Krombacher, Dark

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lisiewski
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 459

Krombacher, Dark

Krombacher, Dark

Ciemne piwo w stylu schwarzbier produkowane wyłącznie na eksport.

Zawartość alkoholu: 4,3% vol

Przyjemnie się pije, choć nie jest to szczytowy przedstawiciel tego gatunku.

Zakupione w sklepie Prince w Warszawie, Al. Niepodległości, cena: ok. 6 zł
    Last edited by lisiewski; 2010-10-06, 22:50.
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

Dorzucam fotkę. Piłem jakiś czas temu, szczegółów sobie nie przypomnę, ale pamietam że piwo mnie totalnie zawiodło. Rozwodniony smak - brak treściwości. Bardzo słabe piwo. To mi utknęło w pamięci, bo do dziś mam uraz do produktów tego browaru.
    Last edited by sibarh; 2011-05-07, 05:37.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Dark:
      Attached Files
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Kupione w Zofmarze za 4,80 zł.

Kolor: Nieprzesadnie ciemny brąz, jak cola.
        Piana: Tworzy się całkiem ładna, sztywna, beżowawa czapa.
        Zapach: Bardzo słaby. Trochę jak cola, trochę kwas chlebowy, ale ledwo co czuć.
        Smak: Wodniste. Czuć lekką nutę słodową i fajny smaczek ciemnego chleba, ale za mało tego, za mało też akcentów "ciemnych". Goryczki niemal brak.
        Opakowanie: Jak na zdjęciu Sibarha. Prosta, nieprzeładowana etykieta, dedykowany kapsel.
        Uwagi: Spore rozczarowanie. Ciemnawa woda, tyle.

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

Wypiłem dziś i potwierdzam słowa przedpiwców:
          słabe to piwo, zero treści, dziwny kwaśny posmak, absolutnie, nie do powtórki
          P.S. Eta w kolekcji jest
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12479

Jako, że od dziś produkt ten wchodzi do Lidla to...

na początek ciekawostka Dark ma swojego odpowiednika w Niemczech - Dunkel,
            ale niemiecka wersja ciemnego Krombachera, to jednak inne piwo - ma 4,8 alk. a tu 4,3%

Tak jak napisał Lisiewski - na export

Aromat - czuć palony słód
            Piana - dość wysoka, spada szubko do koronki
            Barwa - prawie czarna, pod światło ciemny brąz
            Wysycenie - umiarkowane
            Smak - jest i to nawet sympatyczny, jak napisał Twilight_Alehouse - jest słód, ciemny, razowy chleb... i nawet palona, przyjemna goryczka na finiszu.
            Treściwość - woltaż wskazuje na niski ekstrakt, ale nie jest puste, oczywiście lekkie

Ciekawe smaczki ma ten produkt - przypomina popularny w Niemczech "malz" czyli minimalnie alkoholowy napój słodowy, od którego jest troszkę mniej słodki. Jako piwo, to tak raczej nie do końca... Pije się to gładko, ale to raczej produkt dla tych, co nie przepadają za typowym smakiem piwa.

Comment

• WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

Zapach – lekko kawowy, lekko palony i lekko śliwkowy – zwiastuje przyjemnego w smaku, acz raczej nieprzesadnie intensywnego schwarzbiera. I tak jest w istocie, chociaż jednak nieco większa treściwość, nieco większy ciężar piwa byłby tutaj wskazany. Mamy smak razowego chleba, chyba nawet bardziej wyraźny, niż paloność (która jednak też jest obecna), jakaś goryczka też się przewija. Gaz trochę za wysoki, po wypiciu kilku łyków żołądek chce eksplodować... Pewnie ma to zamaskować sporą wodnistość piwa.

Ale daje radę.

Comment

• Brodzislaw
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2013.09
                • 1020

Jaki może być synonim piwa ciemnego – porażki. Póki co stawiam na Krombacher Dark. Niemiecki browar kojarzy mi się z jasnym, niezbyt mocnym o specyficznej, lekko zalegającej goryczce, piwem. Z tego powodu wypróbowałem wersję ciemną.
                Kolor iście ciemny, z rubinowymi refleksami pod światło. Piana beżowa początkowo obfita szybko opadła, pozostawiając ślad na szkle. Aromat to głównie ciemne słody. W smaku jest delikatne z minimalną goryczką oraz nutą palonych słodów. Piwo jest lekko cierpkie, kwaskowe i do tego wodniste. Jak na mój gust – zbyt delikatne.

