Kocour Varnsdorf, Catfish Suměcek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #31
    Wczoraj piłem warkę do 15.07.2013 i odczucia podobne jak u grewa i maciu82. Duży karmel, chmiel jakby gdzieś uleciał. Piwo przegazowane, czyżby jakaś infekcja
    W smaku odczucia podobne jak w opisach ostatnich warek Zawiercia Bursztynowego (zapach dziecięcych wymiocin, sfermentowanych jabłek etc.). Nie wylałem, szkoda było 9,4 zapłaconych w Galerii Piwa w Głogowie, teraz żałuję, gdyż rano miałem problemy jelitowe
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • purc
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.02
      • 650

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika x57 Wyświetlenie odpowiedzi
      Kolor bursztynowy.
      Piana niska, nietrwała.
      Aromat dość intensywny, cytrusy, owoce tropikalne, lekka żywiczność.
      Smak chmielowy zgodny z aromatem, plus owocowe estry, lekki karmel i słodowa słodkość, goryczka średnia, czysta, nie ściągająca i pozostająca, wysycenie średnio-niskie, finisz chmielowy i trochę jakby jabłkowy (aldehyd octowy?).
      Pijalność duża, dobre piwo.
      Drodzy koledzy. Nie stresujcie się tak bardzo - z waszymi kubkami smakowymi wszystko jest w porządku. To tylko tak sławne piwo zeszło na psy - jabol zdominował 2 ostatnie warki , które piłem /butelka/. Za tydzień w CZB będziemy mogli sprawdzić , czy sława sumecka odeszła na zawsze z piwowarem do Nomada.

      Comment

      • pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

        #33
        To zbyt mocne słowa. Kocour po prostu jest nierówny i zdażają mu się spektakularne wpadki.

        Comment

        • pajel
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2009.12
          • 22

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedzi
          To zbyt mocne słowa. Kocour po prostu jest nierówny i zdażają mu się spektakularne wpadki.
          Po odejściu Honzy "Kocour zszedł na psy". Poziom jako taki trzymają tylko lagerowe style. "Ejle" to jakieś nieporozumienie. Do tego stopnia, że smakują niektóre jak lagery, albo mieszają im się beczki, co też się zdarza. Oferta jest mocno ograniczona, brak jakichkolwiek nowości. Cała jakość odeszła do Nomada. I źle i dobrze. Szkoda takiej kultowej marki.

          Comment

          • pioterb4
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 4322

            #35
            Nie mogę się zgodzić. Kubik czy Samurai to nie jest żadne nieporozumienie, tylko bardzo solidne piwa. Samuraj może nie pachnie jak na IPA jakoś specjalnie intensywnie i na tym polu przegrywa sporo z naszymi krajowymi odpowiednikami, ale w smaku to bardzo dobre piwo. Także spokojnie z tym "upadkiem Kocoura", nie szykowałbym się specjalnie prędko do pogrzebu. W tym roku piłem jeszcze Gypsy porter i Quaterbacka i naprawdę oznak "nieporozumienia" nie było.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12575

              #36
              Szanowne grono fachowców. Żaden Honza nie warzył i nie warzy piwa ani tam, ani w Nomadzie. Oferta ograniczona? Cztery piwa górnofermentacyjne, a to nie jest browar przemysłowy!
              Poza tym, piwo warzone jest w miejscu x, trafia do hurtowni y /w całkiem innym regionie Czech/, potem przyjeżdża hurtownik polski z miasta z, piwo wytrzęsie kolejne kilkaset kilometrów, żeby potem przewieźć to piwo do kolejnego sklepu w mieście xyz - kolejne kilkaset kilometrów trzęsienia i ciągłych zmian temperatury, od 5 do niekiedy ponad 30 stopni. A na koniec trafia do was, którzy chcieli by zejść do sklepiku w papuciach i dostawać piwo bez pasteryzacji i filtracji takie samo jak świeżo z tanka. Nie ma i nie będzie.

