Velké Popovice, Velkopopovický Kozel Černy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Fala
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.07
    • 671

    #61
    Hmm, widzę, że pojawiło się kilka głosów krytyki. Muszę sprawdzić, bo kiedyś tmavy Kozel był jednym z moich ulubionych ciemnych piw
    Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
    Admin ma zawsze rację

    PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Fala Wyświetlenie odpowiedzi
      Hmm, widzę, że pojawiło się kilka głosów krytyki. Muszę sprawdzić, bo kiedyś tmavy Kozel był jednym z moich ulubionych ciemnych piw
      Kiedyś był zdecydowanie lepszy niż teraz. Jak to z koncerniakami.

      Comment

      • Kwadri
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2009.10
        • 1216

        #63
        Kozel Černy

        Kolor: Brunatno-rubinowy, klarowny.
        Piana: Wysoka, beżowa, średniobąblowa. Opada w kilka minut do cieniutkiej powłoki. Później pierścień i wysepki.
        Zapach: Słodowo-karmelowy, średniointensywny, początkowo z lekko chmielowym tłem. Później w tle czuć palone słody.
        Smak: Wodnisty, lekko kwaskowy początek. Potem delikatna, lekko palona goryczka. W finiszu nieco mocniej wyczuwalna paloność. Raczej lekki, ogólnie nieco pusty, ale piwo spokojnie do wypicia.
        Wysycenie: Średnie, delikatnie podszczypuje.
        Opakowanie: Brązowa etykieta z kozłem, jak na fotce becika. Kapsel dedykowany. Produkowane w Pilznie.
        www.lkschmielowice.futbolowo.pl

        Comment

        • Carnifex
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 75

          #64
          A dla mnie jest to zdecydowanie czołówka ciemnych piw.
          Trafia w moje gusta smakiem: przede wszystkim wytrawne, nie przesłodzone (jak polskie ciemne), lekko kwaskowe - na tyle, że orzeźwia, a nie drażni. Palonych posmaków co prawda mało (nie to co np. Krusovice Cerne). Lekkie - nie przeładowane procentami (kolejna pozytywna cecha, o którą ciężko w polskich ciemnych), a przy tym treściwe. Właśnie ta treściwość, jak na tak niski voltaż mi imponuje. Do tego odpowiednie nagazowanie i przyjemny słodkawy zapach. Tak... to jedno z najlepszych ciemnych piw.

          Comment

          • Snus
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2008.03
            • 128

            #65
            Piłem w wersji eksportowej, chyba na rynek grecki. Zdaje się że tam się nie sprzedało więc trafiło do dyskontu. Świetne na ochłodzenie, zwłaszcza przy niskim procencie alkoholu. Przyjemne w smaku, nieagesywne. Jedno z lepszych ciemnych jakie piłem. Polecam.
            Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl

            Comment

            • Hancock
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2012.03
              • 3

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sven Wyświetlenie odpowiedzi
              A mnie niestety Kozelek nie zasmakował! Owszem miał ładny kolor, sporą pianę, ale smak był zbyt wodnisty, niezdecydowany! Ale wypic można!
              Bez urazy, ale może poprostu miałeś podkład czegoś w ustach... coś jadłeś, lub coś piłes innego wcześniej, lub poprostu stan taki swoich kubków smakowych osiagnąłeś poprzez cokowliek innego.
              Nie od dziś wiadomo, że pewne rzeczy zabijaja nam smak piwa, robia z niego wodę, a co gorsza wodę wyrżnięta ze ściery do podłogi.

              Może też trafiłes na partie nieodpowiednią

              Kozel jednak moim zdaniem ma wyrazisty smak, wypełnia gebę po same zakamarki, o których nie wiedziałem, smak jest specyficzny, słodki, lekko cierpki, nie nachalny, nie jest to rozpuszczone 10kg cukru w lirze wody, ale słód jest w sam raz, idealna proporcja, choć faktycznie, wchodzi jak jedwab, jak woda, - bo proporcje są znakomicie dobrane.
              Zakochałem się w Koźlarzach, pewnie stąd ten opis, prosze wybaczyć.
              Swoją drogą jeśli ktoś może mi polecić ciekawe Koźlarze, to dziękuję z góry!
              Pozdrawiam!

