Nie przesadzajmy, diacetyl ukryty jest za solidną goryczką. Bardzo smaczny pils.
Trutnov, Krakonoš Světlý Ležák 12° / Vánoční Svétlý Ležák 12°
Collapse
X
-
I jak zawsze, ten sam wniosek, dziesiątka słaba (do tego jeszcze ostatnio pita po terminie), jedenastka, owszem, owszem, dwunastka, stary, dobry Krakonos z masełkiem i goryczką, wszystko tak jak kiedyś, jaka ulga po "rewolucji piwnej".
Comment
-
-
Kolor: Złoty, klarowne z leciutką mgiełką
Piana: Fatalna, biała, początkowo średnio obfita, szybko się dziurawi, opada praktycznie do zera, słabo oblepia szkło
Zapach: Słodowy, lekki miód, lekki alkohol
Smak: Słodowy, wodnisty wręcz, wyraźna przyjemna chmielowa kontra
Wysycenie: Bardzo wysokie
Opakowanie: Ładne, z wielkanocnym motywem, piękny kapsel
Uwagi: Warka z datą przydatności do 22.05.2014.
Przeciętne
Comment
-
-
Jak dla mnie a piłem wszystkie rodzaje beczkowe dostepne w danym momencie ich picia czyli całe trzy pite na żywo w barze przy browarze. Do tego piłem wersje świąteczne i znowu beczkowe na wrocławskim festiwalu piwa. Mi to piwo bardzo smakuje. Najbardziej 12 i świateczna 14. Pramtycznie zawsze daje tą ich specyficzną skarpetą. Troche przypomina ten smak ozzobir z polstajnu. Za cene w sklepie 3.6 zł za butelkę piwo, które uwielbiam. Oczywiście pijam regionalne, rzemieślnicze ale często jednak stawiam na Krakonosa bo sklep obok zawsze w niego zaopatrzony Oczywiście kwestia gustu
Comment
-
-
Piana początkowo wysoka, drobno i średniopęcherzykowa, jednak po kilku mi nutach opadła i nie pozostawia śladów na szkle. W aromacie miła trawiasta nuta chmielowa i lekki diacetyl. W smaku diacetylu nie czuć, jest natomiast przyjemna słodowość i wyraźna goryczka, w nieco metalicznym stylu (test skórny nie wykazał żelaza), aczkolwiek piłem pilsy z wyższą. Na pewno za niskie jest wysycenie. Mimo to dość dobrze pijalne. Ogólnie piwo pozostawia pozytywne wrażenia, solidny pils za nieco ponad 3 złote. Z pewnością wrócę do tego piwa jeśli będę miał ochotę zresetować kubki smakowe po różnych kraftowych ekstremach.
Comment
-
-
Kolor: Ciemnozłoty, przejrzysty.
Piana: Niska, szybko opada.
Zapach: Karmel, masło, lekka ziołowość.
Smak: Słodowy, lekko chlebowy, masło, niska ziołowa goryczka.
Wysycenie: Średnie.
Opakowanie: Wersja z ciemnozielonym tłem, estetyczna, może być.
Uwagi: Wyraźne masło w aromacie i smaku, tego ostatniego nie ma też zbyt wiele. Goryczka przyjemna, niziutka. Dobre do obiadu, grilla czy innego bezrefleksyjnego popijania. Warka do 29.07.2015.
Comment
-
-
BARWA: Ciemniejszego złota, przejrzyste z drobinkami. [4.75]
PIANA: Powyżej średniej, pozostawia kilka smug na szkle, utrzymuje się do końca. [3.25]
ZAPACH: Słodowy, lekko owocowy oraz zbożowy i minimalnie maślany. [2.5]
SMAK: Ziołowy, słodowy, owocowy i lekko maślany. Piwo gorzkawe jakby ktoś dolał trochę toniku. [4.25]
WYSYCENIE: Początkowo spore, widoczne do końca. [3.5]
OPAKOWANIE: Butelka NRW, etykiety świąteczne jak w poście#8. [4.25]
UWAGI: Warka do 3.05.2016, wypite 7.04'16. Przyjemnie gorzkawe, na upały jak znalazł.
Comment
-
-
Wersja butelkowa.
aromat: brak
kolor: złoty, klarowny
piana: mała
smak: Czuć chmiele aromatyczne. Goryczka średnia. Jest, ale nieduża. W smaku czuć aromaty piwnicy, wilgoci, stęchlizny. Nie wiem czy to od chmielu. Nie jest to odpychający smak, ale chyba wolę jednak normalne chmielowe aromaty...
Nasycenie duże.
6/10
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kefir87 Wyświetlenie odpowiedziNie chodzi tu, jak wielu twierdziło, o goryczkę, bo ta jest bardzo w porządku, ale o "stęchliznę".
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika melor Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy to od chmielu. Nie jest to odpychający smak, ale chyba wolę jednak normalne chmielowe aromaty...
Przy niezbyt odpowiedniej wentylacji słód nabiera piwnicznych cech. Przynajmniej tak to wyczułem będąc w słodowni jednego z czeskich browarów. Ma to swój urok. Nie wiem skąd biorą słód (słodowni nie mają od prawie 50 lat), ale takich małych, tradycyjnych niekoncernowych słodowni jeszcze trochę w Czechach zostało, a i dzięki temu zostało trochę oryginalnych piwLast edited by darekd; 2016-12-06, 00:40.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika melor Wyświetlenie odpowiedzi
Też właśnie to samo wyczułem.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Krakonoš Velíkonoční Světlý Ležák 12
Wygląd: kolor ciemny bursztyn śliczna piana, drobniutka genialny lacing.
Zapach: mocno słodowy, lekko melanoidynowy z nutą miodową, do maja, to ma prawo
Smak: mocno słodowe, ale nie przyciężkawe, chlebowe, delikatnie melanoidynowe, wyraźna piwniczność jak w jakimś francuskim biere de garde, mocna goryczka. Całkiem smaczne i niezłe jak na lagera
Comment
-
Comment