Abbaye St.Remy-Rochefort, Trappistes Rochefort 10

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
    A co to jest BB?
    Belgium's Best.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13952

      #17
      Ach no tak! A ja próbowałem sobie przypomnieć jakąś sieć sklepów No cóż - późna pora i wykończenie nieznośnym upałem...

      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

      Comment

      • karczoch
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2008.07
        • 17

        #18
        Abbaye St-Remy Trappistes Rochefort

        butelka 0,33, alc. 11.3%

        barwa: b.ciemna, brunatna, widać gdzieniegdzie farfocle drożdżowe,
        piana: u mnie wypełnia 1/3 polala, mały kożuszek trzyma się do końca
        zapach: uhmmm, mocno drożdżowy, palony, bardziej subtelny niż smak, który jest jednak dość mocno alkoholowy (choć nie czuć tych 11,3%, chyba że w głowie), nuty kawowe i czekoladowe, i ten ciężki palony słód
        gazowanie: jak dla mnie doskonałe tzn. dość wysokie, świetnie bąbelkuje drobniutkimi bąbelkami
        smak: ciężki, dość słodkawy, ale dobra goryczka w tle, jednak zdominowana przez słodową słodycz, alkohol jak pisałem wyczuwalny, ale na tę moc to naprawdę nic, końcówka gorzka kawowa.

        Moja ocena: 4,5

        Comment

        • Kwadri
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2009.10
          • 1216

          #19
          Rochefort 10

          Kolor: Ciemnobrunatny, mętny.
          Piana: Średniowysoka, beżowa. Szybko opada do wysepki i pierścienia.
          Zapach: Intensywny, rodzynkowo-owocowy, lekko słodki. W tle delikatnie czuć alkoholowe nutki, ale w połączeniu z rodzynkami jako całość przypomina mi rum.
          Smak: Początkowo lekko szczypie przez wysokie wysycenie. Jest lekka kwaskowość i czuć palone słody, ale zarazem lekką słodycz. Później dociera delikatnie ziołowa goryczka i zostawia dość długi, lekko palony finisz. Po ogrzaniu dochodzą czekoladowe smaczki. Rozgrzewający, ale alkohol świetnie ukryty.
          Wysycenie: Wysokie, dość mocno szczypie. W miarę picia znacznie łagodnieje.
          Opakowanie: Jak na fotce kopyra.
          www.lkschmielowice.futbolowo.pl

          Comment

          • coder
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.10
            • 1347

            #20
            Aromat: słodki, bananowo-karmelowy, bogate aromaty owoców jasnych i czerwonych.

            Piana: wysoka, gęsta, trwała

            Barwa: mocnej herbaty, lekko mętne

            Smak: bogaty i ciekawy: silna postawa słodko-słodowo-karmelowa i rozbudowane posmaki owocowe. Można powiedzieć: deserowy. Alkohol bardzo lekko wyczuwalny (jak w czekoladkach z rumem), żadnych ostrych i nieprzyjemnych posmaków, można by pić haustami, bajkowo smaczne.

            Goryczka: niska, praktycznie niewyczuwalna

            Odczucie w ustach: pełne, gładkie, lekkie.

            Ogólne wrażenie: piwo wspaniałe, pyszne, w ogóle nie czuć jego mocy, a smak bardziej kojarzy się z ciekawym deserem lodowo-czekoladowo-owocowym niż z piwem. Może trochę za bardzo wędruje w kierunku słodyczy, ale mnie to odpowiada. Jak dla mnie to właśnie jest najlepsze piwo świata.

            Comment

            • MaUpa87
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.01
              • 111

              #21
              Bardzo dobre piwko jednak jak dla mnie troszkę za ciężkie. Muszę spróbować 8 lub 6.

              Moje wrażenia:

              Piana: delikatna, drobna, dlugo pozostajaca, klei sie do kieliszka,

              Zapach: slodki, ciezki, ale nie mdły

              Smak: słodkawy, mocna nuta figowa. Alkohol dobrze ukryty, wyraźnie wyczuwalny dopiero po przełknięciu

              Comment

              • DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

                #22
                Czarne,mętne piwo.Zdziwiłem się zapachem bo jest mało intensywny.W smaku jest to połączenie klasycznego pale ale z porterem bałtyckim,tak to odbieram.Alkohol jest wyczuwalny,ale nie wysuwa się na pierwszy plan.Smaczne,dla mnie 4/5pkt w skali browar biz.

                Comment

                • qbaseq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.07
                  • 100

                  #23
                  rewelacja

                  Zrobiłem sobie dzisiaj taki "dzień z trapistami" ( sobota, jutro do pracy nie idziemy - sprawdzić czy nie ksiądz ! ) , 3 x Chimay, 3 x Rochefort. Ostatnie degustowane to właśnie 10-tka - po raz pierwszy, z dwoma niższymi numerkami już kilka razy się mierzyłem . Mogę tylko powiedzieć - przepyszne. Dotychczas najbardziej ceniłem "8" i Quadrupla z La Trappe, chyba czas przewartościować ...