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23926

                #67
                Koźlarze są w lesie, ale to nieodpowiednia jeszcze pora Niektóre piwa są po prostu nijakie i trudno się nad nimi nomen omen rozwodzić.
                Last edited by ART; 2012-03-18, 20:40.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • pioterb4
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 4322

                  #68
                  Zakochałem się w Koźlarzach, pewnie stąd ten opis, prosze wybaczyć.
                  Prawdopodobnie, bo inaczej cięzko sobie wytlumaczyć ten zachwyt. Cienki, wodnity, aspartamowy ciemniak, pozbawiony jakiejś głebi - ot cały cerny kozioł.

                  Comment

                  • Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9787

                    #69
                    Ostatnio jadłem coś w knajpce w Manufakturze i na stoliku była informacja (taka stojąca ulotka, to się pewnie jakoś fachowo nazywa ), że to "jedyny prawdziwy koźlak" czy coś takiego...

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                      ...Niektóre piwa są po prostu nijakie i trudno się nad nimi nomen omen rozwodzić.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
                      ... Cienki, wodnity, aspartamowy ciemniak, pozbawiony jakiejś głebi - ot cały cerny kozioł.
                      Wodniste, bez wyrazu. Wypić i zapomnieć.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • karol1000
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.09
                        • 1823

                        #71
                        kolejne koncernowe piwo, które pominąłem na początku piwnej przygody. Dzisiaj nadrabiam zaległości.

                        barwa: rubinowo-wiśniowa
                        piana: beżowa, szybko opada
                        zapach: karmel, kawa, kwasek, po ogrzaniu sporo kawy zbożowej
                        smak: wodnisty, lekki karmel ale bardzo delikatny, goryczki właściwie brak, w ustach pozostaje lekko kawowy, kwaskowaty posmak. Strasznie wodniste i puste piwo
                        LP

                        Comment

                        • LordiBorden
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.01
                          • 76

                          #72
                          To piwo dla mnie wyjątkowe, miłość od pierwszego wejrzenia (pierwsze spotkanie z cudownym lanym na Praskiej starówce w 2007 roku), przez długi czas moje ulubione. Było to piwo doskonałe, wyjątkowe i tak rożne od tworów rodzimych browarów, dostępne tylko w niektórych regionach Czech. Niestety to się zmieniło wraz z przejęciem browaru przez koncern SABMiller. Doprowadziło do obniżenia jakości, pogorszenia smaku, wprowadzono nowa (dużo gorszą etykietę) i z komercjalizowali piwo. Obecnie jest nadal dobre, ale sporo brakuje mu do danej świetności, jest też dostępne powszechnie w sprzedaży w Polsce (lane, butelka). Teraz jest mnie wyraziste, zróżnicowane w smaku, bardziej wodniste jednopoziomowe. Nadal wchodząc do Czeskiego Cieszyna pierwsze kroki prowadzą mnie do sklepu po Kozela, nadal lubię i pije to piwo, ale brakuje mu dawnego blasku. ps. doskonały przykład co znaczy przejęcie browaru przez wielki koncern.
                          Last edited by LordiBorden; 2013-01-20, 17:14.

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            #73
                            W 2007 roku to piwo też było warzone przez koncern SABMiller.

                            Comment

                            • LordiBorden
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.01
                              • 76

                              #74
                              gdzie wyszukałeś takie info??? to może zmieniła się tylko strategia względem tego piwa. jeżeli masz jakiś link to poproszę w celu do edukowania

                              Comment

                              • pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

                                #75
                                Nigdzie nie szukałem, po prostu pamiętam. Browary w Czechach tak jak i w Polsce przejmowane były na przełmie lat 90-tych i XXI wieku. Piwo się dużo nie zmieniło, to my dorośliśmy jako konsumenci. Jak pierwszy raz do czech pojechałem do gambrinus i Krusovice mi smakowały, jak wypiłem kilkadziesiąt tamtejszych piw to uznałem, że są ledwie przeciętne lub czasem najzwyczajniej słabe. Nasze gusta się zmianiają, z czasem wymagamy od piwa więcej i zadawalamy się znacznie wolniej.
                                Last edited by pioterb4; 2013-01-20, 20:48.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X