              Comment

              • docent
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 5205

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                Szanowne grono fachowców. Żaden Honza nie warzył i nie warzy piwa ani tam, ani w Nomadzie. Oferta ograniczona? Cztery piwa górnofermentacyjne, a to nie jest browar przemysłowy!
                Poza tym, piwo warzone jest w miejscu x, trafia do hurtowni y /w całkiem innym regionie Czech/, potem przyjeżdża hurtownik polski z miasta z, piwo wytrzęsie kolejne kilkaset kilometrów, żeby potem przewieźć to piwo do kolejnego sklepu w mieście xyz - kolejne kilkaset kilometrów trzęsienia i ciągłych zmian temperatury, od 5 do niekiedy ponad 30 stopni. A na koniec trafia do was, którzy chcieli by zejść do sklepiku w papuciach i dostawać piwo bez pasteryzacji i filtracji takie samo jak świeżo z tanka. Nie ma i nie będzie.
                Dobrze napisane. Bywam w Varnsdorfie regularnie i nie zauważyłem żadnej obniżki formy. A tu jest wyszczególnione kto warzy jakie piwo w Kocourze:
                Kocour 11° světlý kocour     Kocour K32     Kocour Festivale Ale     Kocour Mezulán     Kocour Abbey     Kocour Saison     Kocour Rauchweizen     Kocour Svatomartinský speciál     Kocour Gypsy Porter     Kocour SUB - náhradník     Kocour IPA     Kocour American Pale Ale     Usmolenec     Kocour Tokajské     Kocour Jantar     Kocour Weizen     Kocour Espresso Stout Salvador     Kocour Christmas Ale     Kocour Saurus     Kocour Kubík
                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                Comment

                • bayern71
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.06
                  • 1004

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                  Szanowne grono fachowców. Żaden Honza nie warzył i nie warzy piwa ani tam, ani w Nomadzie. Oferta ograniczona? Cztery piwa górnofermentacyjne, a to nie jest browar przemysłowy!
                  Poza tym, piwo warzone jest w miejscu x, trafia do hurtowni y /w całkiem innym regionie Czech/, potem przyjeżdża hurtownik polski z miasta z, piwo wytrzęsie kolejne kilkaset kilometrów, żeby potem przewieźć to piwo do kolejnego sklepu w mieście xyz - kolejne kilkaset kilometrów trzęsienia i ciągłych zmian temperatury, od 5 do niekiedy ponad 30 stopni. A na koniec trafia do was, którzy chcieli by zejść do sklepiku w papuciach i dostawać piwo bez pasteryzacji i filtracji takie samo jak świeżo z tanka. Nie ma i nie będzie.
                  A chmiel też mu wytrzęsło, proszę znawcy?

                  Comment

                  • yoda79
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 861

                    #39
                    Napiszę krótko i melodramatycznie - największe piwne rozczarowanie mojego życia
                    Obrzydliwe gów...,którego więcej do ust nie wezmę. Ani chmielu, ani aromatu, zapach stęchlizny, smak - jakiś kwach. Krótko - dno.

                    Comment

                    • pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

                      #40
                      A ja piłem parę dni temu wersję przywiezioną z Czech i smakowało świetnie. Lekkie, cytrusowe w smaku, przyjemnie goryczkowe. Próbowałeś w Czechach z butli czy z beczki? W którym miejscu?

                      Comment

                      • yoda79
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.01
                        • 861

                        #41
                        Z butli w Warszawie. Uwierz - wyjątkowy syf. Kwach, po prostu kwach, a nie piwo. Jak ktoś chce powspominać stara czasy i picie tanich wińsk to ma okazję. Warka do 03.09.2013.

                        Comment

                        • pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

                          #42
                          Jeżeli kupuje się piwa niefiltrowane i niepasteryzowane i w dodatku tak lekkie w środku lata przeszło 400 km od ich matecznika to w ogóle się nie dziwię. Zdziwiłbym się gdyby to piwo było rześkie i bez wad.

                          Comment

                          • karol1000
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.09
                            • 1823

                            #43
                            Nie rozumiem dlaczego sie tak gorączkujesz.
                            Wiadomo że wydanie kasy na skwaśniale piwo nie jest niczym przyjemnym ... idz zareklamuj, profesjonalne sklepy zachowują się często profesjonalnie.

                            Ja bym sie nie zdecydowal na kupno w Polsce nieutrwalanych piw czeskich.

                            Prawdopodobnie to nie browar dał ciała, ale dostawca albo hurtownik.
                            LP

                            Comment

                            • yoda79
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.01
                              • 861

                              #44
                              Nie gorączkuję się Po prostu syf.

                              Comment

                              • lucifuge
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2009.11
                                • 309

                                #45
                                Transport, temperatura i czas bardzo odbijają sie na piwach od kocoura. Sprawdzone kilkukrotnie w ostatnich miesiącach.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X