Dinkelacker-Schwaben Bräu, Schwaben Bräu Das Weizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Das Weizen-Hefe Hell jest jasnym piwem Pszenicznym o zawartosci Alk 5%
    Naturalnie metna zöltawo-brazowawa barwa
    Piana bardzo obfita trwala.
    Bardzo przyjemny zapach i aroma
    Smak slodkawo kwaskowaty z przyjemna aroma i goryczka
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

Piwo przywiezione z Niemiec. Butelka 0,5l. Moc 5%, ekstrakt? Kolor pomarańczowy, lekko miodowy, mętny. Piana niejednorodna, średnio obfita dość trwała. Zapach typowo pszeniczny, słodowy. Dość mocny. Smak raczej delikatny. Klasyczny pszeniczny, ale trochę mało intensywny, jakby lekko wodnisty. Na koniec wyczuwało się dość mocną gorzkość, która psuła trochę całość. Wysycenie bardzo dobre. Nie jest zbyt mocne i nie słabnie pod koniec. Opakowanie efektowne (jak u Andiego). Butelka na porcelanę, etykiety w firmowym kroju i metalicznych barwach. Może ten szafir z pszenicą się nie kojarzy, ale ładnie komponuje się ze złotymi literami i kłosami pszenicy. Do tego sielankowy rysunek rolnika ze snopem pszenicy. Niestety ekstraktu, jak to u Niemców, brak.
    Piwo było dobre, ale zbyt mało treściwe. Brakowało mu charakteru. Za delikatne. No i ten gorzkawy smak na koniec trochę za mocny. Oceniam je na 4+ (1 – 6).
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9793

Właśnie wprowadzam . Metne, złotopomarańczowe. Porządna piana, kremowobiała, drobna, dość wysoka, choć jak na pszenicę, to "w górnej strefie stanów średnich".
      Pachnie owocowo-kwiatowo, wyczuwalne także drożdże i leciuuuuutkie cytrusy. W smaku łagodne, chociaż w tle czai się dość chropawa goryczka, niezbyt typowa dla weizenów. Nagazowanie porządne, pszenicznie-wysokie.
      Butelka z krachlą, etykieta dostojnie granatowo-złota, z obrazkiem Szwaba (piwo warzone w Stuttgarcie) ze snopkiem, ozdobiona kłosami pszenicy i szyszkami chmielu.
      Ja lubię lekką goryczkę w pszenicach, więc polecam, ale bez szaleństwa .

Comment

• Mysz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.03
        • 1

Kwaśne - więc już mi się podoba. Piana jak na pszenicę trwała, choć raczej mała. Nietypowa goryczka dodaje uroku i wyróżnia spośród innych pszenic. Wyraźnie aromat kwiatowy - jakby lekko egzotyczny. Butelka z gatunku moich ulubionych - z tradycyjnym zamknięciem - przy otwarciu strzela głośno z "dymkiem".

Comment

• grew
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.05
          • 766

Minęło 6 lat od kiedy Andi zrobił zdjęcie tego piwa - nadal wygląda tak samo

Bardzo smaczny Weizen, czuć pszenicę przez od początku do końca spożywania. Kolor mętny, typowy dla piw hefe. Polecam.

Comment

• Tapir
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.10
            • 730

Kolor - pomarańczowy, mętny.
            Piana - wzorowa: wysoka i sztywna, gęsta, bardzo trwała.
            Zapach - średnio intensywny, goździk, lekki banan, drożdże i delikatne cytrusy.
            Smak - początek typowy dla pszenicy: goździk, drożdże, lekki banan, lekka kwasowość. Wszystko byłoby pięknie gdyby nie gorzka nuta (podchodzi pod jakieś lekarstwo, np. aspirynę rozpuszczoną w łyżeczce wody), nijak nie pasująca mi do chmielowej goryczki. Niezbyt treściwe.
            Wysycenie - wysokie.
            Opakowanie - jak na zdjęciu.

