Náchod, Primator Double

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #91
    Dziś kupiłem kilka piw w Nachodzie i degustacje zacząlem właśnie od tego. Nie lubie zbytnio mocnych piw a co dopiero tak mocnych lecz to nie było takie złe. Alkohol troche czuć lecz wypijalne. Jak dla mnie mogło być mniej słodkie a bardziej gorzkie. Polecam lecz drugą butelke wypije dopiero za parenaście dni.

    Ciekawe jak dużo tego piwa Primator sprzedaje na rodzimym rynku
    Last edited by puszka; 2013-01-02, 19:58.

    Comment

    • Mario_Lopez
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 991

      #92
      Bałem się troszkę tego piwa, jednak zaskoczyło mnie w pełni pozytywnie.
      10,5% alkoholu, w smaku w ogóle nie wyczuwalne, nic a nic... Piwo to jest strasznie słodkie, ale wolę taką słodycz niż podły smak alkoholu. Pije się je wyjątkowo gładko, nie wiem jak oni to zrobili, ale jestem pełen podziwu.
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


      EBE EBE

      Comment

      • CyboRKg
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2010.04
        • 594

        #93
        Zapach suszonych owocow. Piana kremowa, niewielka, grubopecherzykowa. Kolor brunatny z miedzianymi przeblyskami. Slodycz w smaku dosc spora. Alkoholu prawie nie czuc, co swiadczy o wylezakowaniu (w przeciwienstwie np. do portera z Cieszyna). Wysycenie srednie, odpowiednie. W smaku czuc slody: ciemny palony i karmelowy. Glownie slodycz, troche goryczki i winny posmak suszonych owocow. Bardziej kozlak niz porter. Cena dosc umiarkowana jak na piwo o takich parametrach. Mysle, ze w Polsce sprzedaje sie lepiej niz w Czechach
        "Jedno pivo ne vadi!"
        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

        Comment

        • Piktor
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.11
          • 109

          #94
          Przepraszam, że od razu tak rzeczowo, ale czy jakiś specjalista od stylów mógłby wypowiedzieć się, czy styl tego produktu w ogóle da się określić? Niespotykane zróżnicowanie opisów na etykiecie w zależności od wersji językowej kompletnie zakręciło mi w głowie (od doppelbocka do portera bądź co bądź kawałek drogi jest). W "1001 piw..." pod redakcją Tierneya-Jonesa stwierdza się, co następuje:

          Piwo Double 24% z browaru Nachod jest często brane za doppelbock ze względu na swą nazwę; tymczasem jest to wysokoprocentowa wersja portera bałtyckiego. W kategorii mocnych lagerów różnice takie są bardzo subtelne, lecz zauważalne, szczególnie jeśli chodzi o ciemną barwę i silną goryczkę. Są to dwie cechy, które wyraźnie odróżniają lagera od typowych piw doppelbock.

          Autorem cytatu jest Evan Rail, który ma nawet na swoim koncie książkę o czeskich piwach, więc można suponować, że ten pan wie, o czym pisze; znaczna liczba znalezionych w sieci, m. in. w tym temacie, opinii, dość stanowczo odmawiających temu piwu miana portera, nie daje mi jednak spokoju i chętnie usłyszałbym słowa poparcia bądź sprzeciwu wobec zdania pana Raila. Przepraszam jednocześnie, że sam nie zajmuję w tej dyskusji pozycji opiniodawcy, ale uznaję swoją wiedzę za niewystarczającą.
          Last edited by Piktor; 2013-03-15, 00:28. Powód: literówka

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piktor Wyświetlenie odpowiedzi
            Przepraszam, że od razu tak rzeczowo, ale czy jakiś specjalista od stylów mógłby wypowiedzieć się, czy styl tego produktu w ogóle da się określić?
            Piwo można traktować jako wariację na temat portera bałtyckiego. Od klasycznego "bałtyka" różni go wyższy o 2° Blg ekstrakt oraz użycie słódu pszenicznego. No i to co najważniejsze - wersja Primatora charakteryzuje się nieskomplkowanym, mocno alkoholowym i słodkim smakiem, który ma niewiele wspólnego z "bałtykiem". Jeśli chodzi o czeskie produkty to bałtyckiem porterem jest piwo z Pardubic (19° Blg).
            Last edited by docent; 2013-03-15, 09:07.
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #96
              To piwo to chyba ulubione piwo polek . Będąc na wakacjach, zauważyłem że Doubla popijają jak soczek
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • wasyll
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 1823

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                To piwo to chyba ulubione piwo polek . Będąc na wakacjach, zauważyłem że Doubla popijają jak soczek
                Mojej dziewczynie też smakowało, byłem zmuszony oddać jej większą część swojej butelki i sięgnąć po tmave.
                www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

                Comment

                • Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6460

                  #98
                  Ależ słodkie...

                  Aromat - karmel, śliwka suszona, figa i alkohol.
                  Barwa - pod światło rubin.
                  Piana - średnia, dość szybko opada.
                  Gaz - średni i spadał.
                  Smak - baaardzo słodkie, alkohol, orzech włoski, karmel.