                  Jest w tym piwie wszystko to co cenię u trapistów - piękny zapach, tu głównie wanilii , ładna i trwała pianka, pływające farfocle, skromne ale jakże wspaniałe opakowanie a przede wszystkim smak. Jest śliwka, czekolada, karmel, słód - po prostu rewelacja. Poza tym - te słynne już 11,3 % kompletnie mi nie przeszkadzało, wczoraj zacząłem od tripla z Westmalle (9,5%) i tam alkohol zepsuł mi wrażenie, tutaj rozpłynął się idealnie . Szkoda jedynie że cena - hmm, odstrasza ( 15 zł za 0.33l). Z trapistów jak dla mnie pierwsza trójka chociaż jeszcze nie miałem przyjemności z dziełami z Westvleteren

                  Na zdjęciu dzisiejsze degustacje + w tle niedawno opróżnione La Trappe
                  Attached Files

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #24
                    Niezła sumka w ostatecznym rozrachunku
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • wpadzio
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2011.06
                      • 2651

                      #25
                      No... Po takim zestawie będą przyjemne sny. A na pewno mocne
                      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                      Serviatus status brevis est
                      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                      Comment

                      • Aleksandros
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.05
                        • 352

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qbaseq
                        Poza tym - te słynne już 11,3 % kompletnie mi nie przeszkadzało, wczoraj zacząłem od tripla z Westmalle (9,5%) i tam alkohol zepsuł mi wrażenie, tutaj rozpłynął się idealnie.
                        Wydaje mi się, że przy szóstym piwie alkohol rzadko jest wyczuwalny, a jeszcze rzadziej przeszkadza.

                        Piłem to piwo kilka miesięcy temu (jako pierwsze i jedyne tego wieczoru) i alkohol było czuć wyraźnie, co nie zmienia faktu, że piwo mi smakowało. Jakoś tam wkomponował się w bogactwo innych smaków. O szczegółową recenzję się nie pokuszę, bo nie robiłem notatek, ale miało to piwo wiele winnych nut. Typowo degustacyjne, ale moim zdaniem warte spróbowania. Przy okazji kupię znowu.

                        Comment

                        • jacekwerner
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2004.05
                          • 2847

                          #27
                          Obecnie etykietka wygląda tak :
                          Attached Files
                          Ochotnicza Straż Piwna
                          BAZA = 7446

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12481

                            #28
                            Aromat - tony owocowo-winne z odrobiną czekolady i karmelu
                            Piana - umiarkowanie wysoka, średniogęsta, kremowa
                            Barwa - ciemnobordowa, prawie czarna a pod światło kolor herbaty z konfiturą, mętne
                            Wysycenie - umiarkowanie wysokie, ale mocno musujące, co wraz z alkoholem daje mocno rozgrzewający efekt
                            Smak - rozbudowane słodowe tony - są alkoholizowane owoce w czekoladzie, ale też wygładzający karmel, lekko palone nuty w tle. Posmak tępego alkoholu nie występuje i czuć go minimalnie. Finisz dość długi, przyjemny, trochę ściągający, ustach i gardle czuć jeszcze tę rozgrzewającą moc. Pozostaje posmak czekoladowy. To piwo nie jest słodkie, ale jest muśnięte słodyczą, która nie kryje tonów owocowych, gdzieś tam migocze chmiel, ale nie idzie w goryczkę.

                            O tak, idealne piwo na na zimowy wieczór! Dystrybucja Smaki Piwa.

                            Comment

                            • wasyll
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 1823

                              #29
                              Kolor - mętny, intensywnie czerwono czarny,
                              Piana - Niezbyt gęsta i dość szybko opadająca (może kwestia złego nalewania, albo po prostu takiej dawki alkoholu),
                              Zapach - ciężko mi konkretnie go zdefiniować, na pewno jest niesamowicie złożony. Co można powiedzieć to przede wszystkim obecność ciemnych owoców (śliwki). Do tego aromaty winne, nieco wytrawne.
                              Smak - tutaj jest dopiero ciekawie. Ogólnie smak ma znacznie odzwierciedlenie w aromacie (wytrawność), ale dochodzi do tego wszystkiego przyjemny, delikatnie słodki i rozgrzewający alkohol z typowym posmakiem dla mocniejszych trunków. W końcówce pojawia się drobna czekolada. Goryczki brak.
                              Nasycenie - nieduże, dobrze komponujące się z piwem.
                              Opakowanie - jak na zdjęciu wyżej. Dla mnie etykieta to majstersztyk.

                              Ogólnie piwo dobre, ciekawe i warte spróbowania, jednak bardziej z belgijskich ciemniaków ciągnie mnie do dubbla.
                              www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19258

                                #30
                                Wcale się nie dziwię, że taki trunek był tylko dla wyższych dostojników kościelnych. Zwykłego mnicha zwiodło by na manowce...
                                Mocne aromaty, zwłaszcza po ogrzaniu, owocowo-winne z domieszką suszonej śliwki i karmelu. W smaku zbyt dominuje drażniący alkohol, ale po chwili da się wyczuć słodowo-karmelowa baza z czekoladowym tłem. Skojarzenie z alkoholizowaną czekoladką jak najbardziej trafne.
                                Piana ogromna, bardzo trwała, kremowa. Mętne i z farfoclowym osadem.
                                Piwo mistrzostwo świata jak lubi się belgijskie aromaty i smaki. Raczej do degustacji w zimie niż do spijania dla ochłody.

                                Comment

                                Przetwarzanie...