Kupione za 4,90 zł w stołecznej "Joli" - promocja ze względu na zbliżający się termin (został jeszcze miesiąc).
            Nie podeszło mi to piwo. Jak lubię mocniej nachmielone pszenice ale ja tutaj czuję jakąś dziwną gorzkość a nie chmielową goryczkę, może nie wykrzywia ale nie piłem go z wielką przyjemnością. Idę "przepić" Szoferem
            Last edited by Tapir; 2010-07-30, 23:43.
            Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• jacer
              • 2006.03
              • 9875

Pojawiło się w Miliczu za 6,70zł. Smaczna pszenica. Piana trwała, pięknie mętne, w smaku więcej bananów niz goździków.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

Comment

• wpadzio
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2011.06
                • 2654

Barwa miodowa, wpadająca w brunatną. Mętna.
                Piana standardowa dla stylu. Duża czapa na początku. Bardzo wolno się redukuje do pianki i lepi się do szklanki.
                Niezbyt wyrazisty aromat piwa pszenicznego, z przewagą goździkowych fenoli.
                Smak, czyli element kluczowy, w tym przypadku kuleje. Piwo ma wyraźne ziemiste posmaki. Podobnie jak w przypadku zapachu dominują fenole. Banany niemalże niewyczuwalne. Jest też delikatna kwaskowatość. Pod koniec konsumpcji to piwo staje się bardzo tępe (brak gazu), uwypukla się także brak treściwości.
                Wysycenie jest za niskie.
                Opakowanie nie zmieniło się od zdjęcia Andiego z 2004 roku. W mojej ocenie dość estetyczne i wykraczającą poza typową niemiecką sztampę. Na kontrze informacja w kilku językach. Alkohol wciąż 5%, ekstrakt podany na stronie browaru (http://www.schwabenbraeu.de/home.php):11,5blg.

Rozczarowująca pszenica. Brakuje jej tak dużo elementów, za które szanuję piwa pszeniczne, że jak dla mnie nie zasługuje na więcej niż 5 w skali 1-10.
                Nabyte w Carrefour Express na Ursynowie. Nie warte kwoty 8,59 zł.
                Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                Serviatus status brevis est
                3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
                  Rozczarowująca pszenica. Brakuje jej tak dużo elementów, za które szanuję piwa pszeniczne, że jak dla mnie nie zasługuje na więcej niż 5 w skali 1-10.
                  Nabyte w Carrefour Express na Ursynowie. Nie warte kwoty 8,59 zł.
                  Ja je kupiłem w promocji w lubińskiej Almie za 2,99, koniec terminu
                  Strasznie wodniste, słabe elementy pszeniczne. Etykieta zdobyta, powtórki nie będzie.
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• yoxik
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.10
                    • 427

Piana drobna utrzymuje się. Kolor jasny zmętniony. Aromat, typowa pszenica goździk, banan wszystko średnio intensywne. Smak słodowość pszeniczna z grającą z nią goryczką. są drożdże, banan i goździki typowa przyzwoita pszenica. Na upały pewnie idealne, jednak w pierwsze dni jesieni można ponarzekać, dość wodniste i ubogie w smakach. Mimo to przy dobrej niskiej cenie do powtórzenia. Szału nie ma.
                    Również tutaj
                    https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• Neptune
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.09
                      • 184

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Mimo to przy dobrej niskiej cenie do powtórzenia. Szału nie ma.
                      A jest dobra wysoka cena?
                      No i nie wiem jaka ona miałaby być, skoro nawet Lidl, sprzedający piwa po cenach iście dumpingowych życzy sobie za ten wyrób 7zł. Chyba, że masz dojście w Niemczech, gdzie pewnie kosztuje 80-90c.
                      Aby mój post nie był jedynie pustym szyderstwem, napiszę, że piwo jest faktycznie średnie, a w tej cenie wolę sobie kupić dwa Schofferhofery z Lidla. Albo jednego w Almie, jak w Lidlu się skończą.

Comment

• Petitpierre
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2014.01
                        • 2570

A ten niefiltr od nich? Dobry? Bo wychodzi tak, że Schwarz niezły, ale jeszcze nie to, Weizen do niczego, a zostało trzecie piwko.
                        Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• mikef
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.09
                          • 66

Kupiłem to piwo w zeszłym tygodniu w Lidlu za 4,99 zł.
                          Generalnie to taki typowy pszeniczniak, ale ma mniej kwasku, a jest bardziej słodkawy. Do tego dość mocno rozwodniony.
                          Da się wypić - bez rewelacji.

Comment

• Javox
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.11
                            • 6460

Po wielu latach tu też graficznie bez zmian. Zbieracze jest constans w etykietkach z tego browaru... czyli nie będzie nic nowego!

Piana - nie mała. Na dłużej mamy kilku milimetrową warstewkę ale lacingu nie za dużo.
                            Barwa - mętno, żółtawo pomarańczowa.
                            Gaz - średni.
                            Aromat - banan i goździk na stosunkowo niezłym poziomie.
                            Smak - lekko słodkawe, jest goździk z bananem... jak na koncern to nawet spoko...

Dobrze schłodzić i czekać na ciepłą końcówkę lata
                            Last edited by Javox; 2016-09-18, 23:38.

Comment

Przetwarzanie...
                            X