                  W treści dość cienkie... i ten ulepek... ciężko to wypić...
                  Attached Files

                  Comment

                  • Jowita
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.04
                    • 50

                    #99
                    Kolor: Czarny, pod światło rubinowe przebłyski
                    Piana: Początkowo dość obfita, drobna, beżowa, jednak szybko się redukuje do mizernej koronki, praktycznie nie oblepia szkła
                    Zapach: Lekko alkoholowy, słodki, likierowy, wiśniowy
                    Smak: Potężna słodycz, owocowość, alkohol dość dobrze ukryty, praktycznie niewyczuwalny, piwo przy swoich parametrach zaskakująco lekkie w odbiorze, choć nie jest metaliczne jest wyczuwalna nuta to przypominająca
                    Wysycenie: Niskie
                    Opakowanie: Ładne, kolorystyką nawiązujące do charakteru piwa, najważniejsze informacje zawarte
                    Uwagi: Warka z datą przydatności do 01.04.2015.

                    Przeciętne

                    Comment

                    • lotus
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.01
                      • 89

                      Kolor: bardzo ciemny brąz , pod światło rubinowe refleksy (3,5)
                      Piana: Obfita , gęsta, drobno pęcherzykowa , beżowa , szybko opadająca (4)
                      Zapach: delikatna czekolada i nic więcej (3)
                      Smak: delikatna kwasowość , czekolada , karmel , słodycz - ubogo jak na porter (3,5)
                      Wysycenie: nieco za nisko (3)
                      Opakowanie: poprawne (3,5)
                      Uwagi: Po pierwsze po co E300 (syntetyczna witamina C )
                      Po drugie : chmiel i ekstrakt chmielowy - po co takie połączenie ?
                      Zastanawiam się na kupieniem jednej sztuki i skitraniem na rok czy dwa w piwnicy , może dojrzeje .

                      ocena : 3,25

                      Comment

                      • pioterb4
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2006.05
                        • 4322

                        Uwagi: Po pierwsze po co E300 (syntetyczna witamina C )
                        Jako przeciwutleniacz. Bardzo popularna w piwowarstwie przemysłowym.
                        Po drugie : chmiel i ekstrakt chmielowy - po co takie połączenie ?
                        Ekstrakt daje tylko goryczkę i miał pewnie stanowić tańszy zamiennik dla granulatu. Chmielenia na aromat nie da się zastąpić ekstraktem.

                        Comment

                        • lotus
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.01
                          • 89

                          Ekstrakt daje tylko goryczkę i miał pewnie stanowić tańszy zamiennik dla granulatu. Chmielenia na aromat nie da się zastąpić ekstraktem.
                          Biorąc pod uwagę że tam nie było żadnej wyczuwalnej goryczki , to chyba jakaś pomyłka.
                          Chociaż może słodycz piwa ją przesłoniła .

                          Comment

                          • pioterb4
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 4322

                            Piwa słodkie też są chmielone, choćby dla właściwości bakteriostatycznych chmielu. A Double to znany dobrze słodziak

                            Comment

                            • WojciechT
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2012.09
                              • 2546

                              Piję własnie wersję przeterminowaną o kilka miesięcy (data do 8 sierpnia 2014). Piany prawie nie było, zapachu prawie nie ma.

                              Świeży Primator Double był strasznie słodki. Ulepkowaty. Jak syrop z witaminami dla dzieci. Na dłuższą metę męczył jak wata cukrowa – której można zjeść trochę, ale wtrynić tego pół kilograma graniczy z niemożliwością... Albo jak ciasto na święta, które na początku nam smakuje, ale po 10 kawałku mamy ochotę zaszyć sobie usta zszywkami tapicerskimi, byle tylko więcej tego nie jeść. I zgadnijcie co? Tak. Odleżakowany jest dalej cholernie słodki. A nawet słodszy. Goryczka odeszła do krainy wiecznego chmielenia, więc można odnieść wrażenie, że pijemy napój kawowo-karmelowy z cukrem. Dużą ilością cukru.

                              Na plus: mimo sporej mocy alkohol wyczuwalny jest jedynie przy przełykaniu, jako rozgrzewacz. Ale w wersji świeższej było podobnie. I właściwie tyle. Ale i tak piwo pije się powoli, bo ta słodycz staje się po kilku łykach nie do zniesienia dla mojego gardła. A właściwie języka i podniebienia... To jest słodkie i cukierkowe jak jednorożec na tęczy. Albo seriale dla tępawych nastolatek. Zakleja usta, oblepia podniebienie. Wypiłem 1/3 szklanki i właściwie mam dość. Chyba że wezmę grzebień albo grabki i zdrapię sobie z języka tę słodycz.

                              Comment

                              • przekornick
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.07
                                • 13

                                Po wymuszeniu, piana gęsta i z dużymi bąbelkami, po 5-10 nie ma już jednak po niej śladu. Kolor: ciemna czerwień, rubin, przejrzyste. Zapach niestety zdominowany alkoholem.

                                Piwo treściwe i mocne (10,5%), choć uczciwie trzeba przyznać, że schłodzone ma całkiem ładnie przykryty alkohol, wyczuwalny dopiero przy przełykaniu. W smaku absolutna dominacja słodyczy syropu cukrowego/karmelu, gdzieś w tle nuty goryczy kawy zbożowej. Ponadto zaznacza się smak domowego wina, korzenny (piernikowy - imbir i goździki), oraz owocowy (ciemne, słodkie winogrona). Im piwo cieplejsze, tym bardziej do głosu dochodzi alkohol, spychając wszelkie niuanse smakowe na bardzo odległe, w zasadzie niewyczuwalne tło.

                                Warka z datą 10.06.2016.
                                Last edited by przekornick; 2016-01-09, 22:09.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X