Heller-Trum, Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

Tyle czekania i tyle szukania, ale warto było
    Wyśmienite piwo. Wędzonka intensywna, że aż się uszami wylewa. Goryczka powala. W tle posmaki karmelowo-orzechowo-owocowe. Kolor przepiękny brunatno-rubinowy. W zapachu dominuje wędzonka, słód i karmel.
    Genialne ciężkie piwo na zimowe wieczory.
    Nie piszę nic więcej bo z wrażenia aż straciłem wenę z pewnością jeszcze nie raz będzie okazja coś o tym piwie naskrobać.
    Ze wszystkich Schlenkerli to jest chyba mój nr jeden tuż przed marcowym i doppelbockiem.
    To się nazywa dobrze zainwestowana dycha
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

Comment

• coder
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.10
      • 1347

Aromat: dymiony, wędzona śliwka, lekki etanol

Piana: wysoka, gęsta z dziurami, dość trwała

Barwa: mocnej herbaty, opalizujące

Smak: słodowy, ciemne owoce, ciemny przypalany karmel, dużo wędzoności i spora goryczka, posmaki kwaskowe i alkoholowe

Goryczka: wysoka, przypalana, pozostająca i nieszczególnie smaczna

Odczucie w ustach: lekko szorstkie

Ogólne wrażenie: jestem w rozterce, wersja beczkowa smakowała mi bardzo, ale ta butelkowa tak sobie, wędzoność i przede wszystkim nieciekawa goryczka przygniata wszystko.

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Bardzo dobre piwo i jeszcze butelka Euro (najlepsza do piwa). Delikatna wędzoność, klasyczne koźlakowe smaki.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• tomolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 1752

Doskonałe piwo. Piękny kolor, porządna piana, silny wedzony aromat. Piwo z charakterem, treściwe, złożone, pycha! Coraz bardziej smakują mi wędzonki
          www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

Potwierdzam opinię kolegi tomolka .
            Coraz częściej myślę nawet o uwarzeniu takiego piwa.
            Chociaż moja przerwa w warzeniu może podać w wątpliwość moje słowa
            P.S. Jak w dym nie ustępuje tej legendzie
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Żywiec
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.12
              • 1571

Piwo z tegorocznej warki jest od dzisiaj dostępne w dystrybucji Piwiarni Żywiecka.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

Mam nadzieję, że to nie jedna warka na rok Na miejscu w Schlenkerli kilknaście dni wstecz - Urbock był wyborny. Świetna piana i kolor, no i ta charakterna wędzonka.
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Oskaliber
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.05
                  • 727

Kolor: Ciemnobrązowy, nieprzejrzysty.
                  Piana: Beżowa, mało obfita i mało trwała, szybko opada do obrączki.
                  Zapach: Silna wędzonka przysłaniająca wszystko inne.
                  Smak: Dosyć treściwe. Słodowość, karmel i wędzonka. Wyrazista ale nie przesadnie mocna, nie dominuje całego smaku tak jak zapachu. Goryczka chmielowa średnia.
                  Wysycenie: Średnio niskie.
                  Ogółem: Świetne piwo. Doskonale zbalansowane. Wędzonka mocno wyczuwalna ale nie przesadnie nachalna.
                  BeerFreak.pl

Comment

• Sekator
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.06
                    • 269

Piana słaba, nietrwała. Kolor porterowy, czarny z rubinowymi refleksami. Poziom wędzenia podobny jak w marzenie. W smaku charakterystyczne dla koźlaków ciemne owoce dobrze współgrają z wędzonką. Powstaje z tego pyszna, deserowa, wędzona śliwka. Odnoszę wrażenie, że urbock, ze wszystkich piw schlenkerli, byłby najłatwiejszy w odbiorze dla kogoś , kto za wędzonkami nie przepada.
                    http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• von_scheisse
                      • 2012.02
                      • 488

Barwa: Brązowa, przejrzyste.
                      Piana: Dość słaba, redukuje się do zera.
                      Zapach: Wędzoność kiełbasiana, w tle słabe owoce i słodowość
                      Smak: Przede wszystkim wędzonka ogniskowo-kiełbasiana, potem wysoka słodowość i owocowość koźlakowa. Alkohol niewyczuwalny. Goryczki praktycznie nie ma.

Świetne piwo - chyba najlepsze z piw Schlenkerla, które do tej pory piłem (weizen i maerzen).
                      Last edited by von_scheisse; 2013-12-07, 23:50.
                      Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                      http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                      https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• yaro74
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2089

Piana bardzo wysoka, średniotrwała, zostawia ślady na szkle.
                        Zapomniałem się przyjrzeć barwie, bo za szybko wypiłem.
                        Zapach wędzony z lekką słodowością, średniointensywny, przyjemny.
                        Smak: wędzonka, słód i lekka owocowość. Piwo rewelacyjnie się pije. Goryczka średnia, bardzo przyjemna.
                        Wysycenie średnie, w sam raz.
                        Świetne piwo, może odrobinę słabsze od Marzena.

Comment

• yoxik
                          • 2012.10
                          • 427

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock

Piana ładna drobna pozostaje na długo. kolor ciemny pod światło herbaciani-rubinowy klarowny. Aromat wędzonka dymna i mięsna przyjemna. Smak Pełnia słodowa z wyraźna ogniskową i mięsną wędzonką. Jest słodycz, karmel ale na odpowiednim poziomie, są niemal porterowe muty słodkich suszonych owoców. Piwo bardzo dobre alkohol nie wyczuwalny a jest go sporo bo szumek się pojawia. Goryczka jest ale nie za wysoka wrecz idealna nie przeszkadzająca w degustacji. Mimo ze piwo jest treściwe pozostaje mocno pijalne. Dawno nie piłem takiego dobrego koźlaka ma moje wędzone WOW
                          Również tutaj
                          https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• rafael52
                            • 2013.12
                            • 478

Barwa: ciemnomiedziana, klarowna. [4,5]
                            Piana: obfita, kremowa, drobnopęcherzykowa, szybko opada. [4]
                            Zapach: intensywna wędzonka, lekkie melanoidyny, ciemne owoce, przypieczona bułka maślana. [4,5]
                            Smak: również intensywna wędzonka z nutami melanoidyn o charakterze pieczonej bułki maślanej. Piwo o solidnej pełni słodowej z wyraźną goryczką. W połączeniu z wędzonką sprawia wrażenie lekko palone. [4,5]
                            Wysycenie: delikatnie za wysokie. [4]

Comment

• sibarh
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.01
                              • 10387

Wyraźniejsza fotka:
                              Attached Files
                              2800 nowe piwa opisałem na forum
                              Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                              Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• meszek0009
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.04
                                • 247

Piana jest wysoka, kremowa, bardzo trwała i drobna. Średni lacing.
                                Kolor to zupełnie klarowny, głęboki rubin.
                                Zapach to oczywiście wędzonka, szynkowo drewniana, ciepła, przyjemna. Do tego lekko opiekane nuty, melanoidynowe, skórka ciemnego chleba, z delikatną rodzynką w tle.
                                W smaku jest jeszcze bardziej wędzone niż w zapachu, długo pozostaje ta wędzonka z niską , odpowiednią goryczką w ustach, ma charakter szynkowy. Piwo jest słodkie, lekka rodzynka i śliwka. Brakuje tych nut skórki od chleba, które uwielbiam w koźlakach.

Generalnie wędzonka w tym piwie jest bardzo dobra, mocna, ale nie gryząca i nie przykrywa wszystkiego, ale trochę za mało koźlaka, za mało się tu dzieje. Ale i tak smaczne.

Comment

Przetwarzanie...
                                X