Klein Duimpje, Dubbel Bok

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

    #1

    Klein Duimpje, Dubbel Bok

    Klein Duimpje, Dubbel Bok [a.8.5%]

    Słody: Pils, Cara, Munich, Amber, Chocolade
    Słody: Hallertau i Saaz

    Kolor: bardzo ciemny i mętny, mahoniowo-brunatno-bursztynowy [5]

    Piana: beżowa, drobno/średnioziarnista, niska ale całkiem trwała, kożuch wytrzymuje w całości prawie do końca [4]

    Zapach: bardzo aromatyczny, głównie ciemno-słodowy bukiet, rządzi gorzka czekolada, przypalone ciasto drożdżowe, inka, palone ziarno i pumpernikiel, na drugim planie lizakowy cukier kandyzowany z koźlakowymi, marmoladowymi, czerwonymi owocami, figą i gruszką, czasem zlewają się one w rozpuszczalnikową nutę, pod tym wszystkim czuć nawet delikatny, chmielowy aromat [5]

    Smak: gęsty i aksamitny w konsystencji, w smaku cierpkawo-gorzki z dominatą spalonego ziarna i ciasta drożdżowego, gorzkiej czekolady i kawy zbożowej, pumpernikla mniej niż w zapachu za to jest na drugim planie jakiś silny kawasek jakby z podkisłych owoców (trochę drażniący, gdyby nie to byłby niemalże ideał) i całkiem wyraźny, ziołowo-żywiczny chmiel, owoce chyba tylko w postaci tego kwasku występują, po ogrzaniu czuć jedynie cukier kandyzowany, czuć jeszcze, szczególnie po przełknięciu intensywną mieszankę orzechów, nasion i mocno spieczonego, jasnego chleba, goryczka głównie palona; w posmaku między innymi toffi, którego wcześniej nie czułem [4.5]

    Nasycenie: średniowysokie, odpowiednie [4.5]

    Opakowanie: flaszka Vichy, kapsel firmowy, etykieta w czekoladowym kolorze z dwoma kozłami stojącymi na kamieniach na jakimś góskim strumyku i gapiącymi się na siebie [4.5]

    Producent: Huisbrouwerij Klein Duimpje, Hyacintelaan 2A, 2182DE Hillegom; info@kleinduimpje.nl; www.kleinduimpje.nl
    Zakupione w: Melger's Wijn en Dranken w Haarlemie
    Degustowane: 01.03.2013r. ok. godz. 0:15 w Haarlemie
    Data ważności: okt 14
    Soundtrack: "Karel Gott '78" by Karel Gott

    Click image for larger version

Name:	Klein Duimpje Dubbel Bok 8.5%.jpg
Views:	1
Size:	54,4 KB
ID:	2087713
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Van Pur, Dubbel
    darekd
    Van Pur poszedł w "Belgię" Uwarzyli Blonda, Dubbla i Tripla.

    Tu jest Blond:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-pur-blonde

    Na ecie informacja "Belgian Ardennes yeast", w składzie jest cukier kandyzowany i mniej...
    2024-05-15, 23:43
  • GaryFisher
    Klein Duimpje, Piloot Tripel
    GaryFisher
    Klein Duimpje/Louis Pierre, Piloot Tripel [a.9%; EBU21,5; EBC9]

    Słody: pilzneński, pale ale, monachijski
    Chmiele: Hallertau, Challenger, Saaz
    Przyprawy: kolendra

    Kolor: jasnozłoty, bardzo mętny [5]

    Piana: bardzo wysoka, średnioziarnista i nietrwała,...
    2013-03-04, 12:06
  • GaryFisher
    Klein Duimpje, Platte Thijs
    GaryFisher
    Klein Duimpje, Platte Thijs [a.7%; 45IBU]

    Kolor: ciemno-zloty, zakurzony (tak samo jak w tym z de "Proef")[5]

    Piana: srednioziarnista i sredniowysoka, moze trochê szybciej opada niz w tamtym i ze wzglêdu na nizsze nasycenie sporo jest na niej duzych babli spowodowanych...
    2013-04-17, 16:39
  • GaryFisher
    Klein Duimpje, 1964-2014 Beatles Bollenstreek Beer
    GaryFisher
    Klein Duimpje, 1964-2014 Beatles Bollenstreek Beer [a.5%]

    Coś w stylu Oud Bruin. Piwo powstało na zamówienie restauracji Treslong w Hillegom, parę-paręnaście kilometrów na południe od Haarlemu już w sąsiedniej prowincji Holandia Południowa. Równo pół wieku temu grali tam Beatles'i...
    2014-06-05, 19:11
  • GaryFisher
    Klein Duimpje, Gagel IPA
    GaryFisher
    Klein Duimpje, Gagel IPA (GIPA)[a.7%;EBC26;EBU70]

    Skład: Pilsmout, Munichmout, Carared, Brewersgold hop, Gagel

    Woskownica europejska znajduje się pod ścisłą ochroną, w Polsce znaleźć ją można chyba tylko na wyspie Wolin czy gdzieś w tamtych rejonach. W Beglii używano...
    2014-06-03, 21:14
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...