Butautų, Dvaro Bravoro Šviesus

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Butautų, Dvaro Bravoro Šviesus

Początkowo myślałem, że to jest to piwo:

Ale nazwa, eta i zaw. alk. inna. Tu - 5,1% alk., ekstr?

Aromat - wyczuwalne warzywa, owocowa słodowość
    Barwa - pełne złoto, mętna
    Piana - wysoka, trwałość umiarkowana, pozostaje nieco na szkle
    Wysycenie - nie za wysokie, pod koniec troszkę go brakuje
    Smak - słodowy z nutą owocową - przejrzałych gruszek i jabłek, z pestkową goryczką, która nawet przyjemnie zalega w ustach. Goryczka nie ma chmielowego charakteru, piwo o zdecydowanym słodowym profilu.
    Treściwość - w kierunku wysokiej.

Piwo nie w moim stylu, dość specyficzne, choć na Litwie tak chyba mają.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

Na ecie napisali, że w w 1858 graf Tiskeviciu... oczywiście nie rozumiem. Może zapytać Beaty Tyszkiewicz?

Comment

• fuliano
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1835

Trzeba poprawić nazwę wątku, bo są dwie wersje tego piwa: ciemna i jasna
      Zgodnie z opisem tutaj mamy doczynienia z wersją jasną czyli pełna nazwa brzmi Dvaro Bravoro Šviesus Alus
      Piwo jasne niepasteryzowane, niefiltrowane, żywe
      Zakupione w Auchan Górczewska za 5,99 bodajże
      Attached Files

Comment

• kurgan
        Gość
        • 2004.04
        • 315

Litwo ojczyzno moja...

daleko odbiega od niemieckich standardów czystości ale i tak warte powtórzenia, 1 litr za 10 pln to dobra alternatywa dla polskiego "nieutrwalanego" szajsu

Comment

• kosher
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2005.04
          • 2316

Ciekawe, specyficzne w smaku (nie znajduje odpowiednika na polskim rynku), ale mi ten pestkowy posmak akurat nie za bardzo odpowiada.
          Obecnie litrowa butla z krachlą kosztuje w Auchan na Górczewskiej tylko 8,59 zł. (data ważności do 05.10.).

Comment

• DariuszSawicki
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2012.08
            • 2869

Obecnie jest dostępne w Kauflandzie,ale cena to 7.99 PLN.I to za butelkę 0.5.W smaku kompletny brak goryczki,wyłącznie słodowość i posmak drożdżowy choć nie jest za bardzo mętne.

Comment

• Prusak
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 4485

W żadnym wypadku nie zgodziłbym się twierdzeniem o braku goryczy. Piwo o bardzo solidnej podbudowie słodowej, treściwe, ale zrównoważone, goryczka wręcz pozostaje na wargach, jest efektem końcowym. Opisane na etykiecie jako niefiltrowane, co przy ciemnozłocistym kolorze jest trudno weryfikowalne. Piana początkowo ładna, drobnoziarnista, opada szybko. W zapachu nuty świeżości zbożowej i lekkie masełko, charakterystyczne dla niektórych piw litewskich, mimo że znane nam skądinąd, to niepodrabialne. Nie potrafię opisać precyzyjnie tego niuansu, ale momentalnie skojarzyły mi się te wrażenia z degustacjami na Litwie.

Comment

• dryx
                † 1966-2017 Piwosz w Raju
                • 2002.04
                • 1735

Obecna nazwa piwa to Butautų Šviesus alus.
                Alkohol bez zmian. Nowa etykieta.
                Niepasteryzowane, niefiltrowane.
                W zapachu i smaku na pierwszym planie słodowość, całkowity brak goryczki. Nagazowanie słabe.
                Attached Files

Comment

• dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

Co najmniej dziwne piwo, i na pewno nie jest niepasteryzowane, bo w moim egzemplarzu data ważności to grudzień 2013. Wydaje się być ultenione (miodowa nuta), w zapachu wyraźnie czuć dziwną pieprzowość (fenole).
                  Dobra, nie będę się dalej wymądrzał, ciężko się to pije. Nie dopiłem do końca. Kupione w lubińskikej Almie za 5, 69
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• pan_czarny
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2012.06
                    • 13

pite wczoraj, butelka 1 litr, etykieta jak na zdjeciu wyzej.

krotko: paskudne. Najwieksze stezenie diacetylu, z jakim sie spotkalem. Aromat masla na tyle silny, ze przechodzil w krówkowy, zdominowal tez cale piwo, o ktorym niewiele wiecej moge powiedziec. nie dopilem szklanki z powodu odruchow zwrotnych, reszta butelki poszla do zlewu.

za to litrowa, brazowa butelka z zamknieciem patentowym znajdzie inne zastosowanie .
                    Last edited by pan_czarny; 2013-10-05, 10:44.

Comment

• Ravf
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.06
                      • 264

Dostałem to piwo w prezencie, więc wypadało spróbować. Zapach raczej nie zwiastował czegoś przyjemnego, czuć było słód w takim słodkim stylu i miód. W smaku było już lepiej, choć nadal ton nadawała nuta słodowo-słodkawa, wyczuwalna była też lekka wodnistość. Goryczka niska ale dobrze zaznaczona.
                      Ogólnie jest lepsze niż myślałem ale ja tak zawsze mam, kiedy nastawiam się na lipę to okazuje się, że nie jest tak źle (gorzej, że ta zasada działa też w drugą stronę). Można wypić ale bym nie polecił.

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6460

Skoro to jest to samo piwo to tu się dopisze.

Litrowa butelka "krachla" a alko 5%.

Piana - więcej niż średnia, opada do cienkiej warstewki.
                        Lacing - nie za dużo, mało efektowny.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - mętny jasny pomarańczowy.
                        Aromat - specyficzna słodowość (starego typu, coś z żołędziowego ze zbożowym)
                        Smak - słodkawe, lekka owocowość. Im bliżej końca tym trochę cierpkie, bardziej cytrynowe.

Bardzo przyzwoite
                        Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                        X