Comment

• PiwoLej
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.06
                  • 3

Krombacher Dark "dark pleasure with roasted flavour"

500 ml, 4,3% alk.
                  Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel, ekstrakt z chmielu

Zapach: wyraźnie karmelowy
                  Piana: na początku obfita, po 2-3 minutach spadła do korzuszka, który następnie znikł całkowicie
                  Wysycenie: wyraźnie czuć lekkie szczypanie w język do samego dna
                  Barwa: czorna jak wungiel , pod światło ciemny bursztyn
                  Smak: lekko wyczuwalny słód jęczmienny, jeno ziołowa goryczka wyraźna

Ogólne wrażenia: w miare lekkie dzięki małej ilości alkoholu, z chęcią do niego kiedyś wróce

P.S. Jestem leszczem to też proszę o weryfikacje, klnijcie i wyzywajcie byle szczerze Piwo można znaleźć w najbliższych dniach w sieci sklepów Lidl.

Pozdrawiam
                  Last edited by sibarh; 2014-10-20, 20:02.

Comment

• yoxik
                    • 2012.10
                    • 427

Krombacher, Dark
                    Piana obfita szybko się redukuje prawie do zera, oblepia szkło. Kolor czarny z rubinowymi refleksami pod światło. Aromat niestety lekka kiszonka, słody, palonośc. Smak kiszonka, żelazo od instalacji, słodowość, paloność, piwo lekkie lekko wodniste gdyby nie wady było by dobrze tak teraz słabo.
                    Również tutaj
                    https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• Pivotal
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.05
                      • 671

BARWA: Bardzo ciemny brąz,pod światło kolor dojrzałych kasztanów. [4.5]
                      PIANA: Beżowa,drobnoziarnista,wysoka na dwa centymetry,szybko zmniejsza się do firanki z obwódką,lekko oblepia szkło i pozostaje do końca. [3.25]
                      ZAPACH: Karmel,słód,paloność,lekko suszone owoce. [3.75]
                      SMAK: Słód,karmel,czekolada,lekka paloność. Piwo trochę wodniste. [3.5]
                      GAZ: Do końca był spory. [4]
                      OPAKOWANIE: Brązowa butelka o pojemności 500ml,klasyczne etykiety z podanym składem w różnych językach (po polsku na nalepce importera),bez podanego ekstraktu,kapsel Krombacher Dark- jest całkiem niezły. [3.5]

UWAGI: Data trwałości do 13.08.2015,wypite 15.10'14. Lekki ciemniak. Trochę przesadziłem ze schłodzeniem,przez co piwo było w smaku bardziej płaskie z większym uczuciem wodnistości,w miarę ogrzewania smak stawał się pełniejszy,ale i tak pozostał lekko wodnisty. Nie najgorszy dark/dunkel.

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6352

Mnie się trafiła magii /30.10.15/ więc padaka...

- wiele nie napiszę może o pianie że na dłużej obwódka i niepełna warstwa.
                        Może o kolorze że nie taki ciemny... pod światło rubino-brąz.
                        Gaz średni i... ? oczywiście Magii... ale wypiłem.

Muszę kupić za jakiś czas to piwo lub poza IMarche gdzie łykneli pół fabryki trafionego piwa

Polaki się nie wyznają i pomyślą że to właśnie takie ma być to dobre niemieckie piwko .
                        Attached Files

Comment

• wit
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2012.12
                          • 144

Piana jest zaskakująco trwała, choć niezbyt urodziwa. Zapach delikatny, pumpernikiel z odrobiną cytrusów. Smak lekki, może rzeczywiście trochę wodnisty. Trudno się czegoś przyczepić, ale zachwytu nie wywołało. Kupione w Lidlu, cena ok. 3,30 zł. Raczej nie skuszę się ponownie, nic niekawego.

Comment

• Admirador
                            • 2015.03
                            • 431

Kolor: bardzo ciemny brąz; Dark czarny jednak nie jest.
                            Piana: ładna, drobna, beżowa. Ale niestety trwała nie była. Lekko oblepia szkło.
                            Aromat: nic specjalnego; zgodnie z oczekiwaniami ciemne słody i trochę karmelu; mało intensywnie.
                            Smak: tu też ciemny słód, nuty palone. Piwo jest lekko kwaskowe. Goryczka niska. A nade wszystko ten Krombacher sprawia wrażenie wodnistego. Bardzo "cienki" jest...
                            Wysycenie: niskie.
                            Opakowanie: Piłem w wersji butelkowej, data: 25/03/16.
                            Ogólnie: W dzisiejszych okolicznościach przyrody (upał!) piło się nawet nieźle. Ale nie powiedziałbym, że to jest dobre piwo.
                            Z Krombachera próbowałem cztery różne piwa. Wszystkie co najwyżej przeciętne. Wypić się da, ale ich produktów raczej nie polecam.
                            Last edited by Admirador; 2015-06-14, 16:54.

Comment

Przetwarzanie...