Gościszewo, [AleBrowar] Amber Boy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Els
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.12
    • 113

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny, jakby przybrudzony bursztyn. [3.5]
    Piana: Niska,drobna, szybko znikająca. [3.5]
    Zapach: Przyjemny. Dominuje chmiel, w tle cytrusy ale nie czulam ich wyraźnie. [4]
    Smak: Świetna goryczka, długo się utrzymująca. Malo wyraźny słodowy podkład przez co zachwiana jest nieco równowaga smakowa. Nie mniej jest treściwość i dobrze się je pije. [4.5]
    Wysycenie: Niezbyt wysokie. Mogłoby być odrobinę wyższe. [4]
    Opakowanie: Niestety, ten styl etykiet nadal do mnie nie przemawia. [3]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.075]
    https://www.facebook.com/kufleikapsle

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Ocena z ARTomatu

Kolor: Totalnie mętny, ciemnobursztynowy. [4.5]
      Piana: W wersji beczkowej fenomenalna, jak przy czeskich piwach. Czyli gęsta, trwałą, formująca kształty. W butelce wygląda to skromniej. [4.5]
      Zapach: Przy otwarciu beczki zwracał uwagę lemionadowy zapach. Przy kolejnych podejściach było już lepiej, czuć było owoce i chmiel. [4]
      Smak: Pierwszy łyk tego piwa zaraz po otwarciu beczki był najlepszy. Goryczka rodem z trzech odmian amerykańskiego chmielu była intensywna i bardzo złożona. Nigdy później już tego nie wyczułem. Goryczkowość jest, ale nie jest zbyt silna. Piwo jest łagodne i jedwabiste. Jak na ejla 12-tkę jest dobrze. [4.5]
      Wysycenie: Umiarkowane, jak na ejla przystało. [4.5]
      Opakowanie: Kontrowersyjne, zwracające uwagę. Mi odpowiada. [5]
      Uwagi: Bardzo fajny sesyjny ejl. Ale jeśli cena nie odbiega zbytnio od Jacentego to zdecydowanie wolę RJ!

Moja ocena: [4.35]
      Attached Files
      Last edited by docent; 2012-08-31, 17:35.
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• Cannabee776i99
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.08
        • 658

Piję teraz wersję językową i mam wrażenie, że jest to inne piwo, niż te które piłem z beczki na premierze. Niestety na minus w każdym elemencie. W wersji beczkowej aromat był bardzo miły moim nozdrzom, w wersji butelkowej praktycznie niewyczuwalny. W wersji beczkowej smak chmielowo-karmelowo-słodowy, w wersji butelkowej praktycznie tylko tępa goryczka. Szkoda

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Czas na wersje butelkową

Tu piana niestety słabo wypada, po nalaniu szybko opada do ok 3 cm kożuszka, mam wrażenie że samo piwo jest mniej treściwe.
          Za opakowanie standardowo jak u mnie tylk0 1,5, postać przypomina mi jakąś karykaturalną wersję bohatera filmu Kick Ass. Czy autor tych wszystkich karykatur rodem z amerykańskich horrorów-kreskówek dla dzieci ma jakiś problem stoma-tologiczny?
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• jacer
            • 2006.03
            • 9875

Po otwarciu butelki i powąchaniu szyjki czuć zaoctowanie, podobne zapachy czuć na kapslu.

Piana: dość słaba, niezbyt obfita, ale gęsta, biała, drobna, opada do średniej warstwy, trochę oblepia szkło,
            kolor: mętne, kolor przypomina bursztyn,
            zapach: chmielowy,
            smak: treściwe, ze względu na brak filtracji przypomina piwo domowe, przyjemna niewielka goryczka, odbija się ładnie chmielem, bardzo pijalne.
            wysycenie: ok.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• makbeth
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.04
              • 80

Dobre i delikatne ,a jeszcze rok temu uznane zostałoby za bardzo dobre, ale inny browar był pierwszy. Słaba piana!

Comment

• cap-n-go
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.05
                • 273

Smakowo na pierwszym planie chmielowe cytrusy przechodzące w długo utrzymującą się ziołową gorycz, w której po dłuższej chwili daje wyczuć akcenty drożdzowe i chlebowe. Uwielbiam cytrusowe akcenty z amerykańskich chmielów więc to piwo pije się wyjątkowo dobrze. Osobiście uważam, że to najlepsze piwo Ale Browaru jakie miałem okazję pić.

