Piłem wszystkie "vletereny" i dwunastka jest numerem jeden. Jak do tej pory jest to najlepsze piwo jakie piłem. Udało mi się też kupić 2 skrzynki. Data 21.12.2019. Także musi trochę poleżeć choć ciężko będzie się powstrzymać
czy są jakieś podobieństwa miedzy Westy 12 a St. Bernardus 12 ?
Z tego co wiadomo to jeden z zakonników zwiał w zakonu i robi St.Bernardusa na własną reke w miejscowosci Watou, niedaleko Vleteren. Bernardus jest podobny do westvleteren 12 ale vleteren jest lepszy. Czuć więcej goryczy i jest "gęstszy". Stawiając te piwa obok siebie (a piłem dziś westvleteren 12 i Bernardus 12) wygrywa jak dla mnie westvleteren .
St.Bernardus is natuurlijk veel meer dan een gewone brouwerij. Het ontstaan situeert zich al in het begin van de 20e eeuw. Ontdek onze rijke geschiedenis op deze pagina.
Z tego co wiadomo to jeden z zakonników zwiał w zakonu i robi St.Bernardusa na własną reke w miejscowosci Watou, niedaleko Vleteren. Bernardus jest podobny do westvleteren 12 ale vleteren jest lepszy. Czuć więcej goryczy i jest "gęstszy". Stawiając te piwa obok siebie (a piłem dziś westvleteren 12 i Bernardus 12) wygrywa jak dla mnie westvleteren .
Skąd ta plotka. Nikt z zakonu nie zwiał i nie robi Bernardusa na własną rękę bo musiał by mieć cyrka sto lat.
Otóż Trapiści z Westvleteren sprzedali swoje gospodarstwo rolne w Watou w ręce prywatne gdzie chyba do 1959 roku właściciel dalej produkował ser by następnie jego licencję odsprzedać. W 1946 roku trapiści zwrócili się z propozycją licencyjnej produkcji swego piwa nowym właścicielom gospodarstwa w Watou. Oddelegowali swojego piwowara Mathieu Szafranski do Watou by ten wprowadził właściciela w tajniki warzenia piwa Trapistów łącznie z daniem im swoich drożdży i nadzorował proces warzenia. Licencyjna produkcja piwa z Westvleteren w browarze w Watou trwała do czasu wygaśnięcia umowy licencyjnej tj. do 1992 roku. Od tego czasu rodzinny browar w Watou warzy dalej piwa klasztorne pod marką St.Bernardus.
Jeśli chodzi o uciekiniera Trapistów to sprowadzony piwowar do browaru Orval po roku czasu zwiał i postanowił otworzyć własny browar. Znając doskonale recepturę i pewnie zwinął drożdże myślał o zrobieniu kasy na własną rękę. Nic jednak z tego nie wyszło ponieważ zapomniał starej piwowarskiej prawdy że na walory piwa wpływ ma nie tylko receptura ale walory wody którą się używa do warzenia piwa.
[21.08.17 backlog z notatek] btl.
Kolor ciemnobrunatny jak lakier do drewna, pod swiatlo widoczne brazowe refleksy.
Piana bardzo obfita, trwala i niezwykle lepka, klei sie do warg i mocno zdobi scianki - jak syf nad brzegiem morza.
Bardzo zlozony zapach, mozna wachac i wachac: szlachetne alko jak miod pitny, figi suszone, swieze ciasto drozdzowe z piekarnika, intensywne slodkie czerwone winogrona, pozniej lekka kwasna kiszonka sie pojawia, taki swiezy ciemny chleb.
Rownie dobre w smaku: slodkie ciastko piernikowo- biszkoptowe w plynie. Genialna korzenna przyprawowosc. Rozgrzewa po przelknieciu, ale poza tym swietnie ulozone - absolutne zero alko. Odrobina kwaskowatosci i slodkawego posmaku jak w Coli Light. Zaskakujaco wodnista koncowka, przez co sprawia wrazenie lekkiego piwa i chce sie od razu brac kolejnego lyka. Pieni sie i gilgocze w ustach - do konca utrzymuje sie duze wysycenie, co psuje troche odczucia smakowe.
4,5/5
Dosyc niedawno w prasie belgijskiej pojawily sie opinie, ze St.Bernadus jest identycznym odpowiednikiem Westevletteren 12 : bardzo rzadkiego i uznanego przez portal "RateBeer" za najlepsze piwo na swiecie. Na tej samej liscie figuruje St. Bernardus 12 ale dopiero na 42 miejscu.
...
Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
Do Erfurtu przybyliśmy w poniedziałkowe popołudnie 12.08.2024. Po rozłożeniu się w hotelu i spacerze po pięknej starówce wypadało udać się na jakieś miejscowe piwo. Z ośmiu browarów jakie znajdują się w mieście w poniedziałki czynny jest tylko jeden - Waldkasino, więc nie było...
Browar przemysłowy z Dolnej Austrii należący koncernu Brau Union
Ekstr. 11,6%
Alk. 5,0%
Aromat - drożdże z owocowym muśnięciem, lekki chmiel
Piana - wysoka, dość szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, zostaje na szkle
Barwa - zamglone jasne...
Comment