyPiwosz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.04
        • 73

        #78
        Tylko szkoda że w smaku już jest z tym problem , ale to pewnie nie pierwsze takie piwo i nie ostatnie w mojej karierze . Trzeba przeboleć.

        Comment

        • tomolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 1752

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason
          Zawiera pszenicę? No to jest pszeniczne . Przyznają się, że to jest piwo dolnej fermentacji i nie miało być hefe-weizenem.
          Przyznali się?
          www.ohbeautifulbeer.com

          www.mateuszdrozdowski.pl

          „Kwaśny Edi herbu Koreb

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6352

            #80
            Jeżeli by nie eksponowali w nazwie słowa "pszeniczne" to jakakolwiek inna nazwa mogła by nie wzbudzić takich emocji... a może raczej zaciekawić czymś "niby" nowym...

            Można poruszyć wyobraźnię i nadać jakąś adekwatną nazwę... np. złoty kłos... hehhehe...

            ...w tej sytuacji jeżeli testował bym "zwykłe syfskie" z tym, to mętne by wygrało... ale tylko bez słowa o goździkach i bananach... i pszenicy oczywiście...

            W ramach zwykłych koncernówek raczej nie poświęcił bym tego wyrobu do zwiedzania kanalizacji... bo go wypiłem... to nie znaczy że wrócę do niego...

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19258

              #81
              A ja z racji braku innych ciekawych piw często sobie zapodaje na zmianę z Paulanerem (ciemnym bądź jasnym) i dziś zaskoczyła mnie nuta miodu. Delikatna i ulotna, ale przez chwilę miałem wrażenie jakbym pił piwo miodowe z małym jego udziałem w składzie.

              Comment

              • Mikko
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2008.12
                • 583

                #82
                To piwo powinno być sprzedawane jako niefiltrowane i jako takie by miało sens, jako pszeniczne naraża się na kpiny ale mogę zrozumieć speców od PR że pszenica bardziej przemówi do ludu.

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  #83
                  Podchodziłem jak do jeża, czytając większość opinii. Zawiodłem się, na opiniach. Piwo dziwne ale dość smaczne. Szukając w pamięci do czego można by go porównać nasunęło mi się Grodzkie Niefiltrowane kupione onegdaj w biedronce.Książęce jednak na pewno bardziej mi podeszło. Szału nie ma ale nie rozumiem gromów jakie spadają na to piwo. Nie wiem jakiej fermentacji to piwo jest ale nie wiem także czy każde piwo pszeniczne musi być górnej fermentacji. Natomiast bardzo bawią mnie oskarżenia że w tym piwie nie ma posmaków charakterystycznych dla piw pszenicznych niemieckich czy belgijskich. wszak nie jest to takie piwo. Słód pszeniczny w smaku przynajmniej ja wyczułem. No właśnie, może ktoś uświadomi mnie dlaczego to wszyscy wymagają od piwa pszenicznego cech piw z wcześniej wymienionych krajów? Byłyby jaja jakby okazało się że w KP wykorzystali starą recepturę na tyskie pszeniczne. Wszak to browar książęcy był i miał prawo warzyć z pszenicy. Z innej beczki w Polska to był kiedyś kraj piw pszenicznych ciekawe jaki one miały smak, warzono nawet z samego słodu pszennego.

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #84
                    Nie wiem czego spodziewałeś po tym piwie, Gobong, ale ja, jak w nazwie widzę pszeniczne, to spodziewam się piwa pszenicznego, z jego bananowością i goździkowością.
                    Mikko, w poście poniżej, dobrze pisze. Dałeś się nabrać, najnormalniej w świecie
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

                      #85
                      Po piwie pszenicznym spodziewam się że będzie uwarzone z dodatkiem słodu pszennego albo tylko z niego. W witbierze będziesz bananów szukał? Zrozumiałeś moje wątpliwości?
                      Last edited by gobong; 2012-12-16, 00:58.

                      Comment

                      • dyczkin
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2011.05
                        • 3657

                        #86
                        W witbirze to ja szukam orzeźwienia
                        Zauważ tylko, że belgi i niemce są górnej fermentacji. Tą pszenicę robią na drożdżach dolnej fermentacji.
                        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                        Moje warzenie // Piwny Wojownik

                        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gobong
                          Po piwie pszenicznym spodziewam się że będzie uwarzone z dodatkiem słodu pszennego albo tylko z niego. W witbierze będziesz bananów szukał? Zrozumiałeś moje wątpliwości?
                          Źle się spodziewasz. Trochę jesteś oderwany od piwnej rzeczywistości. Na całym świecie gdy się mówi o piwie pszenicznym ma się na mysli piwo w stylu hefeweizen.

                          No ale rozumiem, trzeba bronić fabryki ze swojego miasta
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #88
                            Masz dobre informacje. Proponuje ci dokładnie mój post przeczytać jeszcze raz ale ze zrozumieniem, potem dyskusje zaczynaj.
                            Last edited by gobong; 2012-12-16, 01:19.

                            Comment

                            • gobong
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.04
                              • 658

                              #89
                              Nie koniecznie jest tak jak piszesz,ale nie o to chodzi, wszak taki styl jak hefeweizen to nowy styl i ma się nijak do piw warzonych w okresie powstawania prawa czystości, a wtedy polska piwem pszenicznym stała warzonym często z samego pszennego słodu. Co do obrony fabryk wolałbym bronic fabryki ze swego miasta niż fabryk bawarskich . Jak to było kiedy piwo ma prawo używać określenia ze jest pszenicznym? Czyżby nie zależało to od % użytego słodu?

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23900

                                #90
                                Możesz podać proszę źródła wskazujące na szerokie stosowanie słodu pszenicznego w piwowarstwie w rzeczonym okresie w Polsce?
                                Last edited by ART; 2012-12-16, 12:10.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...