Comment

• maciek6
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 14

Mój pierwszy kontakt z AleBrowarem i amber ale, trzeba przyznać bardzo zachęcający do kolejnych podejść do tego piwa. Piękny aromat obiecuje wiele doznań smakowych i rzeczywiście, piwo jest intensywnie goryczkowe, orzeźwiające, bardzo dobre. Pomimo ceny, do wielokrotnego powtórzenia. Więcej podobnych!
                  Last edited by maciek6; 2012-09-08, 19:48.

Comment

• tofas
                    • 2007.11
                    • 131

Kolor mało przyjemny w odbiorze, brązowy, zgaszony bez żadnego połysku, nie przypomina mi bursztynu. Piana niezła, lekko zabarwiona, kremowa w konsystencji, obfita i bardzo trwała. Tu nie ma na co narzekać. Dalej już niestety jest gorzej. Zapach mało intensywny ale całkiem przyjemny i złożony. Słód i chmiel występują na równi. A więc mamy aromat prażonego ziarna, trochę ciemnej czekolady i chlebowo-zbożową nutkę oraz kwiatowe i grejpfrutowe nuty amerykańskich chmieli. To niby nic złego ale jednak profil słodowy trochę mi się nie zgadza z amerykańskimi przedstawicielami tego stylu. W smaku dominuje grejpfrutowy chmiel. Dużo słabiej czuć akcenty słodowe i tu znowu głównie te palone jak kawa czy gorzka czekolada. A gdzie tak znany z tych piw słodki posmak karmelu? Brak tu gładkości i przyjemnego słodowego profilu. Chmiel jest nachalny, intensywny i całkowicie zaburza równowagę w tym piwie. Według mnie zła jest również sama goryczka. Bardzo ziołowa, wręcz piołunowa, ostra i drażniąca górną część podniebienia. Ma również tendencję do zalegania. Piwo dość pełne, krągłe z wysokim nasyceniem. Podsumowując: to piwo samo w sobie nie jest złe ale ma kilka wad i według mnie zupełnie rozmija się z złożeniami stylu w którym zostało uwarzone i całkowicie brak mu harmonii. Mając powyższe na uwadze oceniam je na przeciętnego ejla, dużo poniżej możliwości Alebrowaru.

Comment

• Pancernik
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy, mętny. [4.5]
                      Piana: Wysoka, sztywna, dość drobna, trwała. [4]
                      Zapach: Zioła i chmiel, można dowąchać się słodu. [4]
                      Smak: Ziołowo-żywiczna goryczka, daleeeko w tle słód, ale goryczka głuszy . [3.5]
                      Wysycenie: Średnie, całkiem OK. [4]
                      Opakowanie: Cóż, w stylu browaru, dopasowany kolorystycznie kapsel, choć ta estetyka nie jest mi przesadnie bliska. [3.5]
                      Uwagi: Doceniam oryginalność na polskim rynku oraz kunszt piwowarski, ale oceniam subiektywnie - to chyba nie do końca jest moja (piwna) bajka.

Moja ocena: [3.8]

Comment

• rivendel
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2010.06
                        • 262

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika makbeth Wyświetlenie odpowiedzi
                        Dobre i delikatne ,a jeszcze rok temu uznane zostałoby za bardzo dobre, ale inny browar był pierwszy. Słaba piana!
                        Który browar był pierwszy?
                        Jest wiele sposobów zabijania czasu, ale nikt nie potrafi go wskrzesić

Comment

• jaw7
                          • 2012.10
                          • 173

zgadzam się piwo jest na czwórkę ,ale jest to najsłabsze z kilku rodzajow ALEBROWARU które próbowałem

Comment

• PaPe
                            • 2005.03
                            • 176

Termin przydatności do spożycia 20-09-12, kupiony za 2 zł. (tak jak Lady Blanche).
                            Piana kiepściutka, prawie brak aromatu, ale smak nadal chyba niezmieniony.
                            Stosunek cena/jakość bardzo dobry.

Comment

• dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

Kolejne piwo z Alebrowaru, gdzie na pierwszy plan wybija się pietruszka
                              Gdzieś dalej chmiele amerykańskie. Goryczka wydaje się jakaś tempa.
                              Kolor zbyt ciemny jak na ten styl, nie to co w 5 A.M. Saint
                              Nie mniej jednak ,koniec końców, piwo wypiłem ze smakiem.
                              Ocena piwo na 4.
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• legart
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2012.06
                                • 914

A mi sie że nowa warka Amber Boya bardziej ułożona i gładsza niż sierpniowa.

Comment

Przetwarzanie...
                                X